Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. március 08.

Megosztani vagy nem osztani?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Azért keresem önöket, mert van egy kiszemelt társasházi lakás, amivel az a "probléma", hogy nincs albetétesítve. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretném, ha választ adnának:
1. Az albetétesítés hiánya mit is jelent?
2. Ez egyenlő-e azzal, hogy osztatlan közös tulajdonban van az egész társasház?
3. Milyen hátrányok származnak ebből? Gondolok arra, ha valaki elmarad a közös költség fizetésével vagy egyéb tartozást halmoz fel (rezsi), akkor ezt behajthatják-e rajtam?
4. Kaphatok-e hitelt ilyen adottságok mellett?
5. Okozhat-e ez bármi hátrányt eladáskor, illetve vételkor?
6. Önök mit javasolnak azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e albetétesítés nélküli ingatlant vásárolni?

Előre is nagyon köszönöm a segítségüket!

Mihály

 

 

Kedves Mihály!

Kérdése megválaszolásához az FHB Bank szakértői csapatát hívtuk segítségül! Az albetésesítés hiánya azt jelenti, hogy az ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. Abban az esetben, ha minden lakás más személy használatában van, ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodás elkészítése és benyújtása szükséges arról, hogy az ingatlan mely részét ki használja.

A legjobb megoldás, a tulajdonosok számára is, ha az ingatlant társasházzá alakítják, és albetétesítik.

Fontos, hogy amíg nincs legalább egy ügyvéd által ellenjegyzett használati megállapodás a házban lévő ingatlanokkal, illetve a közösen használt részekkel kapcsolatban, addig az ingatlan önállóan nem forgalomképes, így sem hitel, sem CSOK fedezeteként nem fogadható el. 

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr588432500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása