Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. október 28.

Ingatlaneladás – Hol hirdessek?

Amikor végre megszületik az elhatározás, hogy szeretnél megválni hőn szeretett vagy éppen púpként a hátadra nőtt ingatlanodtól, akkor szembesülsz csak igazán azzal, hogy nemcsak az ingatlanvásárlás tűnhet rémisztő szörnyetegnek, de ugyanígy az eladás is.

Dunát lehet rekeszteni a sok-sok lehetőséggel, éppen ezért már-már a bőség zavarában bizonytalanodik el az ember. Hol hirdessek? Érdemes érte fizetni? Bízzak meg valakit az értékesítéssel?

Segítségnyújtás céljából összeszedtem nektek azokat a fórumtípusokat, ahol érdemes próbálkozni. Lássuk őket

Az a bizonyos „sparos” cetli

Biztosan sokatok számára ismerős lehet ez a forma, ami a boltokban és különféle közösségi helyeken kifüggesztett hirdetéseket jelöli. Meglepő vagy sem, még ma is sokan használják ezeket a felületeket, főleg abban az esetben, ha a helyi közönséget szeretnék elérni. E forma eggyel „agresszívebb” változata, amikor hirdetéses cetlikkel spamelik a postaládákat. Ha nem szeretnél elégedetlen és felháborodott hívásokat kapni, akkor inkább kerüld ezt a verzió. Nem beszélve arról, hogy nem is kifejezetten bizalomkeltő ez a módszer.

Helyi lapok és apróhirdetéses újságok

Ez egy hatásos forma lehet, főként abban az esetben, ha egy kis réteget, például egy kistérség lakóit szeretnéd elérni a hirdetéssel. A legtöbb postaládába eljutnak ezek a lapok, sőt a kevésbé internet centrikus közösségekben kifejezetten jól szuperálhatnak. Valójában van annak egy különleges és izgalmas hangulata, ha a klasszikus papír alapú apróhirdetéseket böngésszük! Például: Metropol

Apróhirdetéses weboldalak

Az előbbi továbbfejlesztett, online változata a sokféle területet felölelő apróhirdetési portál. Ezek a „monstrumok” ugyan roppant magas látogatói forgalmat bonyolítanak le, a minőségi megkeresések tekintetében azonban ne várj nagy csodát. Persze, a szerencse mindig rád találhat! 

csigahaz.jpg

Közösségi média felületei

Újfajta trend a közösségi média felületeinek kihasználása. Ez leginkább a helyi hirdetésekre emlékeztet, hiszen ebben az esetben is a saját mikrokörnyezetedben hirdeted meg ingatlanodat. Másik változata az ingatlan eladás/kiadás tematika mentén szerveződő közösségek, amik szintén jól működhetnek. Például Facebookon

Ingatlanirodák oldalai

Jól bevált módszer, ha „lepaktálsz” egy ingatlanossal vagy ingatlanirodával. Ezeknek megvan az a hatalmas előnye, hogy egy csomó dolgot elvégeznek helyetted a szakemberek. Persze, a kényelemnek ára van, hiszen százalékot kell fizetni a szolgáltatásokért. Például egy ilyen konkrét ingatlanirodánál

Ingatlanportálok

Ezek a gyűjtőoldalak kifejezetten jó lehetőségnek bizonyulhatnak. A hirdetésfeltöltés egyszerű, az elért közönség pedig releváns. Nem árt azonban az óvatosság, érdemes alaposan elolvasni a feltöltés feltételeit, a legtöbb oldal ugyanis magánszemélyek számára is fizetős. Aggodalomra azonban semmi ok, szerencsére vannak ingyenes portálok is. Például a rengetek információt adó Otthontérképen

Saját weboldal

Manapság már olyannal is találkozhatunk, hogy valaki egy saját weboldalt készít eladó otthonának. Végül is érthető a dolog, hiszen nem olyan nagy kunszt összedobni egy oldalt, emellett pedig nagyon jó benyomást kelt a vásárlóban. Például egy ilyen saját weblap így néz ki.

A rendelkezésre álló lehetőségek sora itt nem ér véget, hiszen ötletesnél ötletesebb hirdetésekkel lehet próbálkozni. Annyi biztos, hogy a sikeres hirdetéshez és eladáshoz türelem, realitás és egy adag humorérzék is szükséges.

képforrása: weheartit.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr728029086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalandfereg 2015.11.05. 13:06:45

Ja, a tisztelt posztíró ingatlanos, most látom... akkor asszem nem fog megjelenni a kommentem. :D

kalandfereg 2015.11.05. 13:06:59

Nem igazán jól látja a tisztelt posztíró, mi a helyzet ingatlaneladás témájában, eléggé elméleti szakembernek tűnik.
Én nemrég adtam is el, vettem is.
Egyértelmű, hogy hirdetésre ingatlan.com és jofogas.hu, a többi oldalt és módszert el lehet felejteni.
De a legfőbb tapasztalat, hogy az ingatlanirodák nem vesznek le semmi gondot se az eladó, se a vevő válláról, viszont nagyban nehezítik a helyzetet.
Egyetlen egy dolgot tesznek, felrakják ugyanazokra az oldalakra a hirdetést, amikre a tulaj saját maga is fel tudja rakni.
Na de nem ám teljes körű információkkal! Ugyebár külső képet nem raknak fel, mert a vevők saját maguk is megtalálnák az ingatlant, ugrana a biznisz. Pontos címet, még utcát se adnak meg, vagy ha igen, félrevezetőt, ugyanezen ok miatt.
Innentől kezdve az eladó esélyei a gyors eladásra nagyságrendekkel romlanak. Nincs fent róla informatív kép, nem lehet tudni hol van, már ugrom is át a hirdetést.
Ha hívja őket az ember, sokszor nem veszik fel, elérhetetlenek. Nem a gyors eladás titka ez sem.
Mindezt az eladási ár 4, 5, vagy még több %-áért teszik a drágák.
Sok naiv ügyfél belemegy a kizárólagosságba, hogy "csak" 4%-ra nyúlják le, ennek az a következménye, hogy még abban az igen valószínű esetben is ki kell fizetnie a közvetítési díjat, ha nem a közvetítő adja el az ingatlant.
A két legnagyobb iroda ráadásul bevezette, hogy csak egy extra 1%-os letétért cserébe hajlandók összekötni az eladót és a vevőt, ami ugrik, ha az illető fél időközben visszalép. Tehát örömhír, hogy már nem csak a foglalót lehet bukni, hanem az irodának fizetendő extrát is, amit ráadásul az ember még akkor köteles kifizetni, amikor semmi feltételről nem sikerült beszélni az eladóval, pl. fizetési ütemezés, kiköltözés időpontja, bútorok maradnak-e, stb.
Arra biztatnék mindenkit, hogy ne dőljön be az ingatlanirodáknak!!
Amikor eladtam, hiába volt beleírva a hirdetésbe hét helyen is, hogy nem kérem a jelentkezésüket, napi szinten hívogattak, és lenézően aláztak, hogy ennyire hülye palimadár, saját magam ellensége nem lehetek, hogy ezt a kurvajó esélyt sem adom meg magamnak, hogy őket bízom meg.
Aztán ha nemet mondtam, volt, hogy szó nélkül letették.
Egyébként a trendi szövegük most: "Pedig most pont konkrétan egy érdeklődőt hoznék!" :D
Higgyétek el, az az érdeklődő megtalál benneteket nélkülük is, persze csak ha hirdettek.
Hozzáteszem, én Budapesten adtam el és vettem, vidéken nem ismerem a viszonyokat, ott el tudom képzelni, hogy van némi szerepe az alternatív hirdetési módszereknek.

szsuzsanna 2015.12.04. 11:50:06

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy itt Miskolcon, UGYANAKKORA fix. összeget akarnak lenyúlni, a 35 m2-es lakásra, mint egy sokszorosát érőre!
süti beállítások módosítása