Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. január 04.

CSOK - Mi számít hasznos alapterületnek?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

A CSOK-kal kapcsolatban szeretnék egy rövidke kérdést feltenni. Most kezdem beleásni magam az egész kedvezményrendszer részleteibe, és hát, meg mondom őszintén, nem egyszerű feladat. Az első, amiben elbizonytalanodtam, hogy mi számít valójában hasznos alapterületnek? Beletartozik a melléképület is? És a pince? És a garázs?

Köszönöm a választ!

Üdv,

L. Pál

 

 

Kedves Pál!

Igen, valóban, a CSOK nagyon sok apró részletet rejt magában és nagyon figyelni kell, nehogy valami apróságon csússzon el a számításunk. A családok otthonteremtési kedvezménye meglehetősen felbolygatta az amúgy is lendületes ingatlanpiacot. Adott egy lehetőség, az, hogy ezt ki, milyen okosan tudja használni az már egy következő kérdés. A legeslegfontosabb elsősorban a körültekintés és a részletek figyelembe vétele!

A hasznos alapterületet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet határozza meg. Ennek értelmében egy ingatlan hasznos alapterülete a következő helyiségek alapterületének összegéből adódik ki: előszoba/közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha/étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra/tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiségek, kivéve a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség.

Ezek alapján már könnyedén ki lehet számolni a hasznos alapterületet!

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr848236212

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: CSOK-osok, avagy már megint ki jár jól? 2016.01.05. 12:38:36

...bármilyen törvényt hoz ez a kormány, nem az a kérdés merül fel, hogy miért jó ez az embereknek, hanem az, hogy miképp keres rajta a fideszes gazdasági hátország? Mert sajnos mindenről az derül ki, hogy a törvények végső célja mostanában ez  -...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2016.01.08. 16:35:34

Áfa visszatérítés járhat 2014-ben vállalkozóval, saját telekre kiviteleztetett ház esetén?
27%-os ÁFÁS számla 100%-ot fed.

igazi hős 2016.01.08. 16:35:36

Mármint nem ezek alapterületének, hanem hasznos területének összege, a kettő közötti különbség az 1,9 m-es belmagasság, ami általában csak a tetőtérbeli helyiségeknél jelent különbséget, de ott nagyon. És a CSOK-ban a tetőtér beépítés is új lakásnak minősül.

szirtisas69 2016.01.08. 16:35:40

Kedves Őszinte Ingatlanos!
Mi a helyzet a tetőtér alapterületével? Régebben olt olyan szabály, hogy - ha jól emlékszem- a tetőtér beépített területéből csak az 1,9m -t meghaladó belmagasságú részeket kell a hasznos alapterülethez hozzáadni.
Üdvözlettel: K. Ferenc

törzsmókus 2020.10.06. 14:30:08

A CSOK elbírálásnál senkit sem érdekel, hogy az alapító okirat szerint a lakás 60 m². Kimegy az értékbecslő, összeszámolja a hasznos alapterületbe beszámítandó helyiségek méretét, és ha az csak 59-re jön ki neki, akkor már nem 3, csak 2 gyerekre vehető igénybe. :-/
süti beállítások módosítása