Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. január 03.

Léteznek egyáltalán áron aluli lakások, vagy csak mézesmadzag?

Négyzetméter

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

ingatlanosscottmaxwell_flickr.jpg

Pesti (esetleg budai) albérletet keresek. A kedvező hirdetéseket amikor felhívom, rendre kiderül, hogy „sajnos már nem aktuális”. Akad, aki azonnal felajánl ellenben „legalább olyan jó” lakást.

Csak, hogy ilyenkor elmegy a kedvem az egésztől, megrendül a bizalmam a hirdetőben, hiszen honnan tudjam, hogy a mézesmadzagnak szánt hirdetés nem volt-e egy ordas nagy kiataláció, hogy a palimadarakat becsalogassák és megpróbáljanak rájuk sózni túlárazott, pocsék lakásokat. Honnan lehet tudni, hogy akkor tényleg létezett az a lakás, amit annyiért adtak ki, amennyiért hirdettek, avagy ezzel akarnak odacsalogatni.

Üdvözlettel:

Endre

 

Tisztelt Endre !

Ha a válasz pusztán annyi, hogy már nem aktuális az a bizonyos lakás (amit akár kiadtak, akár eladtak) és nem ajánlanak fel semmi egyebet, akkor bizonyára tényleg létezett és annyiért ment el, amennyiért hirdették.

De hát ez esetben csupán bosszankodni tudunk, de laknunk még nincs hol. (Addig is van itt egy kiadó budafoki ház jó nagy kerttel.)

Abban teljesen igaza van, hogy senki sem szereti, ha hülyének nézik és nem túl bizalomgerjesztő, ha egy ingatlanos ilyen ócska trükkhöz folyamodik.

Ellenben az viszont másodlagos, hogy vajon alkalmazott-e efféle mézesmadzagot, ha kiderül, hogy a portfóliójában még kínált lakások közül valamelyik viszont megfelel az igényeinknek.

Egy fajta egészséges kétkedéssel érdemes élni. Össze kell hasonlítani az árakat és azok közül kell választani, ami a pillanatnyi piaci környezetben ésszerű, akár ezen a felületen.

És általános, körülbelül válaszokkal ne érjük be. Például, ha a közös költségről érdeklődünk, ám az ingatlanos konkrétumot nem tud mondani, pusztán általános halandzsázásra vált, hogy: „Nem szabadna magasnak lenni” stb., ennyivel ne érjük be, pláne, ha eleve gyanús, hogy kamuhirdetésekkel is próbál ügyfelet szerezni. Kérdezzük meg a közös képviselőtől, vagy még jobb, ha mi magunk érdeklődünk a házban lakóktól.

Sajnos az ingatlanpiacon is csak hatalmas mázlival lehet kifogni áron alul akár bérleményt, eladó lakást meg pláne. Hiszen aki a piaci ár alatt adja ki a lakását (ami azért nem teljesen kizárt, ennek rengeteg oka lehet, például csak ismerősökben bízik a tulaj, a pénz számára másodlagos stb.), az a rokoni, baráti, vagy ismeretségi körében talál bérlőt, nagyon ritkán hirdeti meg a lakását kiadásra annyira tájékozatlanul bárki is, hogy ne lenne tisztában az aktuális piaci árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9612093809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2017.01.04. 15:13:22

Nehezen fér a fejembe, hogy ki az, aki havi 300+rezsiért bérel házat (ami inkább lakás kerttel jelen esetben). Akinek nem fáj kifizetni bérletre havonta 300-at, az nyilván több, mint ennek a dupláját keresi, szóval akár sajátot is vehetne, ilyen fizuval tárt karokkal fogadják a bankok. Szóval ha csak nem valami külföldi itt dolgozóról van szó, akinek az anyacég nevetve fizeti ezt az egyébként horribilis bérleti díjat, akkor nem értem, kinek jó biznisz ez bérlő oldalról. Az meg külön poén, hogy ennyi zsozsóért még a cigi meg a macska is meg van tiltva, remélem a klotyót azért lehet használni. (Nem dohányzom és macskám sincs, csak furcsállom...)

átlátó 2017.01.04. 15:22:32

...elfelejtettem... az energetikai jószakember azt is mondta, hogy ha észreveszi a szigetelést, akkor se lett volna jobb a ház tanúsítványa. :D Mondom, hogy lerántó ez mind. Szerintem ott se volt. Kinyitotta a gúgl térképet oszt jóccakát.

Pestépítő 2017.01.04. 15:58:15

büdös szélhámos mindegyik, bele se merek gondolni hány embert átvertek és kihasználtak ezek az ingyenélő mocskok.

Nancsibacsi 2017.01.04. 16:18:49

Kötelet nekik (mármint az ingatlanosoknak).

Haloperidol 2017.01.04. 16:38:47

@para_noir: lehet, hogy nem gondolkodik lakásvásárlásban. ingatlan megvétele mindig kockázatos és egy havi 300e lakbérű ingatlant nem is nagyon egyszerű eladni, ha szükség lenne a pénzre.

jelenleg pl nekem 2 db 1,5 szobás lakásom is van, kiadom őket, és a családommal egy 4 szobás lakásban élünk és havi 270-et fizetünk lakbérbe. Ha megvenném azt a lakást, az kb 100+ millió lenne, és 10-15 évig fizethetném a kamatait, és még az enyém lenne akkor viselném az összes kockázatot, mint pl tűzkár, amortizáció, stb., ha kellene a pénz, akkor meg legalább 1-1,5 év, mire normális áron el tudnám adni.

Szóval én így döntöttem. A jelenlegi ingatlanaimat akármikor el tudom adni és akármikor ki tudom adni.
süti beállítások módosítása