Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. április 05.

Bárki letölthet tulajdoni lapot az internetről?

tippek-trükkök

Kedves Őszinte Ingatlanos,

 

Egy lakás megvételének még nagyon az elején tartok, inkább puhatolózás-szint. A tulaj sem hirdette meg, szóbeli (pontosabban internetes chat) információk alapján beszélünk róla. A tulajdonos külföldön él, iratokat nem tud adni, még egy régebbi tulajdoni lapot sem. Most bérlők laknak a lakásban. Külföldi egyetemisták, ráadásul ott már semmiféle lakással kapcsolatos papírt sem tárolnak. Aki a tulajnak segédkezik beszedni a lakbért, meg intézkedik, ha a bérlőknek kell valami, ő tulajdonképpen egy nem túl képzett hölgy és ő sem tud többet. Vele egyszer beszéltem telefonon, magam is eléggé elfoglalt vagyok, szóval amire szükségem lenne, így első körös további információgyűjtésre, az egy friss tulajdoni lap: lehetőleg minél egyszerűbben, internetről, és ingyen, vagy ha fizetős, akkor mennyi az annyi?

Szóval sem földhivatalba nem szeretnék sorba állni, de ügyvédnek, ingatlanosnak, közjegyzőnek sem fizetnék ezért külön munkadíjat.

Letölthető tulajdoni lap az internetről? Van-e esetleg ingyenes, ha nincs, akkor mennyibe kerül?

Üdvözlettel:

Áron

 

Kedves Áron,

 

Ha rendelkezik ügyfélkapuval, akkor le tud tölteni az ügyfélkapu rendszerén keresztül tulajdoni lapot. Sajnos  nem minden esetben ingyenes (természetes személyek évente kettőt kérhetnek le ingyen), de egy nem hiteles tulajdoni lap-másolat díja pusztán ezer forint. Első körös puhatolózásnak bőven elég.

A nemhiteles tulajdoni lap is ugyanazokat a naprakész adatokat tartalmazza, mint a 3600 forintba kerülő, úgynevezett e-hiteles (adásvétel megkötése előtt az ügyvédnek, vagy közjegyzőnek viszont e-hitelest kell lekérnie), a látható különbség annyi, hogy az olcsóbbikon átlósan szerepel a „Bizonyító erővel nem rendelkezik” felirat.

3tulajdoni-lap.jpg

 

Javaslom, hogy "teljes"-t kérjen le és ne csupán szemlét (a csatolt minta pusztán "szemle"). Az ára ugyanaz (illetve az első kettő/év ingyen van), azonban a teljesben a korábbi, már törlésre került adatok is szerepelnek. Nem teljesen kizárt, hogy valamilyen korábbi információ is relevanciával bír. A törölt adatok  átlós áthúzással jelöltek a sorszámozásnál. Ezt nem úgy értem, hogy ha a szemle alapján "tiszta" a tulajdoni lap, vagyis nincs rajta jelzálogjog, elidegenítési- és terhelési tilalom stb., akkor az persze a teljesen sincs, ellenben akár érdekes lehet egy potenciális vevőnek például egy olyan infó, hogy a lakást vagy házat rövid időn belül többször is eladták. Mindez egy teljes tulajdoni lap másolatból kiderül (függetlenül attól, hogy az e-hiteles, vagy nem hiteles), míg egy szemléből (ami csak a pillanatnyi állapotról szól) nem. 

Ugyan cím alapján (tehát egy társasházi lakás esetén irányítószám, utca, házszám, emelet és ajtószám) is lehet keresni, de a helyrajzi szám alapján a teljesen biztos a találati arány. Ha a tulaj nem tud helyrajzi számot, ő azt a közös képviselőtől kikérheti, amit aztán megad önnek. De ha első körben a tulaj nélkül próbálna puhatolásként „partizánkodni” (ebben nincs semmi törvénytelen, az ingatlan-nyilvántartásba indokolás nélkül bárki betekinthet) és helyrajzi szám nélkül nincs találat, akkor érdemes csupán a házszámot megadni, elképzelhető, hogy az úgy leszűrésre kerülő találatok alapján (addig még nem fizetős a rendszer) be tudja azonosítani, hogy melyik lakásról is lehet szó.

Ha így sem jár eredménnyel, akkor további trükk, hogy nem adja meg a pontos irányítószámot. Hanem egy nullára kerekítettet. Tehát teszem azt, egy ferencvárosi lakás esetében ha 1093 Budapest az irányítószám, akkor 1090-et ír be a keresőbe. Ugyan többnyire már kigyomlálták a rendszerből ezt a pontatlanságot, de előfordulhat, hogy az ingatlan-nyilvántartásban még így, pusztán a kerület beazonosítására alkalmas irányítószám szerepel.

Ha így sem bukkan a kért tulajdoni lapra, akkor sajnos be kell szerezni a helyrajzi számot. Jó hír viszont, hogy fizetni csak akkor kell, ha a keresés eredményes és egy konkrét tulajdoni lapot rendel meg.

 

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr6412396641

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tulajdoni lap lekérdezése online, akár ingyen 2019.03.19. 08:44:37

Bárki, aki rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel, könnyen le tudja kérni bármely magyarországi ingatlan tulajdoni lapját, mégpedig online. Arra is van lehetőség, hogy bizonyos számú tulajdoni lapot ingyen is le lehessen kérdezni. Több évvel ezelőttig h…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2017.04.06. 10:23:41

szerintem havi 20at lehet szemlezni, ami csak az elso 5 sor, azaz hogy az igen tenylkeg egy lakas es igen pl. 55 m2 a nagysaga, semmi egyeb adat nicnsen rakta
amit a poszter berakott az egy nem hiteles ami 1000 be kerul es midnen oldalt odaadnak

de lehet en tudom rosszul...

Bicepsz Elek77 2017.04.06. 17:30:23

1000 neten, ingyenes a betekintes a foldhivatalban.

Arcade Macho 2017.04.07. 11:08:24

na jo tenyleg evi ketto ingyenes
vagy en neztem be anno vagy mostanaban modositottak
süti beállítások módosítása