Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. október 06.

Haszonélvezet, vagy CSOK, ez itt a kérdés!

Kedves Őszinte Ingatlanos!


Adott egy családi ház, mely édesanyám tulajdonában van, nekem holtigtartó haszonélvezeti jogom van rajta. 3 gyermek van a családunkban, házasok vagyunk. Tervbe vettük az ingatlan tetőterének beépitését, és ehhez igényelnénk CSOK-ot. (2,2mFt, azt hiszem) A kérdésem a következő: Hogyan kellene változnia a tulajdonosi szerkezetnek, hogy igényelni lehessen? Szükséges-e a feleségemnek tulajdoni hányadot biztositani?

Köszönettel: Béla

Kedves Béla!

A családi otthonteremtési kedvezményt házastársak kizárólag együttesen igényelhetik.           

A családi otthonteremtési kedvezménnyel bővített lakásban az igénylőnek (támogatott személynek) legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek (bármilyen arányban) az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

CSOK-os ingatlanok egy helyen (x)

Tehát Anyuka megmaradhat tulajdonosnak 50%-ban, azonban a másik 50%-ot el kell ajándékoznia Önnek és feleségének.

Fontos tudnivalók még:

Használt lakás bővítése esetén a munkálatok megkezdése előtt kell a CSOK igénylést elindítani.

Bővítés esetén a munkálatokra vonatkozó, pénzintézet által elfogadott költségvetés szerinti bekerülési költség legalább 70%-áról számlát kell bemutatni.

Lakás bővítésének minősül:

  1. a) a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is;
  1. b) emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtérbeépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

(2) A meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása nem minősül a lakás bővítésének.

(3) Lakás bővítése esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult, és a bővítést követően

  1. a) lakhatási körülményeiknek javulnia kell, valamint
  2. b) az igénylő más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezhet.

Mindenkinek javaslom, hogy keressen fel bankot, vagy hitelszakértőt, mielőtt belevág a CSOK-ba!

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 Ismerd meg az ingatlan környékét is! (X)

Kövess minket a facebookon is!

Kép forrása pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4111774519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása