Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. december 11.

Ki fizeti a festést bérelt lakás esetén?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Festeni kellene egy lakást, ami jelenleg bérelt. A bérlőm több mint 5 éve ott lakik. Meg vagyok elégedve vele. Nyilván ő is, mert ha nem, már elment volna. No persze ennek a kulcsa az alacsony bérleti díj. Igaz külváros, de azért a 850 ft/ nm itt sem sok.
De mint írtam esedékessé vált egy festés, ami kb. 120-130 ezer Ft lenne. A bérlő nem kéri a festést, így nincs probléma. Ha elmenne, akkor saját bútorokkal rendezném be a lakást ( jelenleg az enyém kb. 1/3 ).
Kb. 3 - 4 ezer Ft -tal tudnék többet kérni az új bérlőtől, tehát a festés és a kiesés meg az egyéb bérbeadási költségek miatt majd 4 -5 hónap, amit egy csere felemésztene. Mint írtam, jelenleg problémamentes részünkről a szituáció, de mi van, ha festést kér a bérlő ? Elvégre a festés időtartalom meghatározás eléggé szubjektív, nálam, a saját lakásban olyan 10 év.
Nos mi legyen ??
Ja még valami : igaz hogy a határozatlan időnél a felmondás 3 hónap ??


Üdv. VMZ.

 

 

Kedves VMZ!

A korszerűsítés vagy felújítás kérdését érdemes a bérleti szerződésben rögzíteni, hogy ki végzi, és kinek a költsége. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a bérleti szerződés fontosságát! Ilyen esetekben ugyanis komoly segítséget és mankót nyújthat, tisztázhatja a félreértett helyzeteket.

Abban az esetben, ha ez nincsen leírva, akkor megegyezés szerint vállalhatja vagy a bérbe adó vagy a bérlő. Alapesetben (természetesen a bérbeadó tájékoztatásával) a rendeltetésszerű használatból fakadó kisebb javítások a bérlőt terhelik. Például, ha csöpög a csap, akkor nem kell egyszerre a lakástulajdonoshoz rohanni, ilyenkor ugyanis a bérlő javíttatja meg a hibát. Viszont abban az esetben, ha mondjuk csőtörés van, annak kezelése bizony már a bérbeadó feladata.

Ennek értelmében a festés, vagy nagyobb felújítási munkálatok már a bérbeadót terhelik. Érdemes közösen előre megegyezni az ilyen munkálatokban, plusz igényekben, és azok költségeiben.

Ha a jelenlegi bérlője nem igényli, szerintem egyszerűbbé teszi az Ön dolgát. Ha kiköltözik, ráér utána festetni.

A határozatlan idejű bérleti szerződés felmondási ideje nem 3 hónap. A felmondást követő következő hónap vége lehet a maximum.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr328156456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2015.12.12. 08:16:02

Nem állapodhatnak meg 3 hónapos felmindási időben? Ezt jelenti a maximum? Alig hiszem el. Milyen jogszabályrész köti ki ezt?

tip 2015.12.12. 08:17:17

De bizony 3 hónap lesz a bérbeadó minimum felmondási ideje, mivel a szerződés még 2013 előtt köttetett. (Az új Ptk. teszi lehetővé a rövidebb felmondási időt a bérbeadó részéről, de az csak 2013. március 1-je óta hatályos.)

Spacecake 2015.12.12. 08:17:24

Az utolsó bekezdés nem felel meg a valóságnak.

Spacecake 2015.12.12. 08:17:36

Mi az h maximum?A felmondási idő annyi,amennyi a szerződésben szerepel!!!

notC 2015.12.12. 08:19:10

Ez csak nekem nagyon gázos ez a kérdés?
Az ingatlan tulajdonosa hozza olyan állapotba a lakást, hogy az minél kelendőbb legyen a piacon. Ha gány, mert 10 éve nem volt kifestve, azok a bérlő jelöltek maradnak, akik kellően igénytelenek hozzá. Valószínűleg a (fizetési)megbízhatóságuk, a lakás állagmegóvása is ehhez mérten lesz elvárható.
A bérleti díjat miért kéri a kedves tulajdonos?

Beer Monster 2016.01.05. 07:03:56

Engem meggyőzött ez a cikk - (ha nem is pontosan arról, ami le van benne írva).

ZöldszemM 2016.01.05. 07:04:29

nos akkor egyenlőre nem festetek !
süti beállítások módosítása