Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. augusztus 02.

Válási "ajándék" az exnek? Miért ne!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Röviden a szitu: közös tulajdonban van egy lakás, ahol az exem él. A lakáson meglevő lakáshitelt már módosítottuk úgy, hogy csak az ex fizeti, ő az egyedüli adós.

A köztünk levő jó kapcsolat (és az én anyagi helyzetem) megengedi, hogy "elengedjem" azt a lakást, azaz egy jelképes összegért eladnám a tulajdonrészemet az exemnek, pontosan azért, hogy tiszta legyen a helyzet, mindenki tisztán a sajátjában éljen. (ennek okait ne firtassuk, tényleg bármilyen kis összegért kiszállnék a történetből).

Két kérdésem volna az üggyel kapcsolatban:

  1. Ugye Jól sejtem, hogy ebbe a bank bele fog menni (mivel így 100%-ban az exé lesz a lakás, akivel a hitelszerződés él)?
  1. Milyen árat írjunk az adásvételi szerződésbe, ha az exem illetékfizetési kötelezettségét minimalizálni szeretnénk? (egy kb. 18M Ft-os ingatlan 50-50%-os tulajdonosai vagyunk). Mi lehet az a sáv, amíg a NAV elfogadja a szerződött árat az illeték alapjául?

 

Üdv

István

Kedves István! 

Érdekes kérdéseket vetett fel egy korábbi bejegyzés (link), ahol a többség a közös ingatlant vagy eladná, vagy esetleg hitelből békésen rendezné. A békés rendezés mindenesetre többségben van a hozzászólók, vagy szavazók között is, az öné is egy konstruktív megoldás, nézzük tehát a válaszokat.

shutterstock_189763016_1.jpg

  1. Ha a bank már önt ki engedte, mint adóst, természetesen hozzá fog járulni ahhoz, hogy tulajdonos se legyen. 
  2. Sajnos a NAV Illeték hivatalt, pontosan az ilyen vagy hasonló visszaélések miatt, nem igazán érdekli, hogy mi szerepel az adásvételi szerződésben.

Ők vélelmezni fognak egy árat, és az alapján fognak kiszabni egy illetéket.

Érdekesebb kérdés, az, hogy Önnek milyen adó fizetési kötelesezettsége keletkezik vagy sem. Ha van, abban az esetben  akár minősíthetik szándékos adó elkerülésnek is. Javaslok egy könyvelőt megkeresni ez ügyben. 

Azt gondolom, hogy esetlegesen rendelkezésre álló banki értékbecslésben szereplő árat használjanak alapul, valószínűleg az adóstárs kiengedésekor ezt újra megvizsgálta a hitelintézet. Önnek sem mindegy, ha az elkövetkezendő 1 évben vásárol, hogy az illeték, milyen ár különbség után lesz kiszabva.

Egyéb lehetőség az ajándékozás.

Érdemes megfontolni az ajándékozás lehetőségét is, ott ugyan is más szabályok vonatkoznak az ilyen esetekre. Az ajándékozó arra vállal kötelezettséget, hogy a szerződésben meghatározott dolog tulajdonjogát mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, ingyenesen átruházza. Jelenleg az egyenes ági rokonok között, (szülő-gyermek) illetve örökbe fogadó-örökbe fogadott között és a házastársak között az ajándékozás illetékmentes. A felek maguk megjelölik közösen az ingatlan értékét az ajándékozási szerződésben. Persze ha ez lényegesen eltér a tényleges forgalmi értéktől, akkor a NAV akár módosíthatja az összeget. Az érték azért érdekes, mert ha az ex eladja, értékesíti az ingatlant, akkor erre a részre a szokásos adózási szabályok vonatkoznak. Remélem hasznos volt.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

Ingatlanhirdetések magánszemélyektől (x)

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr368929706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inkábbkeddenvásárolj 2016.08.02. 20:36:36

Lehet, hogy nem eladni kéne, vagyonközösség megszüntetésekor sok esetben el lehet kerülni az illetékfizetést. De ehhez szakember kell, először is meg kell vizsgálni, hogy volt-e vagyonközösség, vagy lehet-e úgy csinálni, mintha lett volna.
süti beállítások módosítása