Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. december 20.

Az illeték fizetés rejtelmeiről

Jó napot!


2014 ben ajándékba kaptam édesapámtól egy lakást, aminek az ajándékozó levélben 33 M forint volt megjelölve értéknek. 2016-ban az ingatlant értékesítettem 40.5 M Ft-ért. Szeretném megtudni mekkora érték után kell adóznom az évben? 
Másik kérdésem, hogy az eladott lakáson vásároltam egy most épülő, de sajnos nem 1 éven belül elkészülő lakást , de belefizettem már 11 M Ft-ot. Milyen kedvezményeket tudok igénybe venni vagy érvényesíteni, hogy ne kelljen az egész vagyon illetéket kifizetnem, ha elkészül a lakás ? 
Nagyon köszönöm válaszát,

Beatrix

Kedves Beatrix!

 

Az alábbi minta táblázatban szereplő adatok alapján, a 7,5 M-nak a 90 % lesz az adó alap, vagyis ennek a 15 %-át kell szja bevallania és megfizetni.

Az eladott és a vásárolt ingatlan közötti illetéket kell megfizetni, vagyis ha 40,5 M Ft-ért adott el, és 50 M Ft-ért vásárolt, akkor a kettő közötti 9,5-után fizetendő a visszterhes vagyoni illeték, melynek mértéke 4%. 

Ha egy éven túl vásárol, akkor  a teljes összeg után kell megfizetnie az illetéket.

 

shutterstock_189763016_1.jpg

Alapvetően a szerzés (adásvételi szerződés), dátumát venném figyelembe. Ettől akkor kell eltérni, ha a vásárolt ingatlanra "csak" előszerződést kötött, vagyis nem véglegeset.

Ez azért valószínű, mert új építésű az ingatlan, és végleges adásvételit csak akkor tudnak kötni, ha megvan a jogerős használatba vételi engedély. Amennyiben ez 1 éven túl van az eladáshoz képest, úgy a 15 M Ft-ig igénybe vehető illeték kedvezményt tudja csak érvényesíteni.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

Ezek most a legjobb lakóparkok (x)

Pl.:

 

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4712059581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sevike 2017.04.17. 22:02:28

40.5 Misi 90 %-ának a 15 %-át kell megfizetnie.
süti beállítások módosítása