Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. december 03.

Ingatlaneladás - Egyedül vagy segítséggel?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Belvárosi lakásomat szeretném eladni. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e ingatlanközvetítő segítségét kérni? Igazából időmből kitelik, hogy a folyamattal foglalkozzak, de tény, hogy még nincs ilyen tapasztalatom. Mit gondolsz?

Köszi,

Laura

 

 

Kedves Laura!

Ez teljes mértékig ízlés kérdése. Eddigi tapasztalataim alapján azonban, személy szerint, javaslom ingatlaniroda igénybe vételét. Rögtön érvelek is válaszom mellett!

Ha tetszik, ha nem, az ingatlanközvetítő az egy szakmai szerep, melyhez tapasztalat és tudás kell. Hiába tudunk kiszedni egy szálkát az ujjunkból, mégsem állunk neki operálni csak úgy. Kicsit durva példa, de valahogy így van ez az ingatlanközvetítőkkel is. 

Sok olyan dolog van, amire a laikus eladók nem is gondolnának, ezek pedig kellemetlenségeket okozhatnak és akadályozhatják a procedúrát. 

Miben tud segíteni az ingatlanos?

  • Egy jó ingatlanos először is felméri az ingatlant, beárazza, így rengeteg időt, pénzt lehet megspórolni.
  • Jó képeket, alaprajzot fog készíteni. Az sikeres eladás egyik kulcsa a jó hirdetés, vagyis a kép és a szöveg minőségi előállítása. Ebben nagy segítséget nyújthat egy hozzáértő ember.
  • Rengeteg kereső vevővel rendelkezhet adott területen. 
  • Több helyen is hirdet.
  • Nagyobb biztonságot ad, regisztrált, előszűrt vevő jelölteket hoz. Hatékonyabb lehet, ha a közvetítő csupán azokat a vevőket hozza el az eladandó házba, akik valóban komoly érdeklődést mutatnak. Így temérdek energiát és felesleges stresszt spórolhatunk meg.
  • Az esetleges ajánlatokat papíron rögzíti, segíti az alkut, amennyiben szükséges, segíti a hitelfelvételt személyre szabott ajánlatokkal. 
  • A folyamatot a hirdetéstől kezdve a birtokba adásig végig kíséri.
  • Objektíven látja az ingatlant. Gyakori hiba, hogy a tulajdonos az emlékeit is beárazza. Nehéz elszakadni egy hosszú évekig jól szolgáló otthontól, ezt az érzelmi szálat pedig gyakran akaratlanul is belekalkulálják az eladók.

Azt tanácsolom, ajánlás útján, egy ingatlanost érdemes megbízni (persze lehet többet is, csak nehezebb nyomon követni), aki kézben tartja az ingatlan értékesítését.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr478137060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lokál 2015.12.07. 11:53:21

Őszinte ingatlanos.... :D
süti beállítások módosítása