Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. október 14.

Rettegjünk az akciós banki lakásoktól?

Kedves Őszinte! 

Sokfajta ingatlan van a piacon, de számomra az egyik legmisztikusabb a banki, avagy bedőlt ingatlan típus. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Persze sok mindent lehet hallani ezekről jót, rosszat, de mi az igazság az ilyen bankokhoz visszakerült, vagy általuk finanszírozott, de éppen eladó lakásokról, üzletekről, irodákról? Kell-e ezektől tartani? Érdemes-e az ilyenek között keresgélni? Mennyi macera van velük? Tényleg sokkal jobb áron kaphatjuk meg őket?

Várom a válaszát.

Sándor

Kedves Sándor!

Ha megengedi, akkor a feltett kérdéseire külön-külön reagálnék. 

Mik azok a banki, vagy bedőlt ingatlanok?

Jellemzően azok az ingatlanok, melyekre egykor jelzáloghitelt vettek fel a tulajdonosok. Ezek kapcsolódhattak vásárláshoz, felújításhoz vagy építéshez, esetleg szabad felhasználáshoz. 

Kell-e tőlük félni?

A banki ingatlanok megvásárlása esetén (bár laikusnak elsőre bonyolultnak tűnhet a folyamat), semmi félni valónk nincsen. Természetesen ugyan olyan körültekintően kell eljárni, mint egyébként is, a nem „banki ingatlanok” esetében. Ami, itt tulajdonképpen történik az az, hogy az eladó, a befolyó vételárból egyenlíti ki a tartozásait a bank felé. A pontos összegnek, a pontos határidőre kell befolynia a megfelelő helyre, a hitelező(k) pedig kiadja a törlési engedélyt. Az adásvételi folyamat végére per,- teher- és igénymentesen tud a tulajdonunkba kerülni egy ilyen ingatlan, csak úgy, mint egyébként. 

Érdemes ilyet venni?

Jelenleg a piacon értékesítésre szánt ingatlanok döntő többségén van teher, vagy egyéb tartozás. A különbség egy „banki ingatlan” esetén az, hogy a piaci árhoz képest, valamivel jobb áron lehet ezekhez az ingatlanokhoz hozzájutni. Cserébe azért az ügyintézési idő hosszabb lehet. A pontos tartozások összegyűjtése időigényes, azonban ezzel együtt érdemes időt áldozni ezekre az ingatlanokra. 

Olyan rejtélyes köd veszi őket körül, mintha félni kéne tőlük. Mit kell róluk tudni?

Ahogy korábban válaszoltam, ugyanolyan feltételek szerepelnek itt is, mint egy nem „banki ingatlannál”. A félelem abból adódik, adódhat, hogy nem érzik a vevők biztosítottnak, hogy a fizetés után, tényleg övék lesz az ingatlan. Pedig a folyamat hasonló a nem „banki ingatlanok” vásárlásához.

A vevő egyszerűen ajánlatot tesz az ingatlanra, az eladó elfogadja vagy sem. Ha igen, akkor tájékoztatják a hitelezőt(-ket), az ajánlatról, akik nyilatkoznak arról, hogy milyen feltételekkel (pl.: mennyi időn belül kell adásvételi szerződést kötni, mikorra kell az összegnek befolynia, stb.), járulnak hozzá az adásvételhez. A hitelező nyilatkozatai miatt, lehet plusz időre számítani, egy nem „banki ingatlan” vételével szemben. 

Ha egy döntés megszületett, akkor a feltételekről, összegekről tájékoztatják a feleket, akik a saját jogi képviselőjükkel elkészítik az adásvételi szerződést. Pontosan leírják, hogy kinek, mikorra mennyit kell fizetni. Eltérés abban van, hogy a vevő, az eladó helyett fizeti meg ezeket az összegeket a hitelezőnek, vagy aki felé tartozik az eladó. Az elszámolás után, kiadják a törlési engedélyt, az eladó pedig birtokba adja, az immár per-, teher- és igénymentes ingatlant a vevőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr127967536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BettiBlue 2017.05.13. 14:50:10

TISZTELT HASZONLESŐ!
Milyen óvatos kis rafinált emberellenes tettre készül maga? Mindenki fizetési szándékkal vette fel a deviza opciós jelzáloghitelet,amit részletezőn a Bank elfelejtett elmagyarázni mármint a buktatókat.Gengszterhez hasonlóan álltak karbafont kézzel és némán nézték végig,holott ez is egy üzlet de a szerződés a mindenkori bank szrződése.nem kölcsönös.Én kétszer éltem át a 6 millcsiért megvásárolt és 10 millcsiért eladott lakás történetét.A másikhoz nem mentem le mert a birtokbaadás kierőszakolását akartam elkerülni.Hogy is vannak ezzel önök?ha a nagy kutyáknak szabad lopni pitiáner dolog kihúzni más alól a lakást.Mi gyűlöljük magukat,ne legyen nyugodt az álma hátha éri még meglepetés.ki tudja,ma önt védik,holnap mást.
süti beállítások módosítása