Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. szeptember 14.

Hogyan kell szerződni egy ingatlanirodával?

Kedves Őszinte Ingatlanos!


Meghirdettük lakásunkat jó néhány ingatlanos oldalon, és másnap már jelentkeztek is telefonon a különféle irodák képviselői (magánszemélyek egyelőre nem). Most szerződést kellene kötnünk velük, hogy tudjanak hozni esetleges vevő jelölteket. Arra kértük őket, hogy küldjék át szerződéseiket, hogy át tudjuk olvasni.

A kérdésem az, hogy mit veszíthetünk azzal, ha aláírjuk ezeket a szerződéseket? A lelkünkre kötötték az ismerősök, hogy ne írjunk alá "kizárólagost". Nem lehet tudni, hogy ki fog gyorsabban vevőt találni, mi pedig már szívesen költöznénk. Milyen veszélyei vagy csapdái lehetnek ennek, illetve nagyon elbonyolítja a helyzetet, ha több cég is árulja a lakásunkat?

Köszönettel,
Ádám

Kedves Ádám!

Nagy valószínűséggel egy iroda előbb hoz potenciális ügyfelet, és az adásvételi szerződés szervezésében is hathatósan tud segíteni, és ezzel gyorsítja az értékesítési folyamatot. Ezt természetesen megbízási díj ellenében teszi. Ez irodánként eltérő lehet természetesen. Ha több irodát bízunk meg, egy fő veszélye lehet, hogy akár több irodánál is megtekintik az Önök lakását, és ha eladásra kerül a sor, több iroda is benyújthatja a számlát.

Én személy szerint az egy irodás megbízás híve vagyok (lényegesen egyszerűbb egy irodával tartani kapcsolatot). A kizárólagos megbízási szerződés hátránya, hogy ha Önök adják el az ingatlant, kihagyva az irodát, akkor is jár a megbízási szerződésben foglalt jutalék az irodának. Azonban létezik úgy nevezett fél kizárólagos szerződés is, ahol az iroda és Önök is hirdethetik, eladhatják az ingatlant.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr997786786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöldövezeti 2015.09.24. 15:12:42

Azért a mai internetes világban lehet egyénileg is hirdetni. nem a hirdetés a ciki, hanem a bemutatás. Az időigényes.

nohabgm63 2015.09.24. 15:12:44

Kedves oszinteingatlanosblog! Menj a francba, ha csak a sunyi üzletedet reklámozó megjegyzéseket vagy hajlando megjelentetni. Talán nem véletlen, hogy nincsenek hozzászólások!

Horgász Utazás 2015.09.24. 15:12:52

Egyébként meg az eladó érdeke hogy minél több irodánál bent leg3n mert annál több vasat tart a tűzbe. Míg ha leszerződik eggyel kizárólagosra akkor ha az iroda szarul dolgozik akkor 1 évig üldögélhet vevő nélkül. Jó megoldás ha valamelyik nagy szövetség tagirodájával szerződik mert a közös IT rendszeren keresztül minden tagirodához eljut az ajánlat is bármelyik hozhat vevőt a szerződő irodán keresztül.

atomplanet 2015.09.24. 15:12:50

Irodával szerződni SOHA, semmilyen körülmény között nem szabad! Sem az eladó, sem a vevő érdekeit nem képviselik, kizárólag a jutalék lebeg a szemük előtt. Volt erről rengeteg cikk, fórum bejegyzés, poszt a különféle blogokban, indexex, origon, stb. csoda, hogy ezek után még valakinek megfordul a fejében, hogy irodával szerződjön.

firg_firg 2015.10.21. 13:43:59

"Hogyan kell szerződni egy ingatlanirodával?"

Sehogy.

Nancsibacsi 2015.10.21. 13:43:59

A válasz sokkal egyszerűbb: ma sehogy. Keresleti piac van, bármit gyorsan el lehet adni, ami minimálisan is piacképes. Ha én 1 hónap alatt el tudtam adni a lakásomat 2010-ben ingatlanos nélkül, amikor kínálati piac volt, akkor egy jól meghatározott árral te is el tudod adni ma 1 hét alatt. A jól meghatározott ár nem jelent "szaré-húgyé"-t, mert 285eFt/nm egy panelért akkor se volt kevés.

Ami nagyon fontos: ingatlanos oldalon le fogsz csúszni a béka segge alá, főleg ha nem fizetsz a hirdetésért. Onnan nem nagyon fog jönni senki se. De ha fizetsz, még akkor se, mert az ingatlanirodák minden keresési listában előtted lesznek. Napról napra szédítő sebességgel csúszik le a hirdetésed. Ez azért gond, mert aki lakást keres mondjuk fél éve, az nem fogja végignézni az ingatlan... oldal első 10 oldalát minden nap, csak az első 1-et, mert azt látja rajta, hogy ugyanaz van, mint tegnap volt, esetleg felkerült még1 20 milliós panel. Ami persze hazugság, mert a 10. oldal körül jön a változatosság, az új hirdető magánszemélyek. Tehát ingatlanos oldalról nem fogsz eladni lakást - ez az ingatlanos szakma egyik primitív trükkje, hogy ellehetetlenítik a magánhirdetőket. Havi 2-5 milliót fizet egy-egy iroda 1 ilyen ingatlanos oldalnak, szóval annyiért én is tudnék magánhirdető ellenes selectet írni...

Ahol nem tudnak eléd kerülni, az a ragacs. Az utcán nincs protekció. Ragacsra pedig nem csak a légy jön, hanem a vásárló is. Írd rá, hogy TULAJDONOSTÓL. Így, nagybetűvel - varázsszó. Ha társasházban laksz, rakd ki minden kapuba. Aki ott lakik, szívesebben vesz ugyanabban a házban még1 lakást. Ezen felül csinálsz 100 ragacsot, rászánsz 3 naponta 2 órát, hogy 1 megállónyi körzetben újraragaszd a stratégiai pontokon (nem stratégiain is, mert ott tovább megmarad). Figyeld meg - pár hét alatt pikk-pakk elviszik a lakásod. Ha jó az ár, az első érdeklődő megveszi. Ha nem veszi meg, nem jó az ár - következő ragacson korrigáld :-)

nohabgm63 2015.10.21. 13:43:59

Ha valaki csak egy irodát bíz meg, de a lakása nem tartozik a legkurrensebb darabok közé, akkor ráfázhat, mert az irodák csak azzal foglalkoznak, amiből gyorsan sok pénzük lesz. Több iroda esetén csak arra kell vigyázni, hogy mindegyikkel rögzítsük, hogy nem kizárólagos a megbízás - már, ha egyáltalán kötünk ilyen szerződést.
A közelmúltban adtam el egy fővárosi lakást. Sok irodával szerződtem, igazán 3-4 foglalkozott komolyan az üzlettel. Végül a leghatékonyabbnak az ablakba kitett házilagos plakát bizonyult, így nem fizettünk sarcot ingatlanosnak.
Ha meggondolom, minden ingatlanos azt tette, amit magam is: feltette az Internetre a lakás adatai és képeit. Mindezért milliós összeget elkérni pofátlanság. Csak arra hajtanak, hogy sok címük legyen, abból mindig beesik egy-két vevő, így pénzüknél vannak lényegében minden teljesítmény nélkül.
Javaslom: kerüljék az ingatlan irodákat, mert nem számíthatnak komoly marketingre. Mindenki tegy fel maga a hirdetését valamelyik nagyobb ingatlan oldalra, akár többre is, de még azelőtt tegyen ki az utcáról jól látható helyre egy nagy plakátot. Nem baj, ha zsebünkben marad a közvetítői díj!

Begérke 2015.10.21. 13:43:59

Csak akkor adnék kizárólagos megbízást, ha cserébe vállalja, hogy x idő alatt eladja a lakást, ha nem, kötbért fizet.

xGéza 2015.10.21. 13:43:59

miért hozna hamarabb érdeklődőt egy iroda? Az ügyfelek döntő része az interneten keres. És az irodák is ott hirdetnek, ahogy a tulajdonos is. Érdemes a hirdetéseket rendszeresen előre sorolni, ezt az irodák általában jutányosabb áron tudják megtenni, mint a magánszemélyek. Magánszemélyként a hirdetés nincs ingyen, az ügynök meg csak a végén kér pénzt, de abból azért jó darabig lehet hirdetni.

Ráadásul az iroda általában rosszabb minőségű hirdetést ad fel, nem írja le a pontos címet, nem tesz be fényképet a házról, nehogy direktben találják meg a tulajdonost.

Az ügynökök nagyon szeretik a kizárólagosságot. Ez biztosítja, hogy más ne tudja eladni. És korántsem biztos, hogy olyan nagy energiát fektetnek az eladásba, hiszen ez egy biztos kundschaft. Hallottam már olyat is, hogy végül egy szomszéd vette meg a lakást, aki a helyi szóbeszédből tudta meg, hogy eladó, és mégis ki kellett fizetni az ügynök díját, pedig az ügynök semmit nem tett a sikerért.

Ha eddig nem jöttek érdeklődők, akkor én inkább elgondolkodnék az okon. Lehet, hogy magas az ár. Lehet, hogy máshol is hirdetni kellene. A ház (esetleg szomszédos házak) hirdetőtáblájára mindenképpen kitenném, hátha van, aki házon belül költözne kisebbe, nagyobba, venne a gyereknek lakást. Az ablakba is kitennék molinot, kb. 5000 Ft-ért legyártják (a netem találni szolgáltatókat szép számmal). Aki a környéken lakást keres, az jó eséllyel jár az utcában.

Szóval én sok értelmét nem látom az ingatlanosnak, legfeljebb ha az ember más városban lakik, és a komplett ügyintézést átadja valakinek.

De ha azt mondja az ember, hogy veszteni valója nincs, ez is egy plusz lejhetőség, akkor sem kötnék kizárólagost.

A dupla jutalék azért eléggé elvi lehetőség. Lehet, hogy a hirdetésből még nem egyértelmű a vevőnek, hogy látta már ezt a lakást mással, és újra eljön. Velem is volt már ilyen, hogy az ajtóban jeleztem az ingatlanosnak, hogy itt már jártam. Nem is iratott alá megtekintési nyilatkozatot. Ha a vevő netán duplán aláírja, ezért két ingatlanos is kéri a jutalékát, akkor azt nyilvánvalóan a vevőnek kell fizetnie, hiszen ez az ő hanyagsága, figyelmetlensége (még ha mondjuk a férj és a feleség is megnézi külön-külön, más-más ügynökkel, akkor is).

És arról semmiképpen sem mondanék le, hogy magam is hirdethessem, és eladhassam.

lavór 2015.10.21. 13:44:26

Tuti nem bíznék meg egy irodát sem az eladással.
süti beállítások módosítása