Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. december 02.

A lakáskiadás játékszabályzata a bérleti szerződés! - De mit írjunk bele?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Szeretném kiadni a lakásomat, de még sosem csináltam ilyet, így elég bizonytalan vagyok a formalitásokat illetően. Azt tudom, hogy bérleti szerződést kell kötni, legalábbis érdemes. Milyen adatoknak kell ebben szerepelni? 

Köszönöm,

Tivadar

  

Kedves Tivadar!

A bérleti szerződés az ingatlankiadás nagyon fontos pontja, ennek ellenére gyakran nagyvonalúan kezelik ezt a dolgot. Miért van ez?

A bérleti szerződés jellemzően "csupán" azokban az esetekben kerül elő, amikor valami változás áll be valamelyik félnél, például a bérlő szeretne elköltözni vagy valamilyen probléma merül fel. Ilyenkor a leglogikusabb lépés a mindkét fél által aláírt és elfogadott szerződés átlapozása.

Ez a papír temérdek kényes, vitás és kellemetlen helyzetet tisztázhat. Hányszor hallani az utólag sóhajtozó mondatot, hogy: "Bárcsak kötöttünk volna szerződést!". Ebben van ugyanis rögzítve minden fontos információ, minden lehetségesen előfordulható opció és azok megoldása, a bérlés feltételei. Olyan ez, mint a társasjátéknál a játékszabályzat, amit az első kör megkezdése előtt ismertetünk, amit mindenki elfogad és betart, ellenkező esetben ugyanis szankciókat róhatna ki a nem szabályos játékosra.

Mit írjunk a szerződésbe?

Mindenképpen szerepelni kell a tulajdonosi (Bérbeadó) adatoknak, az ingatlan pontos adatainak, illetve a bérlői adatoknak. A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy mennyiért és mennyi időre adjuk ki (lehet határozott, határozatlan idejű)  az adott ingatlant, a rezsi költségek rendezését, az ingatlan bejárásának a feltételeit. Tanácsos szerepeltetni a felmondási feltételeket mindkét fél részéről. Például, mennyi idővel előbb kell felmondani a bérleményt a bérlet befejezése előtt, azt, hogy mennyi a kaució összege és mire lehet felhasználni, milyen feltételekkel, valamint, hogy mennyi idő alatt kell feltöltenie a bérlőnek.

Javaslom, hogy a szerződést közjegyzőnél kössék (de legalább ügyvédnél), hiszen az esetleges kilakoltatást nagyban megkönnyíti egy ilyen konstrukció.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr968133356

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiadnád a lakásod? Így csináld! 2019.03.09. 20:07:16

Mivel a lakásbérleti piac felpörgött, sokan úgy döntenek, hogy ingatlanukat kiadják. Szerencsére a legtöbben már lakásbérleti szerződést is kötnek, de egy bérleti szerződés sem mindig lehet megfelelő biztosíték. Közjegyző előtti szerződéskötés Lakás ki…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ridervagyok 2015.12.04. 11:50:35

nagyon jó a társasájátékos hasonlat, csak teljesen félrevezető. ami fontos, és a kedves ingatlanos elfelejtkezett róla, az az, hogy nem árt az egészet közjegyzővel hitelesíttetni, hiszen ha neadjisten a kedves bérlő nem hajlandó betartani a játékszabályokat, a bérbeadónak nem sok esélye van érvényesíteni azokat. társasjáték esetén egyszerű a megoldás: nem játszunk többet a csalóval. a lakáskiadás ilyen szempontból nagyon messze áll a társasjátéktól. ha a bérlő nem fizeti ki a kötelezettségeit, akkor bérbeadóként évekig nem tudsz megszabadulni tőle, és nemhogy pénzt hoz, de éppenhogy visz, ugyanis nincs jogi alapod érvényesíteni a szerződésben foglaltakat. közjegyzővel az egész kikerülhető, és nem teljesítés esetén végzéssel kilakoltathatod a bérlődet. negatívuma, hogy be kell jelenteni, és le kell utána adózni a bevételt, de talán ennyit, amolyan biztosításként megér a történet. én, ha kiadnám a lakásomat, biztosan élnék vele.

2015.12.04. 11:51:20

Az ügyvéd előtt kötött szerződés kb. semmit nem ér!
Attól csak a béna-gyáva bérlő ijed meg, esetleg.
Amíg ő is ügyvédhez nem fordul.... aztán lehet pereskedni.

Lakás bérleti szerződést a közjegyző előtt érdemes kötni!
Az ugyanis további jogi herce-hurca nélkül >> VÉGREHAJTHATÓ!!!

Azaz elmarad a bírósági szakasz egy balhé esetén.
Ami egy-másfél évvel rövidíti le az ügymenetet :-)
(és elmarad a költsége is)

A közjegyző díja pedig bírható, megéri.

A közjegyző az állam előre(látóan) igénybe vett vasökle a balhézó fél ellen.
Használni kell... ennyi.

De csak előrelátóan lehet igénybe venni, még az elején a szerződés kötéskor.

Lángharcos 2015.12.04. 11:51:41

Ismerősöméknél volt bérleti szerződés. Pontosan fizettek, mindenről egyeztettek, felújítottak, amit kellett. Aztán a tulaj hirtelen úgy döntött, hogy odaköltözne, és ezért kiteszi őket. A szerződés tartalmazta a klasszikus frázist: hó végével érvényes a felmondás írásban, de min. 30 nap felmondási idővel.

A gyakorlatban az történt, hogy a tulaj szóban jelezte a felmondási szándékát, majd megbeszélte a bérlőkkel, hogy azok mikor költöznek el.
Majd egyszercsak előbbre hozta a kiköltözés dátumát - és még mindig szóban - egy hetet adott a távozásra, még fenyegetőzni is kezdett, hogy ha nem tűnnek el, akkor feltöreti a lakást és megrongál mindent, amit ott talál és nem az övé.

A bérlők féltették a saját értékeiket, inkább felgyorsították a kiköltözést. Se papír, se szerződés nem védi meg őket.
süti beállítások módosítása