Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. május 19.

Mire vigyázzunk a túl olcsónak tűnő új lakásnál?

Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

Eladjuk régi, nagy házunkat és egy kisebb, de új építésű lakásba szeretnénk költözni jó helyre, persze nem túl drágába, mert ennek a háznak az árából nem futja a 40-45 milliós lakóparkos lakásra. Egyik ismerősünk mondta, hogy a kerület másik végén nem sokára indul egy nagyobb építkezés és lesznek ott olcsóbb otthonok is. Állítólag 26-27 milliósak is. Gyorsan megnéztem a neten az új építkezéseket és kiderült, hogy ez nagyon olcsó egy kétszobás, 54 négyzetméteres harmadik emeleti lakásért. Én azonban gyanakvó ember vagyok, nem akarom elhinni, hogy tényleg ennyibe kerül, főleg akkor, amikor mindenhol azt hallani, hogy nincs elég munkás kéz az építkezésekre. Nem lesz nekünk ebből bajunk? Tényleg felépül majd? Egyáltalán, mire kell ilyenkor figyelni?

Köszönöm a válaszát!

M.Lajos

 

Tisztelt M. Lajos! 

Új lakásnál a haszon mellett a kockázat is a miénk. Nem mindegy, hogy melyik körzetben van az elsőre túl olcsónak tűnő új lakás. Ha például hiszünk abban, hogy egy kevésbé fejlett, de fejlődőképes negyed 7-8 év alatt felpörög, akkor érdemes beszállni, mert az értéknövekedés plusz profitot hoz, miközben a kiadásból is tisztes haszonhoz juthatunk. Példa a Corvin negyed és a közeli Magdolna negyed. Utóbbi most ott tart, ahol 12 éve az előbbi, egymás után vásárolják fel a telkeket a fejlesztők, akik a projektjeikben (általában 30-50 lakásosak) a jól kiadható egy-másfél szobás lakások arányát felviszik 60-70 százalékra.

magnifying-glass-1607160_1280.jpg

A Corvinban duplázódtak az árak öt év alatt. Nyilván ez az ütem nem lesz tartható a következő öt évben, de azért jelzés értékű. A Magdolnában még túlnyomórészt lekukkant társasházak vannak, de a közeli Teleki téri piac, valamint több közpark és utca felújítása már jelzi, hogy elindult a rehabilitáció. Úgy tudom, hogy az önkormányzat csaknem 4 milliárd forintos programot bonyolít le, civil szervezetek mellett vállalkozókat is bevontak, nem akarják, hogy a szegény lakosság teljesen elköltözzön, mint a Corvinnál, ahol masszív lakosságcsere zajlik!!!

Önmagában az olcsó árat az is magyarázhatja, hogy a frissen piacra lépő beruházó egyszerűen alákínál a konkurenciának. A gyakorlat azt mutatja, hogy amint ráharapnak a projektre, lassan, de biztosan ős is elkezdi emelni az árakat, még mielőtt az első kapavágás megtörténik, de ezzel sem éri utol a nagy halak végső árait.

flood-24420_1280.png

Az olcsóság a szerény műszaki tartalom miatt is lehetséges. Sem saját célra, sem befektetési vásárlóként nem érdemes a gagyit választani, mert eladáskor (egyszer minden ingatlant eladnak) ez hátrány lehet. Itt is jobb a középút. A silány minőség megakadályozására ott a műszaki ellenőr és a fizetési ütemezés. Utóbbi azt jelenti, hogy általában 4-6 ütemben kell csengetni, mindig van tehát alkalom az ellenőrzésre. Egyébként hallottam már olyan építkezésekről is, ahol csak 20 százalékot kell először letenni, majd a legvégén, átadáskor a maradék 80 százalékot, vagyis elvileg nem a mi pénzünkből építkezik a beruházó. 

A szerkezetkész állapotkor meg beléphetünk mi a burkolatainkkal, stb., illetve ha tervasztalról vásárolunk, akkor mozgathatunk elég sok falat. Fontos az idő is, vagyis az, hogy mikor lépünk be a projektbe, ha az elején, akkor még nagy a választék és puhábbak a feltételek.

Élethelyzettől függ, hogy mekkora lakást és mennyiért tartunk reálisnak. Egy gyermektelen, most összekerült fiatal pár ne vegyen 30 évre lakást, inkább próbálja felépíteni a következő évtizedeket (kis lakás-később nagyobb), ez túl triviális, de így van. A lokáció, mint fő szempont is közhely, de olyan népi bölcsesség, amit még senki, a gyakorlat sem cáfolt - tehát igaz, hiszen a környéken kívül mindent megváltoztathatunk.

Ha jó a közlekedése és a környéki szolgáltatások, meg még parkos is, akkor nyert ügyünk van. A lakás variálhatósága persze fontos és mostanában egyre fontosabb a két külön, egész szoba. Az életvitelhez igazítva kinek-kinek fontos lehet, hogy a konyha ne a nappaliban legyen és legyen két wc és háztartási helyiség (spájz, tároló) is.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr9312510931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2017.05.20. 07:53:34

El nem keszult uj lakasra nem erdemes elore befizetni. Masodikkent megvenni sokkal inkabb erdemes. Hamarosan areses lesz mert egy idos, egykezo/gyereket nem csinalo generacio a nagyvarosokban(foleg BP-en) kihal ujra vagy otthonba megy, es a hasznalt lakasok uresednek, ez az uj lakasok arait is magaval rantja(foleg ha a csalodott kulfoldi befektetok elkezdik eladogatni a"rossz befekteteseket"). Itt is a lokacio szamit majd megint. Az uj lakasoknak sok a rejtett hibaja, ami csak kiprobalas utan jon majd ki.

fejetlen bárd 2017.05.20. 11:28:27

Tapasztalat, hogy a feltűnően olcsó új építésű lakás olyan is....

Magánszemélyként kész tortúra tud lenni az egész, mert a műszaki tartalom gagyi és az embernek az első 2-3 éve arra megy rá, hogy a rejtett hibákat javítsa. Jobb esetben garanciában javítanak, rosszabb esetben a vállalkozó már rég becsődölt vagy az összes pénzét egy új cégen keresztül a következő építkezésbe tette bele. Bárhogy is legyen, idegtépő időszak tud lenni, sok gyomorgörccsel.

Bizalmat szavazni csak jó referenciákkal bíró vállalkozónak szabad, de ő meg nem fog 50+ négyzetméteres kétszobás lakást adni 25 millióért (ez egy felújított panellakás ára egy közepesen felkapott helyen).

Amire felkészülni olcsó lakásnál az első 2-3 évben:

1.) Penész mindenhol. A jó energetikai tanúsítvány miatt szarrá szigetelik a lakást, de a légcserélésre tesznek magasról.

2.) Gagyi nyílászárók cseréje intelligens megoldásra (légcserélés miatt, lásd: előző pont).

3.) Azások: Szarul (vagy semennyire) szigetelt vízesblokk, csőtörések. A vízzáró burkolat kötési ideje hosszú, szinte soha nem várják meg.

4.) Ostoba, dilettáns gépészeti megoldások, visszamaradt szennyeződések a rendszerben, amik rontják a hatásfokot. Miért fizet a 35 nm-es lakás tulajdonosa háromszor akkora gázszámlát, mint a 80 nm-es?

5.) A gagyi kevésbé tartós, ha nem is az első években jön ki a hiba, hamarosan megint költeni kell felújításra.

6.) Egyéb rejtett hibák.

Sokszor a drágább az olcsóbb, egyrészt anyagilag, másrészt idegrendszerileg.
süti beállítások módosítása