Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. március 21.

Nyugodtan intézheti a vevő is az energetikai tanúsítványt

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

Egy lakásvásárlás során szóban már minden fontos kérdésben megállapodtunk az eladóval, aki egy idős özvegyasszony. Az ő családi helyzete nem is lényeges szempont, hiszen a lakás nekünk megfelel kinézetre és árban is, de ezért érdekes, hogy megértse a problémánkat. A néninek ugyanabban a budai bérházban van két különálló lakása. Ő az első emeleten lakik, míg amit mi megvennénk,azt az egyetlen gyerekétől, a nemrég meghalt, egyedülálló fiától örökölte. Egy két szobás, konyhás, fürdőszobás, külön vécés, 64 négyzetméteres lakásról van szó. A néni a lakást nem is hirdette meg, mi egy körzeti rendelős, közös ismerős útján jutottunk a hírhez.

Az eladó nem nagyon ért az élet mindennapi dolgaihoz, magyaráztuk neki, hogy a lakás megvételéhez energetikai tanúsítványt kell beszereznie, mert nem elég az adásvételi szerződés, a földhivatalhoz azt is be kell nyújtani.

Amiről mi úgy tudjuk, hogy az az eladó rendeli meg és ő is fizeti meg. Az megoldható, hogy ezt mégis mi intéznénk, csak, hát azért mégis vele fizettetnénk ki, ha mást nem, levonjuk a vételárból? Mielőtt ügyvédhez fordulnánk, szeretnénk ezt tisztázni.

Köszönettel:

Miki és Bea

Kedves Bea és Miki,

 

Semmi akadálya, azzal, hogy az eladó néninek (vagy bárki másnak) be kell engednie az ingatlanban az energetikai tanúsítványt elkészítő egyéni vállalkozó szakembert, illetve ha azt cég állítja ki, annak a munkatársát. Ha mindehhez külön meghatalmazást kérnek a tulajdonostól, akkor azt alá kell íratni vele.

Az alábbi ügymenetet javaslom: akár az internetről begyűjtött adatokból, akár más forrásból szerzett információ alapján egyeztessék le az energetikai tanúsítvány kiállítójával, hogy pontosan mit is szeretnének megrendelni. Utca, házszám, kb milyen idős az épület, mekkora a lakás, milyen a fűtése, nyílászárók. Ennyi adat kiindulópontként elegendő az első telefonos egyeztetéskor, illetve a szakembernek ha még valamire szüksége van, arra majd rákérdez. Az infók alapján már egy fix árat is kellene, hogy tudjon mondani.

Miután ezt leegyeztetik az eladóval, elegendő ha Önök csak eztán fordulnak ahhoz az ügyvédhez, akit az adásvételi szerződés megkötésével is meg szeretnének bízni. Neki elmondják, hogy az energetikai tanúsítvány beszerzésével miképp alakulnak a dolgok. Az ügyvéd egy frissen lekért tulajdoni lap másolat alapján tájékoztatja Önöket arról, ha esetleg mégis akad olyan teher (bármi, pl. jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, haszonélvezet stb.) a lakáson, amiről az eladó akár rosszhiszeműen, akár a konkrét ügyben simán tudatlanságból nem tájékoztatta Önöket,  és mindez akár az egész ügylet gátjává is válhat.

epuletenergetikai_tanusitvany.jpg
Maga az energetikai tanúsítvány elkészítése már gyors, jellemzően néhány napos folyamat (persze ezt célszerű tisztázni, ha netán sürgősségi felárat számít ki a kiállító, de ezt már a fentebb hivatkozott első körben megejthetik).

A tanúsítványt egyébként nem olyan rég óta, pusztán néhány éve kötelező beszerezni. Nyilván Önöknél a lakás megvásárolásában nem játszik szerepet, hogy a tanúsítvány szerint az milyen energetikai besorolású, hiszen arról már a helyszínen többé-kevésbé meggyőződtek (a konkrét helyzetben nem javasolnám, de egyébiránt erősítheti persze a vevői alkupozíciót, ha az minél kedvezőtlenebb) ellenben az annál inkább, ha mondjuk kiderülne, hogy több millió forint jelzáloggal terhelt az ingatlan.

Arról viszont célszerű lenne információt beszerezniük, hogy az eladó elhunyt fia mikor és miképp szerezte a lakást? Ha ugyanis azt 2012 január 1-ét követően vásárolta meg, és nem úgy, hogy a lakásban már korábban tulajdonostárs volt, akkor mivel az mint írta, nagyobb, mint 50 m2, már kellett, hogy készüljön energetikai tanúsítvány.

Ha a néninél az iratok között erre nem bukkannak, akkor egy, iratbetekintésre adott meghatalmazással az illetékes földhivatalnál utána tudnak ennek járni. Ugyanis az energetikai tanúsítvány a kiállítását követő 10 évig érvényes, ennek az adatoknak a birtokában akár Önök, akár az eljáró ügyvéd már a megfelelő módon azt meg tudja hivatkozni, illetve a tanúsítványt annak idején kiállítótól beszerezhető egy e-mailben megküldött másolat, ami szintén felhasználható még akkor is, ha Önök netán a kiállítást követő 10 éven belül ismét eladnák a lakást. Ha ezek a feltételek fennállnak, úgy megspórolható a tanúsítvány költsége és a beszerzésének a megrendelése.


Üdvözlettel:


Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr4112357635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackshíp 2017.03.21. 16:10:46

Csak jelzem, hogy az energetikai tanúsítványt nem kell benyújtani a földhivatali eljárásban, így a földhivatali iratok között nem is lesz fellelhető.

Netuddki. 2017.03.22. 13:50:41

Ez a tanúsítvány egy semmire se jó lehúzás. Adásvételnél meg pláne...

dibig 2017.03.22. 14:23:19

@blackship csak jelzem, hogy az energetikai tanúsítványt valóban nem kell becsatolni a földhivatlhoz, ellenben jellemzően nagyon sok ügyvéd becsatolja. A több oldalból álló adásvételi szerződésnek sem kellene minden oldalát a szerződő feleknek szignózni (amit értelemszerűen egy teljes aláírás is kivált), haanem csupán minden lapját, vagyis pl egy 2 lapra, mindkét oldalára nyomtatott szerződésnek, vagyis egy ilyen 4 oldalból álló szerződésen az első és a harmadik oldalt nem kellene, mégis rengeteg ügyvéd biztos-ami biztos alapon az összes oldalt aláíratja, vagy legalábbis szignózza. Hogy mi ennek az oka? Talán Magyarországon, meg általában Kelet-Európában még velünk élő beidegződés, hogy legyen csak inkább eggyel több aláírás, bélyegző, "hivatalos papír" stb. abból baj nem lehet. DE! érdemi válasz a felvetésedre: ha nincs is csatolva a földhivatalba az energetikai tanúsítvány, a szerződésben fel kell tüntetni a tanúsítvány azonosító kódját, ami alapján már kikérhető, és ha 10 évnél nem régebbi (de facto még egy sem az) akkor ismét felhasználható.
süti beállítások módosítása