Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. december 15.

Megéri-e 7 millióért lakást venni?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

A kérdésem: megtérülő/előnyös befektetés-e jelen hazai piaci/gazdasági körülmények között 7-8 millió forintot budapesti lakás (25-30 négyzetméter) vásárlására fordítani? Illetve, bár nem tudom mennyire releváns a kérdés: általában az év melyik felében érdemes lakást vásárolni? Ha egyáltalán van az időpontnak az ár szempontjából jelentősége..
Van-e valamiféle prognózis a 2016-os évre vonatkozólag a lakóingatlanok áralakulásának tekintetében?

Köszönettel,

Jenő

 

 

Kedves Jenő!

7-8 millióért én inkább egy 7 hektáros gyümölcsöst vennék és belecsapnék a pálinka bizniszbe. Sajnos Budapesten a 7-8 milliós garzonok piacán mindenképpen kompromisszumot kell majd hoznia, ami befektetésnél 90%-ban nem a legjobb. Nem lehetetlen, csak rengeteg idő kell, hogy felkutassa és időben rácsapjon az alkalmi vételekre, amit önnel párhuzamosan jó pár ezren aktívan végeznek. Kemény menet lesz, de kellő körültekintés és hihetetlen gyorsaság mellett nem kivitelezhetetlen!

Megtérüléssel kapcsolatban nem lehet még csak általánosságban sem beszélni, mert függ, hogy hol veszi meg az ingatlant, és ott mennyiért lehet kiadni a lakást. A bérleti díj meghatározása bonyolult feladat. Érdemes körülnézni, hogy a hasonló kvalitásokkal bíró otthonokat mennyiért lehet kiadni. Ehhez jó támpont lehet például az Otthontérkép oldala is, ahol egy térképlayeren rá tud keresni a környék ingatlanjainak bérleti díjára és máris kap egy viszonyítási alapot. Egyébként ennyiért sanszos a Magdolna-negyed, ami egy kifejezetten izgalmas része Budapestnek.

Időpontot nem jelölnék meg, vannak fámák hogy nyáron veszik a garzonokat a vidéki egyetemisták szülei, vagy tavasszal és ősszel vesznek főként családi házakat, év végén pedig a nagyobb ipari ingatlanokat, de én ennek nem adnék túl sokat az üzleti tervem kialakításakor, mert ha ezek igazak lennének, akkor kiugró árváltozásokat kellenének produkálni a piacon, ami nem tapasztalható. 2016-ra olvastam és hallottam rengeteg prognózist, ezek alapján nem tudtam eldönteni, hogy egy vasbeton bunkert építsek a kert végében, vagy nyissak még két bankszámlát, hogy elférjenek rajta a nullák.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr468174626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása