Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. október 30.

Szocpol és elidegenítési tilalom - meddig várjunk?

Kedves Őszinte Ingatlanos!


2009-ben vettünk egy új építésű társasházi lakást. Önerőként az akkori megelőlegező szocpolt használtuk fel 2,4 M Ft. Azóta megszületett a két gyerkőc, tehát teljesítettük az Állam felé a kötelezettségünket. Viszonylag jól sikerült a devizahitel konvertálás, viszont közben kezdjük kinőni a 48 m2-es lakást. A tőketartozásunk 8 M Ft, kb 10M körül tudnánk eladni a lakást. Mikor a banknál érdeklődtem, hogy miként tudunk másik lakásba költözködni egy számomra érdekes verziót kaptam: az ingatlant eladhatjuk, amiből kifizetjük a banknak a tőketartozást, majd a felvett szocpol összegét letétbe kell helyeznünk a helyi jegyzőnél. Majd ha vásárolunk egy másik lakást, akkor visszakapjuk az összeget. Ez azért van, mert még él az elidegenítési tilalom kb 3 évig. Ezen kívül csak drágább ingatlant vásárolhatunk a jelenleginél. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van-e és ha mégis, akkor várunk 3 évet, eladjuk a lakást, kifizetjük a banknak a fennmaradó összeget és nincs más kötelezettségünk? Tehát érdemes megvárni ezt az időt, esetleg illetéket sem kell az eladás után fizetnünk 3 év múlva? Köszönöm válaszát!

Varga Ottó

 

Kedves Varga Ottó!

Sajnos nem vagyok hitelezési szakértő, de ismereteim szerint valóban így van. Érdemes megkérdezni szakavatott hitel közvetítő kollégát valamelyik pénzintézetnél.

A „Szocpol” 10 éves időtartamra szól, vagyis ha ez időn belül értékesítik az ingatlant, vagy vissza kell fizetni, vagy jegyzői letétbe kell helyezni az összeget, melyet a következő ingatlan vásárlásához felhasználhatnak. A drágább ingatlanban nem vagyok biztos, de az biztos, hogy vagy ugyanakkora és ugyanolyan komfortfokozatú ingatlan vagy nagyobb ingatlanhoz tudják igénybe venni.

Ha megvárják, a maradék 3 évet, akkor csak a banki hitel akkori tartozását kell kifizetni. Az eladás utáni illetéket akkor kell fizetniük, ha a vásárolni kívánt ingatlan magasabb értékű. Ebben az esetben a különbözet 4% lesz az illeték. Ha nem vesznek, akkor természetesen nem kell illetéket, sem adót fizetniük.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr298035932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása