Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. május 27.

Az örök kérdés, új vagy használt lakás?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Lakásvásárlás előtt állunk és szeretném megkérdezni a véleményét, tanácsát.

3 gyermekünk van, kertvárosi övezetben szeretnénk élni, megfelelő jó infrastruktúrával rendelkező lokációban (a gyermekek még ovisok), nem túl messze a belvárostól, legalábbis, hogy meg lehessen közelíteni tömegközlekedéssel is könnyen. Van is két lehetséges környék, Angyalföld és Zugló. A vásárláshoz mindenképpen hitelre is lesz szükségünk, és lehet a CSOK-ra is alkalmasak vagyunk. A kérdésünk az, hogy új vagy használt lakást vásároljunk? Az új lakások szinte kivétel nélkül nagy létszámú társasházak, mi viszont inkább kisebb lakószámú házat keresnénk. Alternatív megoldás lehet használt lakást vásárolni?

Üdv 

Szilvi

 

Kedves Szilvi!

Kifejezetten jó kérdés.  Az igényik alapján, azt gondolom, hogy 4 szobára szükség lesz optimálisan, ez viszont előre vetíti, hogy 90 négyzetméternél biztosan nagyobb lakást kell venni. A megadott kerületekben a kínálat eléggé szór (sajnos még mindig sokan hirdetnek, új építésű lakásnak újszerű, ám használt lakást),  és elmondható, hogy  a kisebb lakószámú társasházak esetében nagyobb négyzetméter árat kérnek a beruházók.

A hirdetéseket böngészve, sajnos abba is bele tudunk futni, hogy az amerikai konyhás nappalit is szobának írják, így a 4 szoba igazából nappali plusz 3 szoba marad. A lényegnél maradva, a valóban kellő szoba számmal rendelkező új építésű lakások árai a megadott két kerületben 500 000 Ft/négyzetmétertől indulnak, ebben nincsen benne autóbeálló, sem tároló. Ez 45 M Ft vételárat jelent alsó hangon, plusz konyhabútor, stb. A két lokációval kapcsolatban megemlíteném, hogy a XIII. kerület sajátosságai miatt, nem valószínű hogy találnak kis lakásszámú társasházat (régebben sem nagyon építettek), Zuglóban jellemzőbb.

A fentiekkel szemben áll egy hasonló méretű, használt lakás, újszerű állapotban (mondjuk 10 éven belül épült). Ebben a kategóriában irányárként 430 000 Ft/négyzetméter áron már találhatunk megfelelő méretű lakásokat, amibe nem ritka, hogy a konyhabútor, autó beálló, tároló (egyéb extrák is lehetnek, klíma stb.), is benne van. A használt ingatlanok esetében a beruházót le lehet informálni, az esetleges hibák is már biztosan előkerültek, meglepetésekre nem nagyon lehet számítani. Mind két kerületben vannak népszerű házak, melyeket nagyon szerettek, szeretnek a vevők (természetesen azokról is lehet tudni, akik nem jó minőségben építettek). 

Például ezt a 2009-es építésű lakást, a Sortimentál építette, jó minőségű, újszerű állapotban, kiváló környéken.

Budapest, XIV. kerület Istvánffy utca 39.

A CSOK támogatást és kedvezményes hitelt viszont csak érvényes használatbavételi engedéllyel rendelkező lakás esetében lehet elindítani, míg a használt lakásnál azonnal.  Itt játszik szerepet az idő, ugyanis a most indult projekteknek  2017 tavaszán lehet legkorábban használatbavételi engedélye, vagyis addig lakni kell valahol, ami nem egyszerű 3 gyerekkel (főleg nem bérelt lakásban, már ha talál az ember, és ki is tudja fizetni).  

Ha most kellene költözni én a használt lakások közül választanék,  megbízhatóbb, kisebb létszámú társasház, kedvezőbb áru ingatlan ebből a kategóriából fog kikerülni (a plusz extrákat is számoljuk).

Természetesen, ha van idő (van hol lakni), és sikerül találni kisebb létszámú társasházat, a nagyobb támogatás miatt érdemes várni. Egy biztosnak tűnik, mind a használt lakások, mind az új építésű lakások árai növekedni fognak az elkövetkezendő időszakban.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

 

Lakások a 10+10 milliós CSOK-hoz (x)

 

A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr708749686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.05.28. 16:14:36

Nem szakértő vagyok. Mint gyalog, úgy látom, hogy amelyik tégla ház áll 40 vagy 60 éve, az még egy darabig állni fog, legfeljebb tetőjavítás, vagy stang javítás, ami közösen belefér. Az új építésűeket nem egy Ybl Miklós tervezi, és felügyeli az építést, aki még adott a nevére, tehát azonnal kell a sok pénzt, a többi nem érdekes. Hogy egy nagyobb esőnél a liftben is folyik a víz, vagy a lakásba nem került be a bűzelzáró az aljzatba, nem számít. Az ügyvédem mondja, hogy tök jó, egy pert kell elindítania a kivitelezővel szemben, hogy nulla a hangszigetelés, a másik x-nél, csak a nevet, és ajtószámot kell átírnia. Hát valahogy így megy ez. Már csak annyi, hogy használt lakásnál ne vegyünk frissen festettet, mert nem tudjuk, mit takar a festés, és általában egy kicsit költünk az új lakásra, és nem biztos, hogy érdemes megfizetni azt, hogy az előző tulaj milyen színre festette a falat.

Beerhead 2016.05.28. 21:27:55

Szerintem óvakodni kell az új építésű (még sosem lakott) házaktól/lakásoktól. Elképesztő történeteket hallani komoly kivitelezési és tervezési hibákról, érvényesíthetetlen garanciáról (bedőlő kivitelező alap minden projektnél). Én 4 évnél fiatalabb házat biztosan nem vennék. Ha meg büdös a használt, akkor építtetni kell, persze az sem egyszerű dolog.
homar.blog.hu/2011/02/22/idill_a_garazs_folott
homar.blog.hu/2011/04/07/zajterror_a_falakbol
homar.blog.hu/2010/10/01/felkeszen_adtak_at_a_duna_teraszt
homar.blog.hu/2008/12/09/szabalyozhatatlan_futes_jar_az_uj_lakas_melle
De végtelenségig folytatható a sor...
süti beállítások módosítása