Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. június 26.

Mikor örül igazán az ingatlanos?

Ez egy tudatosan provokatív cím. Nyilván mindenki rávágja: ha gyorsan, kevés munkával jut minél több pénzhez. De a dolog nem ilyen egyszerű és számtalan más szempontnak is érvényesülnie kell. 

Az ingatlanközvetítő - hívjuk ügynöknek, tanácsadónak vagy értékesítőnek - akkor a legboldogabb, ha viszonylag jó állapotú, az eladó által reális áron elképzelt és persze gyorsan eladható ingatlanra tud megbízást szerezni.

39393347_l.jpg

Szinte kötelező lecke neki érdeklődni az eladó motivációiról. Ez nem céltalan faggatózás, nem mindegy például, hogy azért került eladósorba a lakás, mert egy másik megvételéhez önerőnek tervezték (s emiatt akár engedményre is kényszerülhet az eladó) vagy azért, mert nyűgnek érzi az eladó, nem akar rá költeni, esetleg válásról van szó, amikor minden fillér számít, s ezért a felek bármit hajlandók megtenni.

Kifejezetten jó néven veszi - akárcsak a potenciális vevő -, ha rendezettek a tulajdonviszonyok, erről ezer forintért meg is győződhet a megbízás felvétele előtt. A jó, vagy felkapott lokáció szintén nagyot lendíthet az eladáson, az ilyen lakásokra általában a kereslet is izmos, úgyhogy ha jól megtervezi a hirdetési stratégiáját és folyamatosan kezeli az ügyletet, akkor tényleg jó esélye van a az elérhető legmagasabb árú értékesítésre, s akkor az eladó is boldog lesz.

Kevesen szokták megemlíteni, de az is fontos, hogy lehetőleg ne legyen sok úgynevezett döntésbefolyásoló tényező. Például nem előnyös, ha egyszerre több emberé a lakás, mondjuk azért, mert megörökölték. Sokáig vitatkozhatnak, elszalasztva a vevőjelölteket. Szintén bonyolíthatja az ügymenetet - s ezért elhúzhatja az ügyintézést - ha valamilyen teher van az ingatlanon, például jelzálog vagy más körülmény, amit a tulajdoni lap III. részéből lehet kideríteni.

A hálózatban dolgozó ingatlanosok gyakorta kapcsolt szolgáltatásokat is eladhatnak. De csak közvetve, ugyanis sokszor ajánlják a lánccal kapcsolatban álló bankokat, lakástakarék pénztárakat, ügyvédi irodákat, néhány esetben még ingatlankezelő cégeket is. Ha az ügyfél ezekkel is szerződik, akkor az ingatlanos jutalékot kap, bár ez jóval kisebb, mint az adásvételi vagy bérleti szerződés révén szerezhető összeg, de azért ez is pénz.

Vételi megbízás is lehetséges, bár ez sokkal ritkább, mint az eladó által adott. Itt is fontos, hogy a közvetítő megtudja: pontosan milyen paraméterekkel és milyen ársávban lévő ingatlant keres az ügyfele, behatárolva a lokációt, az ingatlan típusát és állapotát, stb.

A felkészült ingatlanos mindezek figyelembe vételével veszi elő az ajánlati listából az ügyfélnek vélhetően leginkább megfelelő megbízási típust. Adott esetben egyedi kedvezményt is felajánlhat -  például speciális mértékű közvetítői jutalékot vagy rövidebb időkorlátot. Utóbbi attól is függhet, hogy önállóan vagy hálózatban dolgozó ingatlanosról van szó, a láncok esetében általában szűkebbek a lehetőségek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7212611379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrperfect 2017.06.27. 10:39:42

Én komolyan nem értem, hogy egy-két speciális esetet kivéve mi szükség van manapság ezekre az ingyenélő ingatlanosokra?

Rittyentett Hőzönbőzön 2017.06.27. 13:37:14

Bármikor, amikor ingatlanos hirdeti a lakást, mindig külön kell egyeztetnie a tulajdonossal, hogy az ráér-e, megmutatni a lakást. Akkor is ha full üres az ingatlan. Erre minek az ingatlanos?
süti beállítások módosítása