Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. december 28.

Lakáskiadás rövid távon - Mire ügyeljünk és kitől kérjünk segítséget?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Rövid távú lakáskiadásba szeretnék belevágni. Egészen pontosan van egy egyszobás garzonlakásom Budapest belvárosában, a Kazinczy utcában, amit most éppen felújítok. Ezt szeretném Airbnb-re feltölteni. Feltételezésem szerint nem lesz probléma a kiadásával, mert tényleg jó helyen van és nagyon mutatós is lesz a felújítás után. Tudom, hogy 28 négyzetméter nem túl nagy, de azt gondolom, a célnak tökéletesen megfelel.

Elkezdtem utána olvasni, hogy miként lehet ezt szabályosan csinálni. Ha jól értettem ki kell váltanom egy adószámot, az önkormányzattól kell engedélyt kérni. Ezen kívül van még valami tennivalóm? Hogy kell adóznom ezek után? Az egészségügyi hozzájárulás az egészen pontosan mit takart? És miért kell fizetni?

Köszönöm a választ!

Üdv

Ibolya

 

Kedves Ibolya,

Nem vagyok nagy Airbnb szakértő, de az alábbiakat érdemes átgondolni.

Tudtommal az ilyen típusú kiadás, szálláshely szolgáltatásnak minősül, tehát adószám szükséges ehhez a tevékenységhez.  Ezen túl a helyi önkormányzat jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell kérni.

A költségek levonása után 16 %-os szja-t kell fizetni.  Az eho (egészségügyi hozzájárulás) egy olyan adó, ami kvázi kompenzálja azt, hogyha valaki nem fizet a tevékenységéből származó jövedelem után egészségbiztosítási járulékot. 

Javaslom, hogy tessék szakértő könyvelő segítséget igénybe venni, illetve mindenképp érdemes lehet olyanok tapasztalatait kikérni, akik komolyan foglalkoznak a rövid távú szálláskiadással. Ennek is megvannak ugyanis a maga praktikái, szokásai, amiket az ismerhet igazán, aki nap mint nap foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr928206908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Monster 2016.01.05. 07:04:00

Kauciót el ne felejtsen elkérni, itt is az az egyik legfontosabb.
süti beállítások módosítása