Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. november 17.

Alku papíron? Rendelkezésre tartási díj, az meg mi az?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanközvetítők miért ragaszkodnak foggal-körömmel az írásos vételi ajánlathoz, és miért, milyen jogcímen kérnek el egy vevőtől kisebb nagyobb összeget?

Én felháborítónak tartom, akarnék venni, de nincsen bizalmam akár fix akár x %-ot oda adni senkinek.

Ha tetszik a kiválasztott lakás, akkor a jogi képviselőm készíti a szerződést, és a foglalót már fizetem is. De előre oda adni bármit… Azért írtam, mert szinte csak kizárólag ilyennel találkozom a piacon, és ha ebből nem engedek, akkor nem fogok tudni vásárolni?

Egy debreceni olvasó

Kedves debreceni olvasó!

Az írásos vételi ajánlatforma már lassan15 éve jelen van az ingatlanközvetítői piacon. Alapvetően mindegyik szereplő, tehát a vevő, az eladó és a közvetítői érdekeit is egyformán szolgálja.

Többé-kevésbé az alábbi tartalommal szokott bírni:

  • vevő/ajánlattevő adatai;
  • ingatlan adatai, amire ajánlatot tesz;
  • a konkrét árat, amit adna az ingatlanért,
  • ennek megerősítése érdekében mennyi rendelkezésre tartási díjat tett le (letétbe, ingatlanközvetítőhöz, stb).
  • a fizetési ütemezést (már ha van, pl.: részletekben, mert hitelt vesz fel, ebben az esetben legalább 3 részben fog fizetni);
  • a jogi képviselőjének az elérhetőségét;
  • az ajánlatot mennyi ideig tartja fent.

Tehát a fentiekből kitűnik, hogy ez egy „rendelkezésre tartási díj”, ami arra szolgál, hogy a közvetítő és az eladó is lássa a vásárlási szándékunk komolyságát.

Ez a díj, bele számít a vételárba, ilyen módon mind az eladó, mind a közvetítő érdekei védve vannak.

Miért jó ez Önnek vevőnek? Korrekt közvetítő más ajánlatot nem fogad el, és nem kezd más érdeklődővel és az eladóval ártárgyalásba, alkuba. Így amíg nem záródik le az Ön ártárgyalása, addig más nem veszi meg az ingatlant.

Ingatlanba fektetnél? Ezeket ajánljuk (x)

 

Ez a díj azonban, abban az esetben, ha a vevö elfogadott vételi ajánlat esetén visszalépne (eláll a vételtől), nem jár vissza a letevő számára! Az ajánlat komolyságát, véglegességét hívatott szentesíteni, vagyis alaposan gondoljuk meg mielőtt kitöltünk, aláírunk egy vételi ajánlatot.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1811965787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pilotax 2016.11.18. 13:19:11

Mindegy minek nevezi a vételi ajánlat az a Ptk. szerint foglaló, merthogy annak ilyenek a jogi feltételei.

kommentes nikk 2016.11.18. 13:20:27

Én se értem ennek a lényegét, erre való az előleg és a foglaló, amit ugyanilyen módon el lehet intézni, minek egy harmadik típusú zavaros akármi?

Pilotax 2016.11.18. 13:29:18

A trükk ott van, hogy a vevő visszalépése esetén elveszti a rendelkezésre állási díjat,kvázi foglalót. De arról nem szól a fáma, hogy mi van akkor ha az eladó lép vissza. Ez a trükk, mert a Ptk. szerinti foglaló esetén az eladó visszalépése esetén a foglaló dupláját kell visszafizetnie. A rendelkezésre állási díj elnevezéssel ezt akarják kikerülni, pedig egy perben egész biztosan nem állna meg. A közvetítőnek pedig kussolni kellene ez ügyben, mert ebben az ügyletben neki nincs veszteni valója, így kibicként könnyen okoskodik

szelidorzo 2016.11.18. 14:15:49

A hócipőm tele a közvetítőkkel.

Ha a vevő valami miatt visszalép a vételi ajánlattól, mert valami olyasmi derül ki, ami nem szimpatikus a számára, akkor bukta a "rendelkezésre tartási díjat"
Pl ad pénzt a közvetítőnek, mert meg akarja venni, de valami miatt nem tud megegyezni az eladóval, ezért visszalép a vételi ajánlattól, akkor a pénzt a közvetítő lenyúlja.
Szóval nem csak sikerdíj esetén jut pénzhez a közvetítő, hanem anélkül is.
Na hát nagy büdös lószerszám a közvetítők valagába!

Tőlem biztos nem kap egyik sem egy büdös vasat sem.
Eladóval találkozunk az ügyvédnél, az megkapja a foglalót és kész.
Az eladó fizeti a közvetítői díjat (ha volt közvetítő)
Hogy tőlem egy büdös vasat nem fog kapni az hétszentség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.18. 14:34:45

Az egész egy újabb lehúzás, az adott célra ott van a foglaló intézménye.

Ezt a "rendelkezésre tartási díjat" azonban nem is nevezik foglalónak, vele kapcsolatban külön nyilatkozik a vevő, hogy visszalépés esetén elveszíti a "díjat", így ha bármi miatt - pl. disznóság derül ki az ingatlanról - visszalép, mindenképp elveszíti a pénzt.

Mi a nyáron vettünk egy családi házat az OH közvetítésével, efféle díj fel sem merült. Igaz, rögtön kötöttünk előszerződést és fizettünk foglalót.

IamTwo 2016.11.18. 14:36:08

Nekem egy ingatlanos kerek-perec megmondta, hogy az ingatlanturistákat próbálják vele szűrni.

Olyan meg nincs, hogy "kvázi foglaló". Vagy foglaló vagy nem. Ez biztosan nem foglaló, mert annak célja a szerződéses kötelezettség biztosítása és a meghatározásból is látszik, hogy csak szerződéshez kapcsolódhat.

Ennek az izének semmilyen jogi alapja nincs.

DFK 2016.11.18. 15:08:00

Ez egy nagy átverés, mert csak az ingatlanosnak, illetve az eladónak jó.

padlogaz 2016.11.18. 15:12:30

szerintem a jelenlegi (budapesti) keresleti piacon pont a vevők számára van előnye és szerepe: ha valaki lakást akar venni, akkor pont ez az 1% ajánlati díj fogja megvédeni attól, hogy ne adják el addig másnak, amíg meg nem kötik a szerződést.

Gond Ol Kodo 2016.11.18. 15:17:42

Igen nagy a setétség a fejekben! A vételi ajánlat mellé letett biztosíték a vevő érdekeit is szolgálja, komoly szándékot, és ezzel nagyobb alkulehetőséget jelent. Elveszíteni csak az eladóval történt írásos megegyezés (Elfogadott Vételi Ajánlat) utáni visszalépéssel lehet. Ha ezután az eladó lép vissza, az ingatlanostól azonnal visszakapja a biztosítékot, és az mindkét fél által aláírt vételi ajánlat alapján az eladó ugyanilyen összeggel tartozik a vevőnek.
A majdani szerződést biztosító foglalónak számít, hogy a megegyezés és a szerződéskötés közötti időben ne léphessen vissza következmények nélkül semelyik fél, mert ezzel kárt okozhat a másiknak. Az adásvételi foglaló csak a szerződéskor van kifizetve az eladónak.

Hypo100 2016.11.18. 15:28:07

A szuper őszinte ingatlanos még próbálja meg is magyarázni, hogy miért jó a vevőnek, pedig egyáltalán nem jó sőt kifejezetten rossz. Teljesen igaza van a debreceni olvasónak, hogy felháborítónak tartja ezt. A vevő ezzel az égvilágon semmit nem nyer, de legalább bukhat egy jót.

Gond Ol Kodo 2016.11.18. 16:10:44

@Hypo100: Esetleg valami ellenérved?

Gond Ol Kodo 2016.11.18. 16:23:36

@Hypo100: Na ugye. Az ilyen okosok szoktak lemaradni a kiválasztott, szerelmetes lakásukról, mert valaki ráígért százezer forintokat, az eladó meg miért ne adná oda, semmi kockázata nincs.
Csak hajrá, utáljátok együtt az ingatlanosokat, azok meg röhögnek rajtatok:))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.18. 21:17:06

@Gond Ol Kodo:

"mert valaki ráígért százezer forintokat, az eladó meg miért ne adná oda, semmi kockázata nincs."

A "díj" esetén sincs kockázata. Tegyük fel, hogy bíróság előtt érvényesíthető az, hogy az eladó visszalépése esetén a "rendelkezésre tartási díj" kétszeresét köteles visszafizetni. Amúgy kinek is? - erről nem szól a poszt. Ez persze egyáltalán nem biztos, mert nem foglaló, de TFH. Ha valaki ennél többet ígér rá, az eladó simán visszaléphet. Legalábbis nem hiszem, hogy ez a bizonyos "díj" megvan annyi, mint az ingatlan árának 10%-a, amennyi a foglaló szokott lenni, mert akkor rögtön adásvételit kötnének. Vagyis az eladó minden kockázat nélkül visszaléphet, hiszen eleve csak akkor fogja megtenni, ha a "díj" duplájánál többel ígérnek rá.

Foglaló esetén már nehezebb visszalépnie, mert 20%-os ráígérés esetén is csak nullszaldónál van.
süti beállítások módosítása