Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. március 09.

Ezért nem kell félni, ha külföldinek adjuk el a lakást

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Tanácsot szeretnék kérni. Árulok egy nagyobb értékű ingatlant immár fél éve. Nem volt eddig sürgős az eladás, de most úgy alakult, hogy szeretném eladni minél hamarabb – és nem áron alul. Úgy terveztem, hogy majd egy kedves család meglátja, beleszeret és megveszi, de most úgy látom, hogy az általam ideálisnak tartott vevőre túl sokat kellene várnom. Minthogy az ingatlan nagyobb egyetemvárosban található, sok a külföldi jelentkező. Őket eddig nem részesítettem előnyben, de úgy tűnik, kénytelen leszek külföldi diákoknak eladni, ha jó árat adnak érte. Segítsen kérem, mennyivel hosszabb vagy macerásabb nem magyar állampolgároknak ingatlant eladni? Lehet-e belőle bármilyen kellemetlenségem?

Köszönettel:

Tóth-Kovács Lujza

Kedves Lujza!

Valóban szép álom, hogy szeretett lakásunkat, házunkat olyan embereknek adhatjuk el, akik maximálisan kimerítik a „kedves család” fogalmát. Azonban nagyobb méretű és értékű ingatlanok esetében előfordul, hogy a kedves család mérlegeli, hogy ugyanannyi magyar forintért cserébe egy már meglévő, viszonylag fix elosztással és paraméterekkel rendelkező ház megvásárlása helyett – még ha kevésbé „jó” helyen is – esetleg inkább építkezésbe kezd, és olyan otthont építtet magának amilyenről mindig is álmodott. Potenciális vásárlónak minősülhetnek azonban – ahogy írja – nagyobb egyetemvárosokban a külföldi diákok, illetőleg szüleik, továbbá az egyetemeken kutatást végző külföldi professzorok.

Külföldiek ingatlanvásárlásával kapcsolatosan az alábbi biztató tényekkel szolgálhatok.

keys-15203_1280.jpg

A lakástörvény vonatkozó rendelkezései értelmében külföldi személy az Ön ingatlanát az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal engedélyével szerezheti meg (kivéve EU tagállami állampolgárok és EGT tagállami állampolgárok, nekik nincs szükségük engedélyre).

Hogyan kell engedélyt szerezni?

A kormányhivatal az engedélyezési eljárásban megkeresi az önkormányzat polgármesterét, hogy az adásvétel sért-e önkormányzati érdeket (ritka eset, hogy sértene, ez tulajdonképpen egy formális megkeresés), továbbá megkeresi a bevándorlási hivatalt és a rendőrséget azzal, hogy a közérdeket sérti-e az adásvétel (büntetett előéletű-e a vásárló, van-e ellene érvényben elfogatóparancs, kitiltás, tartózkodási tilalom, stb.). Ha mindent rendben talál, a válaszok megérkezése után a kormányhivatal engedélyezi az ingatlanszerzést, akár nagyobb méretű és értékű eladó családi házakét is.

Az eljárás viszonylag hosszabb időt vesz igénybe, maga az ügyintézés 15 nap, de ehhez hozzá kell adni azt az időt, amíg a kormányhivatal várja a választ a megkeresésekre.

Mit kell máshogy csinálni, mint „sima” adásvételnél?

Semmit. Ugyanúgy el kell menni egy szimpatikus ügyvédhez, aki tájékoztatni fogja a fentiekről, és elkészíti az adásvételi szerződést. Segít az engedélyhez szükséges kérelem kitöltésében, és beszerzi a még szükséges papírokat. Beadja a kérelmet, és Önnek csak várnia kell a – legtöbb esetben pozitív – elbírálásra.

Egyetlen dolog okozhat esetleg kellemetlenséget, mégpedig ha a kormányhivatal nem adja meg az engedélyt. De ilyenkor is csak az eljárásra szánt időt veszíti el, mást nem (még a kapott foglalót se, ugyanis az adásvétel nem az Ön hibájából nem jön létre).

Az Ön által leírtakat ismerve azt mondhatom, hogy érdemes belevágni, és megegyezni a legszimpatikusabb – vagy leggyorsabb – külföldi érdeklődővel!

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8012158603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.09. 18:55:31

Szóval aki gyorsan akar eladni, az ne álljon szóba külföldiekkel.
Szörnyű, hogy a többször bevezetett egyablakos ügyintézés és az állami rendszerek modernizálására elköltött EU-s milliárdok után még mindig nincs benne a 15 napos határidőben minden állami szerv válaszideje...

schmitt p dr (törölt) 2017.03.10. 01:46:22

a foglalót természetesen "elveszíti", azaz visszajár a vevőnek (de nem kell a kétszeresét visszaadni), mivel az adásvétel nem a vevőnek felróható ok miatt marad el ilyen esetben (ha nem kap engedélyt)!
Egyik fél sem hibáztataható, ha az önkorm. nem ad engedélyt, tehát vissza kell állítani az eredeti állapotot!
A fogalót akkor tarthatná meg az eladó, ha pl. a vevő visszalépne vagy meggondolná magár, vagy olyan esetben, ami neki felróható.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.10. 08:02:42

@Online Távmunkás:

Szüleim 2 éve ezért nem tudták eladni a házukat kínaiaknak. A kínaiak nem bírták kivárni az ügyintézést.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.10. 17:57:14

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Akkor azok a kínaiak végül nem vettek lakást vagy inkább céget vettek? Érdekes, mert pont a kínaiak szoktak készpénzzel, azonnal fizetni a házakért...

@schmitt p dr: Bele kell írni a szerződésbe, hogy a vevő garantálja, hogy jogosult megvenni az ingatlant. Ha nem kap engedélyt, az így már az ő hibája. Ugyanígy megy a banki hiteleknél is, ezért van előbírálat.

schmitt p dr (törölt) 2017.03.10. 21:27:02

@Online Távmunkás:
hiába írod bele, érvénytelen feltétel lesz, nem vállalhat olyanra garanciát, ami nem rajta múlik:
"A kormányhivatal az engedélyezési eljárásban megkeresi az önkormányzat polgármesterét, hogy az adásvétel sért-e önkormányzati érdeket".
Ha nem így lenne, akkor ez lenne a legegyszerűbb pénzkereset, úgy hirdetném meg, hogy "külföldieknek kedvezménnyel", aztán gyűjteném a foglalókat...
Egyébként a vevőnek semmi más dolga nem lenne, mint megkesesni az ország legolcsóbb ügyvédjét, és 1 perc alatt megnyernék a pert (addig meg az eladó a "széljegy" miatt nem tudná újra eladni ).

Ha tulajdonszerzési korlátozás alatt állna esetleg a vevő, akkor az eladó megtarthatná a foglalót, mert erről ált. tudni kellene (a vevőnek), de csak nem olyan hülye, hogy így bepróbálkozna (esetleg akkor előleget adna, ami mindenképpen visszajár). A tőle független "szervek" döntéseiért meg nem felelős:
ezt mondja a jogszabály:
"Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár."

wkker 2018.11.30. 22:36:59

@schmitt p dr (törölt):
Csak azért válaszolok, hátha valakinek aktuális lenne mostanában.

Sajnos, vagy szerencsére, de abszolút nem így van.
", nem vállalhat olyanra garanciát, ami nem rajta múlik"
Dehogynem. Ha magyar állampolgár hitelt venne fel, de mégsem kapja meg, akkor is bukja a foglalót pedig az sem rajta múlik. Külön le kell írni, ha megegyeznek a felek, hogy ha a bank miatt nem jön össze, akkor nem bukik senki, semmit.

De alapvetően ez egy kockázat, ahogy a külföldiként való vásárlás is és ezt a vevőnek kell vállalnia, nem az eladónak.

"Ha nem így lenne, akkor ez lenne a legegyszerűbb pénzkereset, úgy hirdetném meg, hogy "külföldieknek kedvezménnyel", aztán gyűjteném a foglalókat..."

Ez elég megmosolyogtató, remélem nem sokan olvasták. Persze, egyszerű pénzkeresési lehetőség, már csak egy lakás kell hozzá, amit meg is akarnak venni külföldiek és el kell érni, hogy ne vehessék meg. Mert elárulom, ritka az amikor nem engedik. Szóval 100-ból egyet kifogsz és nyertél foglalónyit, csak ugye 99 esetben meg gond nélkül megkapja az engedélyt, neked meg el kellett adnod a lakást...Ha te visszakozol, akkor buksz dupla foglalót.

"A tőle független "szervek" döntéseiért meg nem felelős:"
De. Ez egy kockázat, egy előre látható kockázat, amin egyébként előre is lehet segíteni, hogy ne legyen nagy...
Nem a jogszabályt vitatom, mert valóban van olyan, hogy egyik fél sem felelős, de az más eset.
süti beállítások módosítása