Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. június 02.

Telekrészt venne a szomszéd, eladjam?


Kedves Őszinte Ingatlanos!

Vidéki kisvárosban van a kertes ingatlanom. A ház 130 m2, a telek kb. 400 m2. A szomszédom szeretne a telekből megvásárolni egy 80 m2-es területet. Én szívesen adnám, de a gyerekeim szerint sokkal értéktelenebb lesz az ingatlan utána, ráadásul amit nyernék vele, annak egy részét elvinnék az eladással járó költségek. Az árak így is eléggé nyomottak a környéken. Hosszú idő után sikerül csak a házakat eladni, akkor is szerintem döbbenetesen aránytalan áron.
Kérem, adjon tanácsot!
Köszönettel: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Megértem a gyermekei félelmét. Nem rég egy kedves ügyfelem örökölt egy osztatlan közös tulajdonú házrészt a hozzá tartozó telekkel, és szerette volna eladni. 
Kifejezetten kiemelt budai részen, jó fekvésű, panorámás telek, középen egy régi házzal, melyből egy 60 nm-es házrész nyúlt át az eladandó telek részre. A HÉSZ (helyi építési szabályzat) szerint, ha megfelelő a telek méret, lehetett volna rá építeni egy csodálatos házat, azonban a teleket már nem lehetett megosztani, így nem kaphatott önálló helyrajzi számot. A szomszéd nem kívánt a telekrészéből eladni, ilyen módon azonban csak a meglévő házrészt lehetett volna felújítani (azt is nagyon szigorú szabályok szerint). Mondanom sem kell, neki sem álltunk az értékesítésnek, ügyfelünk nagy bánatára.
Telekrészre akkor szokott szüksége lenni a szomszédoknak, ha a HÉSZ (helyi építési szabályzat), szerint nem tud építkezni rá, vagy bővíteni. Ebben az esetben a megvásárolandó telekrészt, rendesen telek árban szoktuk számítani. Nagy valószínűséggel, önnek ez semmibe nem kerülne, ugyanis ilyenkor a telekalakítás költségei (földmérő, illeték, stb), a vevőt szokta terhelni megegyezés szerint. Gondolom, 5 évnél régebben van a tulajdonában az ingatlan, így adót sem kell utána fizetnie. Önmagában az a tény, hogy 320 nm -es vagy 400 nm-es telekkel adnák el a házat, nem gondolnám, hogy befolyásolni fogja az értékesítésre szánt időt, vagy az árat (a leírtak figyelembe vétele mellett).
Ami miatt át kell az egészet gondolni, az a HÉSZ (helyi építési szabályzat).
Mindenképpen meg kell nézni, hogy mi a legkisebb kialakítható telek, és hogy az esetleges alakítás után, a jelenlegi épület, vagy a későbbiekben építendő ház méretét ez mennyiben befolyásolja.
Összefoglalva, ha nem változik a beépíthetősége, használhatósága az ingatlannak a kisebb telekkel, akkor érdekes lehet a szomszéd ajánlata, azonban ha a fentiek változnak, akkor nem javaslom, mert ez valóban jelentősen befolyásolhatja, csökkentheti az ingatlan értékét.
Üdvözlettel
Őszinte Ingatlanos
 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr788765146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása