Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. január 14.

Nem minden új, ami annak látszik!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Hogyan definiálják az "új ingatlan" fogalmát?

Üdvözlettel,

Tibor

 

Kedves Tibor!

Az új lakás definíciója merőben eltér a "köznapi" használattól, hiába látunk ugyanis egy 2012-es építésű otthont, koránt sem biztos, hogy jogilag is az új építésű kategóriába sorolandó.

A családok otthonteremtési kedvezményének leírásáról szóló rendelet alapján akkor beszélünk új lakásról, ha:

  • az alapozástól kezdve teljesen új ingatlan épül vagy emeletráépítéssel/tetőtér-beépítéssel jön létre egy teljesen új lakóegység, ami használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles. Utóbbi azonban magával vonja a társasház-alapítási kötelezettséget és annak minden követelményét.
  • a szóban forgó ingatlan természetes személy részére való értékesítés céljából épült
  • az ingatlant először értékesítik természetes személynek vagy másodszor, viszont ebben az esetben kitétel, hogy az eladó vagy hitelintézet vagy pedig olyan személy aki ingatlanforgalmazással üzletszerűen foglalkozik (tehát például ingatlanos)
  • + a lakás 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel vagy− a kérelem benyújtásának időpontjában − használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.

 Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr398271350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása