Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. május 01.

Ügyvéd kell ide, nem ingatlanos

Olvasóink néha hetekkel vagy hónapokkal később reagálnak egy-egy bejegyzésünkre. Az alábbi - amit szerkesztett formában, de a lényegi elemeket megtartva közlünk - még egy januári posztra született, amelyben egy konkrét eset kapcsán azt taglaltuk, hogy melyik oldalon áll valójában az ingatlanos.

Csak röviden: alapállásunk, hogy az ingatlanos az ügyért van, nem az eladóért vagy a vevőért. Az ügy pedig az, hogy minden szakmai tudásával azon van, hogy létrejöjjön az adásvétel, s mindkét fél elégedett legyen, legyen szó eladó lakásról vagy eladó házról. Ez így persze túl általánosnak hangzik, de tényleg ez a végső célja minden tisztességes ingatlanközvetítőnek, legyen egyéni szereplője a piacnak vagy olyan, aki csatlakozott valamelyik hálózathoz.

family-law-329569_1280.jpg

Íme "She wolf" nevet használó olvasónk bejegyzése rövidítve és szerkesztve, a lényeget megtartva:

"Budapesten a ll. kerületben árultunk egy lakást (örökség). Ismerős ajánlására megkerestünk egy ingatlanközvetítőt, nem kizárólagos szerződést kötöttünk 9 hónapra. Ez ma éjfélkor jár le. 9 hónap alatt kettő darab írásos vételi ajánlatot hozott, amiket elutasítottunk, mert nevetségesen aláajánlottak az irányárnak.
Az irányár 41 M. amit a kezembe óhajtottam kapni, az kb. 38 M. Gyakorlatilag másfél millió közül mocoroghatott volna alkuban. Egy 86 m2-es, Pusztaszeri úti, első emeleti, erkélyes lakásért a jelenlegi jó közepes állapotában úgy gondolom, semmi irreálisat nem kívántunk. Ehhez képest volt egy 35, és 36 millió forintra vonatkozó vételi ajánlat (minusz az ő jutaléka 4%).

Én elhiszem, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint, de ha azért sem strapálja magát, hogy az eladásból származó és befektetésre szánt pénzemet az ő ingatlanaiból költsem valamelyikre, akkor elmehet a francba!
Slusszpoén, hogy második napja zaklat azzal, hogy szombaton hozna érdeklődőt! Amikor már 2 napja lejár a szerződésünk. És nem érti, hogy vigye az érdeklődőjét ahová akarja, mert egy pillanatra sem hosszabbítjuk meg velük a szerződést.

Egy korábban ajánlatot tevő személy is bejelentkezett (tudta, hogy mikor jár le a szerződésünk, és szóban megismételte a 36-os ajánlatát. Köszöntük, nem, ugyanis ebben az esetben a közvetítő visszamenőlegesen jogosan követelheti a jutalékot (legalábbis az őszinte ingatlanos írásaiból nekem ez jön le).

A lakásban állandó jelleggel tartózkodik egy személy, már korábban bejelentette vételi igényét nekünk szóban. Ő egyszer már megjárta ingatlanossal, és azt mondta, hogy fegyverrel nem lehetne rákényszeríteni arra, hogy ilyenekkel szóba álljon. Szóval ingatlanost soha többé, ellenben egy jó ügyvédet igen. Az ott lesz mellettem eladáskor éppúgy, mint vételnél. A lakó ad 37-et cashben, és ha az ügyvédem kér is valamennyit, az elhanyagolható a 4%-os közvetítői jutalékhoz képest."

Ehhez küldött rövid megjegyzést egy másik olvasó:

"Esetünkben ha 36-ért megy el a pecó, akkor közel másfél milla lett volna a jutalék, HA! a 36 után számolnak. Én meg rögtön 34,5-nél tartok. Viccnek is rossz. Ugyanis szintén az őszinte ingatlanos cikkei között olvastam valami olyasmit, hogy a jutalék az irányárra vonatkozik. Ha jól értelmeztem (nem biztos:D), akkor még rosszabbul jövök ki az egészből. Így viszont a 37-ből csak az ügyvédet kell esetleg kifizetni, akinek valószínűleg nem másfél milla a díja ennél az ügyletnél. A másik dolog hogy erre sem biztos hogy szükség lenne, mert az ügyvédet a vevő viszi általában, és a leendő vevőnket kb.20 éve ismerjük."


 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5612469125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

she_wolf 2017.05.02. 03:17:58

Kedves Őszinte Ingatlanos!:)

Nem kétlem, hogy vannak elkötelezett és rendes, becsületes közvetítők.
Lehet, hogy vonzom a pórul jártakat és/vagy az elégedetleneket, mert valahogy csak olyanokba botlom bele, akik vagy azért jártak rosszul mert neves és ősöreg ingatlanos birodalommal szerződtek, vagy olyanokkal, akik noname cégeknél kötöttek ki.
Az biztos, hogy tapasztalatlan vagyok az ingatlan adásvételben, hiszen nem abból élek, hogy veszek, valamennyit beletolok, majd jó haszonnal eladom, amikor a piac nekem dolgozik.
Sőt, egészen konkrétan ez a második ingatlan adásvételi ügyletünk. Amikor a saját lakásunkat adtuk el és vásároltuk meg a jelenlegi házunkat, akkor minden flottul ment. Ráadásul nagyon rövid idő alatt!
Ugyanez volt a forgatókönyv: meggyőződéssel ajánlottak ingatlanost, szerződtünk, eladtunk, vettünk.
(Ha jól emlékszem, valami 3 hónap alatt nyélbe ütöttünk mindent.)

De az is igaz, hogy akkoriban nem lehetett minden utcasarkon ingatlanos irodába botlani, és hinni lehetett az ingatlanosnak, lehetett bízni abban, hogy amit mond, azt tapasztalatból mondja, nem pedig csak az motíválja, hogy megszedje magát.
Természetesen nem általánosítok, de amit az elmúlt 9 hónapban tapasztaltam, abból ezt a szomorú következtetést vontam le. Valamint azt, hogy "minden út Rómába (vagy valamelyik provinciájába) vezet".

Oregon (TM) 2017.05.02. 08:09:36

Sohasem bíznék meg olyan emberben aki azt állítja magáról hogy őszinte. Főleg akkor nem, ha ezt azzal súlyosbítja, hogy ingatlanos. :)

AntyG 2017.05.02. 14:14:01

Ingatlanosok... A semmivel akarnak nagyot kaszálni!
Tapasztalat! Nemrég vettünk házat, és az építőhöz úgy jutottunk el, hogy meghirdetett és folyamatban lévő építkezésre hivatkozva megadott telefonszámot felhívtuk. Nos kiderült, hogy egy ingatlanos volt. Semmit nem mutatott meg, csak a telket, hogy hol lesz a ház, és megadta az építő mobil számát. Ennyi volt vele a kapcsolatunk. És utána meg nem győzött hívogatni minket (na meg persze az építőt is), hogy megkötöttük-e már a szerződést, mert neki járna már (mint később megtudtam) az a nagyságrendileg 650.000 Ft, közvetítői összeg! Miközben Szartsem csinált ezért az összegért. Úgy alakult, hogy végül is kimaradt az "akcióból"... Egy telefonszámot átadni egy személynek, meg beülni a kocsiba s kimenni az építkezés helyére... azt én is meg tudnám csinálni, töredék áron, nem kell hozzá nagy tudás!
Hogy kik az igazi ingatlanosok? Nos, külföldön tapasztaltam, amikor kinézi a vevő a helyet, és a már meglévő tervek alapján készül a ház, és minden problémát az Ingatlanos Intéz!!!! Na az megéri a pénzét... ehelyett minden az építkezéssel kapcsolatos probléma/óhaj/sóhaj ránk hárult, de bezzeg a végén tartotta volna a markát a gyöki a semmiért.
van még egy ennél durvább tapasztaltabb (megélt) történet is, de kevéslenne a megengedett karakterek száma...

she_wolf 2017.05.02. 15:32:20

@Oregon (TM):
Mint írtam is, volt jó tapasztalatunk, ezért fordultam többek között másodszor is közvetítőhöz.
Azt gondoltam hogy...pedig dehogy!:(
Leginkább azért értetlenkedek ezen, mert mindent átbeszéltünk a helyszínen, körbevezettem, elmondtam mindent amit kellett, a hibákat és/vagy hiányosságokat éppúgy, mint az előnyöket. Órákon keresztül ott voltunk az első alkalommal, együtt beszéltük meg az irányárat és a legvége összeget is, ők is teljesen reálisnak gondolták. Azt is megbeszéltük, hogy ha ez elmegy, akkor a vásárláskor is számítunk rájuk, sőt, a majdani munkálatokból (belsőépítész, kivitelező, kutyafüle) sem akarnánk kihagyni őket, ha már ilyen szépen összejöttünk.
Így indult. Majd jöttek kismillió érdeklődővel, és (mint azóta jobban megnéztem a papírokat) 3 vételi ajánlattal. Az elsőről azért feledkeztem el, mert kijavított az ingatlanos, hogy 3 volt az a kettő, "tudod, az a komolytalan hülyegyerek, aki először nézte meg".
Szóval az ingatlanos azért van, hhogy a félcédulásokat is a nyakamra hozza, hogy majd lobogtathassa a papírt, hogy ő mennyit keccsölt? Nem az lenne az egyik dolga, hogy legalább alapfokon megszűrje, hogy kire pazarlunk együtt időt?
Szóval biztos van (tudom, hogy van) őszinte ingatlanos, de inkább magad Uram.....
Még akkor is, ha nekem kell utánajárnom mindennek. De a jó oldalát nézem: azon túl, hogy megint tanultam valamit, megmarad egy csinos összegem, amit szerintem majd utazásra fogunk költeni:)

(Hogy miért kellett egyébként ingatlanos? Azért mert az eladandó lakás Budapesten van, a lakhelyünk/munkahelyünk pedig nem. De megoldjuk. Ezt is.)

@AntyG:
Kivitelezős sztorim is van, hajmeresztő:) Ha nem én élem át, másnak el nem hiszem. Őt speciel apósom szabadította a nyakamba, de hamar csere volt a vége:)

pottompanna 2017.05.02. 17:03:39

Őszinte ingatlanos = oximoron.
süti beállítások módosítása