Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. október 08.

Hogyan kell kiadni egy lakást helyesen?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Nagyszüleim régi lakása üresen áll, ezért úgy határoztunk a családdal, hogy itt az idő, hogy kiadjuk, leginkább egyedülállóknak vagy fiatal pároknak, mivel egy 36 négyzetméteres lakásról van szó. Az érdekelne igazán, hogy hogy tudom ezt legális úton megtenni? Hova kell és mit bejelenteni, hogy később ne lehessen ebből probléma.

Előre is köszönöm a segítséget,

Barni

 

Kedves Barni! 

Mindenképpen Bérleti szerződést kell kötni, másként nem legális a dolog.

A magánszemély ingatlan bérbeadása Áfa mentes.

Ha Áfássá akarja tenni, akkor kell külön adószámot igényelni a tevékenységhez.

Én az elsőt javaslom.

A számviteli törvénynek megfelelően, bizonylatot kell kiállítani a bérlő részére. Ez lehet számlát helyettesítő bizonylat is, pl.: okmány, átvételi bizonylat, nyugta, stb. Ez lehet saját szerkesztésű, akár kézzel írott is.

Tartalmaznia kell, a bizonylat nevét, sorszámát, kiállítás dátumát, fizetési határidőt, kiállító nevét és bérlő, lakcímét, adóazonosítóját, aláírását.

A bevételünkből adót kell fizetni melynek mértéke, függ a költségek elszámolásától. Ez lehet tételes, vagy nem tételes. Ha nem tételes, akkor 10 % lehet levonni a költségekre. Ez után 16 % SZJA fizetendő.

Fontos, hogyha 1 millió forint feletti a bevétel akkor EHO-t is kell fizetni, melynek mértéke a teljes összeg 14 %. Ennél jobban én nem is mennék bele. 

Az ingatlan kiadásra vonatkozólag ezek a fő szabályok, de érdemes szakértőt meg keresniük a konkrét ügy kapcsán.

Üdv,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr497950012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2015.10.21. 13:38:38

Most akkor a bevétel vagy a jövedelem (költségekkel csökkentett bevétel) után kell szja-t meg eho-t fizetni? Jó lenne először tisztába kerülni a dologgal, utánna osztani az észt.

Pl a fentiekben teljesen téves az hogy "Fontos, hogyha 1 millió forint feletti a bevétel akkor EHO-t is kell fizetni, melynek mértéke a teljes összeg 14 %. ". Eho-t is a jövedelem után kell fizetni.

Másik fontos dolog, amit mindenütt lehagynak, hogy költségként elszámolható a számlával igazolt karbantartási költség, vagy értékcsökkenési leírás. És ez nem kevés, jelentősen csökkenti a fizetendő adót.

Inkább javaslom ennek átolvasását, az őszinteingatlanosnak is. Akár ki is gyűjthetné belőle a lakáskiadásra valókat, és csinálhatna belőéle egy profi posztot.

www.nav.gov.hu/data/cms356904/10._sz._fuzet_Ingatlan_berbeadasanak_szabalyai.pdf

Vajk

Jack__Bauer 2015.10.21. 13:38:57

Érdemes az előre megírt bérleti szerződést (mint tervezet) közjegyzővel okiratba foglaltatni. Ennek a díja kb. 40-60 ezer forint időtartamtól, ill. ügyértéktől függően, viszont cserébe az esetleg nem fizető bérlőt mindenféle pereskedés nélkül AZONNAL ki lehet tenni a bérelt lakásból.

Lángharcos 2015.10.21. 13:39:18

Milyen költségek számolhatóak el? Felújítás?...

Treff7 2015.10.21. 13:39:40

Ha 999999 Ft a bevételem akkor (nem tételes 10% levonása után) 756 eFt marad nálam, ha 1000001 Ft, akkor 630 eFt? 116 e Ft különbség az havi szinten majd 10 e Ft-al érdemes ilyen esetben olcsóbban kiadni a lakást? Ha a rezsit én fizetem és a bérlő később téríti nekem, akkor nekem a rezsi is bevételnek számít?

columbia 2015.11.11. 16:21:05

Hol lehet hozzászólni olyan index cikkhez, amihez az index nem ad lehetőséget a hozzászóláshoz?
süti beállítások módosítása