Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. április 22.

Hogyan vegyünk meg egy lakást, ha nincs meg a tulajdonosa?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Párommal találtunk egy remek ingatlant, mely családunk számára minden szempontból megfelel.

A fő problémánk az, hogy nem találjuk a tulajdonost, az ingatlan üresen áll. A szomszédok szerint a bent lakó már rég elhunyt, az örökösről nem tudnak semmit. Tudna útmutatást adni abban, hogy hogyan lehetne egy ilyen ingatlan megvásárolni? Hol kezdjük?

Üdvözlettel

Tibi

 

Kedves Tibi!

Írhatnám, hogy válasszanak ennél egyszerűbb esetet, azonban volt már ilyen is a praxisban.

Mindenekelőtt érdemes lenne a közös képviselőt, társasház kezelőt megkeresni, hiszen ha egy lakás üresen áll, és nem fizetik a közös költséget, szemét díjat, stb, az a lakóközösségének sem megfelelő. Előfordulhat azonban (ha nem gondos a képviselő), hogy ő sem tud információt az örökösökről. Ebben az esetben a helyrajzi számot kell megtudnunk. A helyrajzi szám alapján, betekintést nyerhetünk az adott lakás tulajdoni lapjába (tulajdoni lapról részletesen ebben a bejegyzésben tud olvasni), ahol a pontos méret besorolásán kívül a II. és III. részben tájékozódni tudunk a tulajdonos(ok)ról, illetve az esetleges bejegyzett terhekről.

A II. részben szerepel a tulajdonos neve, születési éve, anyja neve és a nyilvántartott állandó lakcíme is.

Ezen már el lehet indulni, akár személyes, vagy egy szívhez szóló levél útján.

Előfordul azonban, hogy örökös híján a magyar állam a tulajdonos. Nos, ebben az esetben sem kell feladni a reményt. Ilyenkor érdemes felkeresni az MNV (Magyar Nemzeti Vagyon Kezelő Zrt) helyi vagy központi irodáját és tájékozódni az esetleges vételi lehetőségről.

Ha meg van az örökös, természetesen könnyebb a helyzet, hiszen az ajánlatot közvetlen formában tudják ismertetni. Azonban ilyen esetben is előfordulhat, hogy több örökös van, esetleg vidéken vagy külföldön tartózkodik. Nem ritka, amikor több örökös van, hogy nem tudnak megegyezni az értékesítendő ingatlan árában. Bizony egy ilyen ügylethez nagy türelemre, diplomáciai érzékre és jókora szerencsére van szükségünk.  A bejegyzés elején említett példában, 9 örököst kellett egy platformra szervezni, és nem csak az eladási szándék és ár tekintetében, hanem időben és térben is, feloldva a köztük lévő családi ellentéteket.

Szóval nem lehetetlen! Ha valakinek volt ilyen az olvasók között írja meg bátran, szívesen tanulok belőle.

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr718654828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása