Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. május 24.

Ingatlan eladása végrehajtási eljárás alatt?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha felfüggesztették a végrehajtási eljárást, akkor eladható-e esetleg az ingatlan, amit zálogként lefoglaltak?

Éva

 

Kedves Éva!

Általánosságban elmondható, hogy végrehajtási eljárás alatt álló ingatlant el lehet adni. Amennyiben van vevőnk, akkor a felajánlott vételárat, fizetési ütemezést stb. írásban kell rögzíteni, majd a zálogjogosultakkal egyeztetni, hogy kinek mennyi, mi marad a felajánlott összegből - természetesen a végrehajtási költségekkel csökkentve. Az alku után, amennyiben mindenkinek megfelel, két lehetséges út áll előttünk. Az első, hogy a vht. alapján árverési hatály alatt, de árverésen kívüli vétellel a végrehajtó készít egy árverési jegyzőkönyvet.  A második, hogy a különböző zálogjogosultak, végrehajtó által kiállított hiteles igazolások birtokában adásvételi szerződést kötnek, mely során a vevő megfizeti az előzetesen megállapított összegeket. Ezután megkapjuk a törlési engedélyeket.

Mindkét módszer használatos, a második esetben valamivel gyorsabb az ügyintézés. A végrehajtás alatt álló ingatlanok esetén, az árverésen kívüli vétel, vagy a piacon való értékesítés jelenleg az egyik legelterjedtebb megoldás, amit minden érintett fél preferál. Sajnos kevés olyan ingatlanos, vagy ingatlanközvetítő cég van, aki ért ehhez. Nem egy klasszikus értékesítés, ebben a kategóriában tényleg nincsen két egyforma ügy. Ha ilyen ingatlant szeretne vásárolni, esetleg értékesíteni, mindenképpen ajánlott ilyen gyakorlattal rendelkező ingatlanközvetítőt, jogi képviselőt megkeresni.

A kérdése alapján azonban felmerül, vajon miért függesztették fel a végrehajtási eljárást? Ha pl. per tárgya az ingatlan, akkor nem lehet addig értékesíteni, míg az le nem zárul.

 

Üdvözlettel,

Őszinte Ingatlanos

Lakások 10 millió Ft alatt (x)

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1008740658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása