Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. május 03.

Ezt kell tudnod, ha el akarod adni otthonod!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Lakáseladást tervezek Budapesten. Mit érdemes előkészítenem, mielőtt feladnám a hirdetést? Például kérjek tulajdoni lap másolatot? A banktól - mivel hitel van rajta - már van igazolásom a tartozás összegéről, és megvan a lakás energetikai tanúsítványa. Mi kellhet még? És mi mindenre érdemes odafigyelnem, ha nem akarok ingatlanközvetítőt bevonni az eladásba?

Előre is köszönöm a segítséget!

Bea

 

 

Kedves Bea!

Ahogy olvastam a levelét, azt jutott az eszembe, bár csak az eladni akaró tulajdonosok többségének legalább ezek meglennének.

Mindazonáltal egy nem hiteles teljes tulajdoni lap másolat nem árt, ha kéznél van (az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez valószínű hogy kértek, így az lehet, hogy meg is van). Az sem baj, ha nem teljesen friss, tájékoztató jelleggel megfelelő lehet. Lakás eladásnál előbb-utóbb fontos lesz az alapító okirat, és az szmsz is. Ezekben az iratokban a közös helyiségek, parkoló, tároló, pince rekesz, esetleges kert kizárólagos, vagy közös használata, vagy kizárólagos tulajdonlás is fel van tüntetve, valamint, hogy a lakó közösségnek van e elővásárlási joga. Az elővásárlási jogról, (ha van), feltétlenül kell hitelt érdemlő információ, kellemetlen, ha komoly vételi szándék során derül ki.

Ha nem szeretne ingatlanközvetítőt bevonni az értékesítésbe, akkor az alábbi dolgokra mindenképpen figyelmet kell fordítani, a teljesség igénye nélkül.

  1. Árazás

Érdemes az Otthontérképen található értékesítési árakat és a kínálati árakat összevetni, így sem alul, sem felülárazva nem lesz a lakás.

  1. Képek, alaprajz

Megfelelő minőségű és méretű, darabszámú és informatív kép készítése (lehet hívni akár fotóst is), lehetőleg méretarányos alaprajz feltüntetése.

  1. Hirdetés szövege

Nem csak a lakásról, a környezetről, a házról is érdemes pár barátságos mondatot ejteni. Fontos lehet bele írni, hogy a vevő milyen időszakban keresse, esetleg, hogy milyen időpontokban ideális a lakás megtekintése.

Sok sikert az eladáshoz!

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr198682378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása