Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. november 04.

Vajon megéri felújítani eladás előtt a lakást?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Néhány hónapja örököltem egy nem túl jó állapotban lévő lakást Budapesten, az V. kerületben. Szeretnék tovább adni rajta, mert nem nagyon van rá szükségem, a pénzre viszont annál inkább. Mit gondolsz, érdemes-e felújítani mielőtt belefogok az eladásba? Valóban jelentősen növelhetem az értékét? Ha felújítás, akkor mit tudsz javasolni? Érdemes erre hitelt felvenni?

Köszönöm előre is a tanácsot,

Zoli

Kedves Zoli,

Az V. kerület, mindig is egy drágább városrész volt, így ott egy felújítandó lakás is már többet ér, mint egy hasonló állapotú csepeli panel. Ha neki fog a felújításnak, akkor pedig többet is elkérhet érte, mint a jelenlegi piaci ár. Nyilván itt ki kell emelni, hogy mekkora felújításról lenne szó, csak egy kis helyrepofozás a cél, vagy egy nagyobb átfogóbb felújításról. Az anyagiak is így nőnek. Vonalvezetőként: átlagosan 50-80 ezer Ft/négyzetméteres felújítási árral érdemes számolni.

A hitel nem ördögtől való dolog. Ingatlanügyek esetében nem mindig van annyi megtakarítás a számlánkon, hogy vásároljunk, vagy belevágjunk egy felújításba segítség nélkül. Ha van biztos keresete, és megfelel a feltételeknek, akkor szerintem vágjon bele. A szakértők szerint a legfontosabb annak átgondolása, hogy valójában mekkora összegre van szükségünk és mennyi időn belül szeretnénk visszafizetni. Ez azért nagyon lényeges, mivel jelentősen befolyásolja majd a havi törlesztőrészlet mértékét.

A döntés megkönnyítésére annyi ötletet tudok még mondani, hogy ingatlan keresőportálon keressen hasonló méretű és állapotú ingatlant, majd a méret marad, de keressen ezúttal felújított lakásokat. Ebből pontosan látni fogja, hogy mekkora a különbség lakások állapotai között árban.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr528050070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgore.trout 2015.11.05. 13:04:41

Ez borzalmasan rossz tanács volt.Az emberek 99%-a tök hülye a felújításhoz,igénytelen,és semmi ízlése sincs hozzá ráadásul.ingatlanbefektetéssel foglalkoztam sokáig,és annál nagyobb bakot ritkán tud lőni egy átlag eladó,minthogy a saját kis elképzelése szerint felújítja a pecót( persze lakberendezőre sajnálja a pénzt) rossz alaprajzzal,rossz anyagokkal,spórolva( pl .hiába festi le a falat,ha a konvektort nem cseréli le cirkóra),majd utána még velem,vevővel akarja megfizettetni a borzalmas felújításának a költségeit,amit én 99%-ban úgyis szét kell verjek,mert egyszerűen szar.Így nem veszik meg jobban.Egyaltalan nem(hacsak nem talál egy madarat,akinek pont ugyanolyan az ízlése ,mint neki),viszont szignifikánsan lecsökken a potenciális vevők száma.Szóval felújítani csak igényesen,belsőépítésszel megtervezve ,vagy sehogy.

nitro1 2015.11.05. 13:04:51

Azért az sem mindegy, hogy hogyan és mit akar az ember felújítani. Honnan tudhatod, hogy ha valamit kicserélsz, a vevőnek majd pont olyan kell? Mert ha nem, akkor cserélheti ki magának, és pont ezért nem is hajlandó majd annyit adni érte. Míg ha hagyod úgy, ahogy van, akkor úgy is ki kell cserélni/felújítani, és akkor már olyanra cseréli, ami neki tetszik. Példának hirtelen most a fürdőszobacsempe vagy a járólap jut eszembe.

kasu 2015.11.05. 13:04:59

Basszus, ez aztán a tanács! Ha ilyen egyszerű lenne, rendben, de rögtön ott a legfontosabb, hol van a lakás és miképpen hasonlítható -ha egyáltalán!- a másikhoz. Ezenkívül a felújítás mértéke a döntő. Az én fürdőm, falaim, padlóim nem biztos tetszik a vevőnek, a csempe választásom, a mosdóm, kádam, a burkolatok, a színek stb. Úgyhogy egyáltalán nem biztos fel kell újítani az eladandót. A használhatatlan, lerobban dolgokat persze meg kell csináltatni, de (hitel? és) beruházás eladás előtt együtt és külön külön sem, egyáltalán nem szükséges. A vevők nagy része felújítandót venne, hogy a saját elképzelését valósítsa meg, nem fizeti meg az eladó befektetéseit.

KariKa 2015.11.05. 13:05:07

Hát, ez egy nesze semmi fogd meg jól.
Eléggé ál-kérdésnek tűnik, meg cofidis-reklámnak.

Némi értelme az utolsó bekezdésnek van.

Ez a nagy baj az ingatlanosokkal. Hogy hülyék.

A fő kérdés, hogy megéri-e.
Nézd meg, hogy jelenleg, így, ahogy van, mennyit ér.
Számold ki, hogy mennyit fordítanál rá. Nézd meg, hogy egy felújított mennyit ér.
Gondold végig, hogy mennyi ideig tart a felújítás.
Számold ki, hogy mennyit hozna a pénzed az adott időszak alatt, ha így eladod, és befekteted másba (államkötvénybe, részvényalapba miegymásba).
Ha a felújított lakásért várható pénzed több, mint a felújítandó+hozam-felújítási ktsg, akkor megéri felújítani, ha kevesebb, akkor nem.
Ha belevágsz a felújításba, menet közben is el lehet kezdeni az értékesítést, fázisonként meghatározott árral.

Ide se jövök többet.

fda 2015.11.05. 13:05:13

Azt hiszem, ennyi tanácsot én is tudtam volna adni, bármiféle ingatlanos szakismeret nélkül.

Alick 2015.11.05. 13:05:15

Nem biztos, hogy megéri a felújítós macera, az új tulaj úgyis a saját ízlése szerint fogja átalakítani. Persze az elvárható, hogy gépészetileg ne legyen nagyon lepukkant.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.11.05. 13:05:34

Ez a tanács most komoly volt? amolyan politikusi. Összefoglalnám:

1. Van egy lepukkant lakása a kérdezőnek, és kell neki a pénz .
2. Válasz? Egy drága környéken többet ér ugyanaz a lakás, mint egy olcsó környéken. (tenkjú)
3. Újítsd fel, és vegyél fel egy hitelt, most pont úgyis tudok egy jót ajánlani! (Ezért van úgyis ez a blog)
4. Amúgy nem tudom többet fog-e érni, nézd meg a használtlakásárakat (Daaah)

Ha hirdetsz, legalább egy PICIT próbáld már meg hihető köntösbe bújtatni!

blaubner 2015.11.05. 13:05:40

az 50-80 ezer /nm felújítási költség nekem kicsit alacsonynak tűnik, bár nyilván nem mindegy, hogy mit tartalmaz.
saját tapasztalat szerint egy komolyabb - vezetékek cseréje, új fűtés, konyha, fürdő, nyílászárók stb. - gépek és bútor nélkül is inkább 100-100+ ezer /nm.

szerintem az V. kerületben nem érdemes felújítani, aki ott vesz, nagy valószínűséggel úgyis hozzányúl, azaz számára nem kiemelkedő érték a felújított állapot, nem biztos, hogy minden újdonságot külön meg akar fizetni. megfordítva: azon a környéken a nem felújítottat is nagyon jó áron el lehet adni. én max. egy sima festés-mázolást csinálnék, de lehet, hogy azt sem.

Terézágyú 2015.11.05. 13:05:42

Egy lakásfelújítás viszont hatalmas gürc. Sok idő. Sok méreg. Kérdés, hogy megéri-e mindez a megnövekedett eladási árat.
Másrészt talán a felújításon túlságosan az illető ízlése les rajta, és emiatt nem kell pár embernek a lakás.
Nekem volt egy ismerősöm, aki azt mondta, hogy ő a fürdőszobában piros csempéket akar. Tehát ha vesz lakást, le fogja veretni, és pirosakat fog felrakatni. Kérdeztem tőle, hogy akkor is, ha most/nemrég lett felrakva az a csempe? Igen, akkor is....

atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2015.11.05. 13:05:47

Na, ez a válasz nagy segítség volt!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.05. 13:05:51

Ilyen kérdések helyett inkább meg kell nézni a hirdetéseket, hogy a környéken milyen áron vannak felújítandó és felújított lakások...

Serrin 2015.11.05. 13:05:59

Bár éppen nem keresek lakást, de idővel vevőként és eladóként is jelen leszek majd.
A véleményem az, hogy inkább veszek egy felújítandó lakást, amit magamanak megcsináltatok, mint egy felújított, de nekem nem tetszőt. Pl.: nekem egy falnak fehérnek kell lennie, másnak meg szinesnek. Tehát ha te kifested akármilyenre, akkor valakinek biztos nem fog kelleni, mert olyan, amilyen. Egy felújítandót meg kiakalíkthatok a magam képére. Amúgy meg egy gyanúsan mostanában kifestett lakás nekem már gyanús lenne, mert azon gondolkoznék, hogy mit akarnak elfedni vele. Ha látom, hogy az utolsó festés/stb. sok éve volt és amúgy a falak, stb. rendben vannak, akkor inkább azt veszem meg, mint a tisztasági festést kapottat, ráadásul olcsóbb is lesz ugye.
Ugyanez vonatkozik a kád vs zuhanytálca kérdésre is, mert kinek melyik jön be.

Szerintem hitelt felvenni a felújításra meg a legnagyobb butaság. Hitelt csak legvégső esetben veszünk fel.

Piszkos Freud 2015.11.05. 13:06:07

Még valami:
Nézegetek ingatlanokat - új építésűeket is. Több esetben is lehet olyat találni, amelyekben készre szerelt, burkolt fürdőszoba, színesre festett és burkolt szobák vannak. Az ingatlanos pedig elmondja, hogy a magyarok többsége (aki megnézte), panaszkodott arra, hogy nem tudja a saját ízlésének megfelelően megválasztani ezeket.
A befejezett megoldásokat a külföldiek jobban szeretik - de nekik jellemzően csak pár évre kell.

Piszkos Freud 2015.11.05. 13:06:15

Utálom a felújított lakásokat. Az szinte lehetetlen, hogy olyan burkolatot használjanak, ami nekem tetszik. Innen kezdve pedig egy óriási kompromisszum, hogy mi a fenét kezdjek vele.
Az eladó kéri az árát ,mert beépítette, nekem meg nyűg, mert az újat mi a fenének cseréljem ki - főleg, ha fizettem is érte.
A festés kisebb gond, de jobb szeretem, ha látom felújítandó régit, és nem fedi el az esetleges problémás részeket.
Külső nyílászárók, (külső hőszigetelés és tető egy házon), villanyszerelés és gépészet (de csak a falban, tehát kád, mosdó és csapok nélkül) olyan részek, amit macerás bent lakva cserélni/felújítani - jó ha megtörtént. A burkolatot is, de azt ugye állandóan látom, ezért vevőként bevállalom.

hatar.comment 2015.11.11. 16:21:06

Abszolút előnyben a felújítandó lakások, amelyeket majd a magam ízlése szerint teszek rendbe. Nem is ragozom, fentebb tkp leírták a kommentelők.

erol 2015.11.11. 16:21:08

Azért ne felejtsük el, hogy van egy - nem is olyan szűk- réteg, akinek tök mindegy, hogy milyen színű a csempe, csak ne kelljen melózni vele (idegeskedni, időt rászánni).
süti beállítások módosítása