Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. április 09.

Létezik, hogy a lakás nagyobb annál, mint amennyi a tulajdoni lapon szerepel?

Négyzetméter

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

Egy Ferenc körútról nyíló mellékutcában lévő  nagyobb polgári lakásra alkudozom. A tulajdonos szerint 120 négyzetméteres, ám a tulajdoni lapon csupán 100. Lehetséges egyáltalán ilyesmi? Ez nem elhanyagolható különbség? A lakás beosztása egyébként megfelelő, de ha később én szeretném eladni, akkor az én vevőim is ugyanezt kérdeznék, hiszen alap, hogy a négyzetméterárak alapján számítódik ki így, vagy úgy a vételár.

Köszönettel:

R.

Tisztelt „R.”

 

Nem teljesen kizárt. A rendszerváltást követő nagy hullámban, amikor is a korábbi IKV-kezelésű (Ingatlankezelő Vállalat) lakásokat átvette az önkormányzat, majd valamilyen szinten rendet vágtak az ingatlan-nyilvántartásban is (vagy éppen nem), akkor az esetleg „elsunnyogott”, ilyen-olyan okból az egyébként is a korábbi, hatalmas méretű polgári lakásokból az államszocializmus (vagy kinek egyszerűen „kommunizmus”) ideje alatt, az egykori társbérletekből összevissza szabdosott lakások esetén egy-egy odacsapott mellékhelyiség egyszerűen „elfelejtődhetett”.

A mindenkori tulajdonosnak (kivéve persze, amikor piaci alapon árulja és a négyzetméter alapján képzett árképzésnél szorul magyarázkodásra) azért is jól jött, hogy papíron kisebb a lakása, mint valójában, mert amikor az önkormányzatoktól meg lehetett kedvező feltételekkel vásárolni a bent lakó bérlőknek, eleve még kevesebbet fizethettek így, a kevesebbnek (látszó) négyzetméterek miatt.

Aztán meg azért volt jó, hogy akkor maradjon már így is, mert a négyzetéter után fizetendő közös költség és felújítási alap is kevesebb.

Harmadrészt a tényleges állapothoz idomítani egy társasházban az ingatlan-nyilvántartás szerinti lakásméretet nem is olyan egyszerű és nem is annyira olcsó móka.

Hiszen, ha az egyik albetéten szereplő lakás mérete papíron „megnő”, akkor eleve borulnak a tulajdoni hányadok, módosítani kell a társasház alapító okiratát is, ami nem kevés „papirológiával”, társasházi közgyűlésesdivel, ügyvédi munkadíjjal, illetékköltséggel jár.

Viszont attól, hogy nem kizárt, még nem teljesen biztos, hogy ez minden esetben, így az Ön esetében is így van. Olyan tulajdonosok is akadnak, akik ilyen-olyan okból (még csak nem is feltétlenül rosszhiszeműen, lehet, hogy már ők is ebben a tudatban vásárolták meg és az életben nem mérték le) nem létező, „marketingnégyzetméterekkel” dúsítják az eladásra kínált lakásuk valós méretét.

A megoldás pofonegyszerű: le kell mérni. Ha a tulajdonos ez ellen kézzel-lábbal tiltakozik, az eleve gyanús. Egy lakás (pláne egy 100 és 120 négyzetméter közötti, a pesti Nagykörúthoz közeli, régi bérházban lévő), azért nem egy doboz gyufa. A közértben a kassza mögött dolgozó Erzsi vércukor szintjét nyilván kegyetlen pitiánerség azzal bolygatni, hogy akkor fizetés előtt átszámoljuk: valóban a felirat szerinti: mind az 50 szálat tartalmazza-e a skatulya. (Pláne, ha nem rendelkezünk esőemberi szuper képességgel, hogy másodpercek alatt meg tudjuk számolni a gyufaszálakat).

2meroszalag.jpg

Elő a mérőszalagot, colostokot, esetleg mobiltelefonos mérő-applikációt és jöhet az elemi szintű matekozás.    

Ugyan most inkább keresleti az ingatlanpiac, pláne azon a környéken, ahol Ön is vásárolna, és nyilván nem az eladó iránti emberi rokonszenv az elsődleges szempont, hisz akár egy olyan embertől is megvennénk a lakását, aki mellé egy társasutazáson még akkor sem ülnénk az autóbuszban, ha a másik utastárs egy, a jó magaviseletére tekintettel korábban szabadlábra helyezett baltás gyilkos, de azért végső soron egy használt lakásvásárlás sem tér sok mindenben egy használt autóvásárlástól, amire is azt mondják az okosok, hogy: „Előbb nézd meg az eladót, hogy milyen ember, és csak aztán a kocsit.”

Tehát ha a  leméréstől bármilyen okból elzárkózik, akkor az Ön helyében úgy folytatnám az alkut, hogy akkor a lakás pedig akkora, amekkora a tulajdoni lap szerint. Hiszen arra van adat, míg a másik csupán bemondás.

Az meg persze megint más kérdés, hogy egy szerencsésebb beosztású 100 négyzetméteres lakás ténylegesen lehet, hogy hasznosabb, mi több: értékesebb, mint egy lehetetlen geometriájú 120 négyzetméteres.

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8712396635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.09. 21:12:57

Előfordulhat, hogy tényleg nagyobb a tulajdoni lapon szereplőnél, de gyakoribb, hogy hozzászámolják az erkélyt, galériát, lakás előtti folyosórészt, pincét, stb.

orient 2017.04.10. 10:21:34

@Online Távmunkás: ha igy teszik azt 50%-ban szokas. Magayrul ha van erkely vagy 2m alatti tetoter akor azt nem szokas 100%ban szamolni hanem csak 50%-ban. Galeriat, eloteret, pincet ne szamoljon senki, nem a lakas alapteruleti negyzetmetere.

CyberPunK 2017.04.10. 10:28:41

@orient: Előteret ne? Már miért ne, ha lekerített? Panelben szokás a folyosórészt leválasztani, az ajtót kitolni, amíg csak lehet. Aztán persze mehet oda a beépített szekrény, mert hely az akad. Akkor ez miért is nem hasznos terület?

elemes 2017.04.10. 10:33:18

Eddigi legszebb az volt, amikor egy 21 (huszonegy) négyzetméteres, végtelenül lepattant egykori cipészműhelyt 41 m2-es lakásként hirdettek, mondván LEHET GALÉRIÁZNI. Egyébként az irányár a 41 m2-re vetítve nem volt rossz (kb megfelelt a környék átlagának), a 21 m2-re és az állapotra vetítve, meg hogy lakott benne egy albérlő aki már hónapok óta nem fizette a rezsit sem... nem tudom, mit képzelt az eladó.

Nem is vettem meg.

orient 2017.04.10. 10:38:22

@orient: ok regi berhazra gondoltam ahol lezarja az ajto elotti reszt mondjuk biciklit tarolni. Hasznos de nem a lakas resze.

CyberPunK 2017.04.10. 10:38:51

@Medgar: Ha lekerítetted, akkor kié? Én mondjuk elbontatnám az ilyeneket, de az megint más kérdés.

Medgar 2017.04.10. 10:39:50

@CyberPunK: Osztatlan közös tulajdon akárhogy keríted le. Ha ezt sajátodként adod el az csalás.

CyberPunK 2017.04.10. 10:42:45

@orient: Miért is nem? Bejut más? Nem, azaz nem lehet osztatlan közös tulajdon, mert nem fér hozzá más. Azért nem a lakás része, mert rács védi és nem zárt ajtó? Ok, kicserélem a lakásajtót sima rácsra, akkor nem is lakás már a lakás, és lesz 0 nm tulajdonrészem? Onnantól nincs közösköltség? Mondom, az a baj, hogy ezt hagyták, és mindenki szart az egészbe. Olyan magyarosan.

telkoe 2017.04.10. 10:44:34

Ha mar lakasvetel, akkor erdemes szakamberrel (ingatlanugynok nem szakember!) is atnezetni, kulonosen ha regi epuletrol van szo. Szakemberek nem centizgetnek hanem van keznel lezeres tavmero, amivel gyorsan felmerheto a lakas.

A vetelar nem negyzetmeterar alapjan "szamitodik ki", a m2 ar csak iranyado az arosszehasonlitasnal.

orient 2017.04.10. 10:48:00

@CyberPunK: nem azert nem mert nem a lakas resze. Nem laksz ott. Mas kerdes a tulajdni lap szerint sem a tied ezert gaz eladni, de ha meg ettol eltekintenenk is akkor sem egy terulet ahol valban "laksz". Az egy tarolo maximum hogy a cuccokat ne vidd be a lakasba. ha valaki ezt beleszamolna nekem vasarlas elott, abban a pillanatban koszonnek el az illetotol. Ugyan ez ervenyes a galiera nevu formedvenyre amit az esetek 90%-ban egy ronda szar es csak a gond van vele. Meg mennyire fair hogy lakasok X resze ugy van fent hogy 50m2 tenyleges terulet es e szerinti m2 ar (es van galeria ami nicns beszamolva) ugyanakkor nezel egy masik lakast a kornyeken ugyan akkor negyzetmetert, hasonlo aron es mikor odaersz akkor derul ki ja ez csak 35m2 de vannak galeriak es ettol lesz 50m2. Ez azert elegge megteveszto.

telkoe 2017.04.10. 10:57:25

@CyberPunK: Nagy kulonbseg van a kizarolagos tulajdon, megallapodas alapjan kizarolagosan hasznalt kozos tulajdon es a telepakoltam nehogyma beszolja alapon hasznalt kozos tulajdon kozt.

room_101 2017.04.10. 11:01:03

Tök mindegy, hivatalosan hány négyzetméter, mert a négyzetméterár csak irányadó, nem kötelező. Ha a kialkudott árért megéri megkötni az adásvételt, akkor ok, ha nem, nem.

CyberPunK 2017.04.10. 11:10:51

@telkoe: Jogilag lehet, gyakorlatilag viszont mindhárom esetben van egy elkerített magánterületed.

2017.04.10. 11:28:19

Tökmindegy, hogy milyen négyzetméterár jön ki, egy házban se biztos, hogy ugyanannyit ér két lakás. Egy zajos utcára néző szuterén 50 négyzetmétere nem biztos, hogy ér annyit négyzetméterenként, mint egy ugyanabban a házban az udvarra néző, csendes 35 négyzetméteres négyzetmétere.
Sőt, a kisebb lakások négyzetméterára jellemzően magasabb, mint a nagyobbaké.

telkoe 2017.04.10. 11:29:49

@CyberPunK: Ha gyakorlatilag megkerdojelezi valaki az elkeritett "magan" terulted a jogi ertelmezes lesz az iranyado.

2017.04.10. 11:31:46

@CyberPunK: nagyon nem mindegy, hogy osztatlan közös tulajdont bitorolsz a tulajdonostársak hozzájárulása nélkül vagy használod azt a pár négyzetmétert megállapodás alapján, esetleg díjat is fizetsz utána.

2017.04.10. 11:35:24

@telkoe: @CyberPunK: olyan ez, mint a panel lakóház közös tulajdonnak számító folyosójára kitolni egy szekrényt.
Amíg a tulajdnostársak vagy a tűzoltóság nem szól, addig szabad a pálya. Aztán jön a pereskedés, bírság.

Medgar 2017.04.10. 11:58:29

@CyberPunK: Nem fogod megérteni soha...

telkoe 2017.04.10. 12:21:53

@Colonel H. Stinkmeaner: Nem kell pereskedni, birtokvedelem eleg, kerdes legfoljebb a vegrehajtas lehet.
Egyebkent teljesen utodott dolog olyan teruletet magantulajdonnak hinni es erte lakasarat fizetni amirol a szomszed barmikor elramoltathatja a holmidat.

CyberPunK 2017.04.10. 12:59:14

@Medgar: Te nem fogod megérteni, ha csak jogszabályt tudsz hajtogatni.

Medgar 2017.04.10. 13:29:50

@CyberPunK: Kérlek értsd meg mi a különbség a magán- és közös tulajdon között.

para_noir 2017.04.10. 14:01:04

@CyberPunK: Jézusom, ne legyél már ennyire sötét, az a tiéd, ami tulajdoni lapon szerepel, ez elég egzakt dolog, nem valami képlékenyen alakítható adat, minden lakásnak megvan a konkrét, kimért alaprajza, és azokon sose szerepel a közös részekről elkerített "lerabolt" terület. A lerácsozott folyosóra lehet, hogy kiteheted a bicódat vagy a cipősszekrényedet, de attól még nem lesz a tiéd, a lakás alaprajzában nem szerepel, nem a sajátod, ha a házból valaki berág rád emiatt, és közgyűlés elé viszi a dolgot, akkor kipaterolnak onnan seccperc, és még csak használatra sem lesz a tiéd, hiszen az közös terület. Ennyi erővel a családi ház kertjéhez hozzászámolhatnád az utcafrontot meg az úttestet is a kert szélességében.

CyberPunK 2017.04.10. 14:07:30

@Medgar: Jártál valaha panelban? Vannak olyanok, ahol simán kihelyezték 3-4 méterrel előlrébb a bejárati ajtót, ezzel növelve a hasznos területet. Sokra nem elég a szélesség miatt, egy beépített szekrény és annyi. Viszont ennek semmilyen jogi háttere nincs, lakások mérete maradt az eredeti az alapító okiratban (vagy hogy hívják, amiben vannak a lakásméretek) és a földhivatalban, ugyanazzal a közös tulajdoni hányaddal rendelkeznek, akik kitolták, mint aki nem, illetve ugyanazt a ktg-t is fizetik, de mégis beszélhetünk lazán 6-8 nm-ről, ami egy 50 nm-es lakásnál már több mint 10%. Megismétlem, nem még egy ajtó, nem vasrács, hanem kitolt bejárati ajtó. Ez most akkor milyen jogi helyzet?

CyberPunK 2017.04.10. 14:08:48

@para_noir: Neked is szól az előző hozzászólásom.

Medgar 2017.04.10. 14:11:47

@CyberPunK: Az, hogy a közösség és/vagy a közösképviselő töketlen nem menti fel a parasztot aki "privatizálta" a közös teret.

CyberPunK 2017.04.10. 14:21:37

@Medgar: Na oké, de ezek már 15+ éves ügyek és nem eseti eljárás, hanem gyakori. Kertnél is van valami elidegenítési dolog, bocsánat, nem vagyok jogász, gondolom itt is játszik. Az viszont tény, hogy a földhivatalnál ugyanaz a szám szerepel annál, aki bővített és annál, aki nem.

zizi77 2017.04.10. 14:31:32

@CyberPunK: pont az ilyen lekerítéseket akarja most a tűzoltóság megszüntetni, mert tűzvédelmi szempontból full gáz. Attól még, hogy a szomszédok nem szólnak /egy darabig/, még nem lesz a tiéd, egyébként. Ez a négyzetméterár meg tényleg baromság. Tetszik vagy nem ennyiért, aztán csókolom!

para_noir 2017.04.10. 14:33:40

@CyberPunK: a közös használatú területet 1000 év után se kommendálhatod el használat címén, amire te gondolsz, az az elhagyott területeknél van, és elbirtoklásnak hívják, tök más, értsd már meg, hogy a gyakorlatban lehet, hogy életed végéig használhatod a lerácsozott folyosórészt, de mivel az jogilag nem a lakásod része, nem adhatod hozzá az alapterületét a lakásodhoz, és eladásnál is legfeljebb azt mondhatod, hogy a szokás alapján a te lakásodhoz tartozik, de jogilag semmiképp, és amint valaki panaszt emel, eljárást indít, hogy kisajátítod a közös terület, elveszik tőled, mint a pinty.

CyberPunK 2017.04.10. 14:35:32

@para_noir: Ok, köszi. Engem nem érint, csak érdekelt, hogy mennyire baszhatok ki a szomszéddal. :D

para_noir 2017.04.10. 14:35:38

@zizi77: a berácsozott folyosó eleve szabálytalan, egyszer kértem állásfoglalást tűzoltótól, és azt mondta, hogy a folyosóra rácsot fel lehet ugyan tenni szabály szerint, de zárhatóvá tenni/bezárni már nem szabad, ergo szabályosan értelme nincs, funkcionálisan meg szabálytalan, ha a szomszéd utál és felnyom, (vagy ha soros ellenőrzés van) kijönnek, és megbírságolnak, mint a huzat.

zizi77 2017.04.10. 14:38:22

@para_noir: na, erről van szó! :)

CyberPunK 2017.04.10. 14:42:32

@para_noir: Ez azért marhaság, mert akkor a tűzoltóság már rég végigbírságolta volna az összes panelt. Nálunk is volt többször bejárás, és a kutya nem mondta, hogy szedd le, meg ne zárd, holott az én lakásomat kettő is védi. Ráadásul már így vettem vagy 10 éve, szóval ez se mai csirke.

CyberPunK 2017.04.10. 14:50:39

@para_noir: BTW, ezt találtam: gyujtoforras.hu/racsos-lezaras-a-lakoepuletekben/

Nem tudom mennyire autentikus az oldal. Az mondjuk ellentmondás, hogy minden útvonal menekülési útvonal, ha másnak nem is csak nekem.

telkoe 2017.04.10. 15:05:20

@para_noir: Elbirtoklas nem csak elhagyott teruletnel van lehet pl ket ingatlan kozott is egy hibasan kituzott telekhatar miatt is. Osztatlan kozos tulajdonbol (mint pl thaz kozlekedoje) nem lehet elbirtokolni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.10. 16:41:17

@CyberPunK: Akkor nem mindegy, amikor arrajár a tűzoltóság és kiosztja a súlyos büntetéseket a nem átjárható közös területek miatt...

@orient: Az 50%-os szokást a hirdetők manapság már nem tartják be. Múlt héten jött szembe egy 160 négyzetméteres ház hirdetése, amiről kiderült, hogy 90 négyzetméteres ház + 30 négyzetméteres kunyhó mellette + 15 négyzetméteres terasz + 25 négyzetméteres műhely az udvar végében. Ez nem kirívó példa, rendszeresen találni ilyeneket, ebből fakad, hogy ugyanazt az ingatlant akár másfélszeres mérettel is hirdetik ügynökök...

2017.04.11. 05:46:33

@CyberPunK: nem elidegenítés, hanem elbirtoklás. És egy közös tulajdonú folyosórészt nem tudsz elbirtokolni.

she_wolf 2017.04.11. 14:56:29

@CyberPunK:
Kertnél az van, hogyha a szomszédos telekre/kertbe rongálás nélkül be tudsz jutni, hogy az ottani gazhalmazt eltüntesd mielőtt a te saját, gondozott kertedet verné szét az átszaporodó gaz, megelőzésképpen kivágatod a szomszéd éppen a házadra dőli készülő fáját..... stb, akkor elbirtokolhatod.
Az elbirtoklás indoka pedig az, hogy te gondoztad, művelted, ami által rendezett állapotban lehet.
Ennek a jogi hátterét tanulmányozni kell, mert változik. A lényeg, hogy hitelt érdemlően igazolnod kell, hogy próbáltad a tulajt megtalálni, és X éve folyamatosan fennálló helyzetről van szó.
Elvileg felszólíttatható hivatalos úton, és a jegyző, vagy a helyi önkormányzat megfelelő illetékese által, és ellentételezésre is kötelezhető.
Rendezetlen/kérdéses telekhatárnál ugyanez van. Vagy legalábbis volt, most nem tudom (szerencsére) mi az ábra.
De ez nem ugyanaz, mint amikor önhatalmúlag kisajátítasz saját célra egy általad nem megvásárolt részt a lakásod előtt. A szomszédod ugyanúgy jogosult odarakni a motyóját, ettől közös, és osztatlan.
Társasházak közös kertje is ilyen, bármilyen munkát csak a többiek hozzájárulásával lehet végezni, viszont ott napozol a kertben, ahol akarsz.
süti beállítások módosítása