Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. június 16.

Házat venni, vagy építeni?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Párommal és majd 3 éves kisfiammal kb. 3 hete kezdtünk neki lakás/ház keresésének. Már kezünkben van a banki hitelpapír 15 millióról + 3 millió önerő. Pest megye déli agglomerációjában keresgélünk, Budapest max. 20-25 km -es vonzáskörzetében. Olyan házat vagy lakást keresünk, amin remélhetőleg nagyobb munkálatokat nem kell már végezni a közeljövőben. A lényeg, hogy egyre több olyan házat néztünk/nézünk meg, mely még szerkezetkészen van és döbbenetes a tapasztalat... A gyorsaság bőven a minőség rovására megy és nagy szerencsének tartjuk, ha sikerül ezt még vásárlás előtt látnunk. "Neve nincs" cégek villám házai vajon nem dőlnek a fejünkre 3-4 év után, mikor már az építő cégnek írmagja sem maradt...? Hogyan bízzunk meg egy olyan házban, amin már minden árulkodó jelet eltakartak? Léteznek még megbízható építtetők vagy rögtön telket vegyünk, és árgus szemmel figyeljünk minden mozdulatra...? Szakemberrel megnézetve vajon kiderülhetnek a legalapvetőbb szerkezeti hibák?

Nagyon sok pénzről van szó, hosszú évekre eladósodunk, amit persze vállalunk, de mit tanácsol, hogy ne kelljen pereskednünk a vásárlás után? Hogyan döntsünk jól, mit nézzünk meg egy házon, lakáson laikus szemmel?

Válaszát előre is megköszönöm!

Üdv: Éva

Kedves Éva!

Mindenképpen érdemes szakemberrel megtekinteni a kiválasztott ingatlant, de esetleges rejtett hibák van, hogy évek múlva derülnek ki. Én azt tanácsolom, hogy alapvetően ne házat keressenek, hanem olyan céget, kivitelezőt, akiről adott településen, régióban jót mondanak az ott lakók, korábbi vevők. Persze tudom, hogy ez szinte lehetetlen, de ha van már olyan barát vagy ismerős, aki ott lakik pár éve, biztosan tud mondani ilyen természetű információt. Referencia munkákat kell kérni a kivitelezőtől, és el kell menni, megnézni, esetleg beszélni az ott lakóval. Tapasztalat szerint, ha minden rendben van a házzal, akkor büszkén vállalják, ha valami nem sikerült, akkor azt osztják meg szívesen.

Személy szerint, ha házról van szó, az alapokkal kezdem, pincével (ha van), vizesedik-e, van e salétrom a falon stb. Fő szerkezeti elemek, gerendák, sarkok, vannak e keresztirányú repedések (itt nem a hajszál vékony, repedésekről beszélünk, vagy a vakolaton bekövetkezett repedésekről, ezek csak azt mutatják, hogy egy frissen épített ház keresi a „helyét”). Ezek után jön a födém, tetőfedés, szigetelések (ázik, nem ázik), esetleges penészesedések (ablak feletti részek, sarkok, stb.). Ha ezek rendben vannak, nagy baj nem lehet szerkezetileg egy házzal. Persze a beépített műszaki tartalom, és a minősége egy másik nagy kérdés.

Mindezek mellett, most építeni is érdemes, és az ehhez kapcsolódó hitelek is kedvezőek.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

Új építésű ingatlant vennél? Itt megtalálod! (x)

A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr548813792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2016.06.16. 12:00:08

Pont olyan hülye a magyar építtető, mint a használtautó-vásárló.
Húsz évig mondogattam potenciális megrendelőimnek, ne csak az árat nézzék, üljünk be az autóba, én adok egy listát a korábbi munkáimról, ő választhat, melyiket akarja megnézni, tudtam, sehol sem uszítják rám a kutyát....
Egyetlen egy sem élt a lehetőséggel....Ennyit az eszükről. Aztán volt aki fél év múlva visszatért, hogy az addig elbarmolt házát fejeznénk be. Hát nem tettük meg.
REFERENCIA mindenek felett, aztán lehet az árat nézegetni!

$pi$ 2016.06.16. 12:33:50

3 millió önerőre adnak 15 millió kölcsönt? At 16% önerő, ilyet is lehet?

Őszinte Ingatlanos 2016.06.16. 13:38:43

@Janossz: Teljesen egyetértek:), referencia, minden körülmények között!

Őszinte Ingatlanos 2016.06.16. 13:41:16

@$pi$: Ha van plusz ingatlan, vagy kiemelt fizetéssel rendelkeznek, esetleg ha CSOK-al építenek el lehet képzelni. Használt ingatlannál természetesen a forgalmi érték max. 80 %-ig nyújtanak a bankok hitelt.

Spidy.hu 2016.06.16. 15:05:00

3 millió önerővel hülyeség 15 milla hitelt bevállalni. Ha csak ennyit sikerült összegyűjteni, miből gondolod, hogy 5x ennyit + kamatok ki fogsz tudni fizetni? Jó eséllyel be fogsz bukni.

Másrészt ennyi pénzből nem fog kijönni az építkezés.
süti beállítások módosítása