Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2017. július 28.

Mi a baj a földszinttel!?

Miért van az, hogy ugyanazon a környéken akár ugyanaz a típuslakás, hasonló állapotban akár 1-2 millióval is olcsóbb lehet, mint emeleti társa?

Kis hazánkban – nagyon úgy tűnik –, csak két embertípus szeret földszintre költözni. Az egyik idősebb, és már nem szeret, nem nagyon tud sokat lépcsőzni. A másik pedig fiatal ugyan, de mindig is földszinten lakott, megszokta, és esze ágában sincs a biciklit, a babakocsit, vagy a két karton ásványvizet rendszeresen felcipelni egy lift nélküli ház második vagy harmadik vagy – te jó atya ég! – negyedik emeletére.

euro-870757_1280.jpg

Mindenki más kerülni szokta a földszinti lakást. Hogy miért? Hát soroljuk csak az okokat. Egyrészt alulról nem fűtik (kivéve ha fűtött szuterén vagy más helyiség van alatta, de ez ritka), tehát hideg, illetve magasabb a fűtésszámlája a szokásosnál, nem csak gázfűtésnél, de egyedi mérős távfűtésnél is. Kettő: a betörésnek jobban kitett, mint emeleti társai, rácsos ablakok és erkély mögött élni meg nem túlzottal felemelő érzés ugyebár – bár mindent meg lehet szokni. Baracskát is...

Harmadikként ott van az ablak előtt, ablak alatt járkálás; negyedikként pedig a potenciálisan nagyobb légszennyezés, még kis-közepes forgalmú utcában is, nemhogy sűrűbb forgalmú út mellett. Ha mindez nem lenne elég: városi házak közt a földszinti lakás télen alig kap napsütést. Ha szűk udvarra néz, akkor egyáltalán nem, még akkor sem, ha déli, délkeleti vagy délnyugati tájolású.

Persze, ha ezek közül egyik sem zavar minket és a pénztárcánk sem korlátlan, akkor vegyünk földszinti otthont. Csak alkudjunk erősen. A hasonló, emeleti versenytárshoz képest alaphangon még 5-10, vagy akár 15 százalékot. Függően attól, hogy a fent felsorolt hátrányok közül egy-kettő, vagy négy-öt is „befigyel” a kiválasztott földszinti lakásnál.

Végezetül álljon itt két példa.

Kispesti, 71 nm-es földszinti panel lakás, 19,4 M Ft

foldszinti_xix_ker.png

Ez pedig egy hasonló métertű, lift nélküli harmadik emeleti, szintén kispesti panel (közel sem a legdrágább) 21 millió forint.

kispesti_68nm.png

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr912645209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2017.07.28. 13:05:31

Földszinten lakom. Nincs sem rács, sem más vacak az ablakaimon. Az ablak alatt járkálás nem zavar, semmivel sem hangosabb, mint a 3. emeleten volt. Cserébe nem kell minden vacakkal emeletre mászkálni. Ja és a fűtés csak akkor több, ha nincs normálisan szigetelve a padló.

Peetee 2017.07.28. 14:14:10

5éve a földszinten lakom; nyáron baromi jó hűvös, szerintem az egész házban (42lakás) a legjobb a forró napokon. Ebben erősen közreműködik egy nagy fa, ami komoly és mély árnyékot ad egész nap. Télen megvan ennek a hátránya, időnként rá kell fűteni, míg a 2-3.emeleti belső lakásokra nem. A lakók normálisak, így nem zavaró a lépcsőház forgalma, a ház mellett és mögött zöldterület van, így az ablakaim alatt minimális a mászkálás. A szomszédban állami épület van ~12 térfigyelő kamerával, így a biztonsággal sincs gond. A fenti megállapítások valódiak, de kicsi az esélye, hogy mindegyik negatívum egy lakáson realizálódjon.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.07.28. 21:42:12

Laktam földszinten, majd ugyanabban a házban a két emelettel feljebb levő, majdnem ugyanilyen lakásban is. Pont egymás feletti lakások voltak, de a lényeg a majdnem volt. Valami nagyeszű úgy tervezte a házat, hogy félemelettől felfelé volt egy 60 centi széles kiugrás a lakásokban, ami persze a földszintet leárnyékolta. Nem mondom, hogy élhetetlenül sötét volt, de hogy egy DK-i, kertre néző lakás ilyen sötét legyen egy nyomorult 60 centis "peremtől", arra nem is gondoltam volna. Amíg alul laktam, baromi sokat ment a villany, a fenti lakásban meg minden könyvemnek kiszívta a nap a gerincét. Az sem öröm, de azért csak jobban elviselhető, mint a lámpafény.

jajmarnemoderalj 2017.07.28. 23:00:39

a földszint a világ legjobb dolga...

Helyszíni zsemle 2017.07.29. 03:38:39

Hat az biztos, hogy panelbol a legrosszabbak az also emeletek. Ha mar panel, akkor legalabb annyi elonye legyen, hogy 10-20 meter magasagban nagysagrendileg tisztabb a levego, mint 1-2 meteren.
Es kurva idegesito lehet, hogy belatnak az ablakon.

Dr. Kix 2017.07.29. 14:45:03

Akkor itt most panelföldszintről van szó, azaz az első emeletről, ugye?

ZorPrime 2017.07.29. 15:13:36

Földszint és "földszint" között is van ám különbség! Ahol én lakom, földszintként van "besorolva" a lakás helye, amúgy félemelet és nem látnak be a tányéromba az utcáról, az fix. Pár lépcsőfok felfelé és kész, a többiek sem rácsozzák a nyílászáróikat errefelé, mert szükségtelen (pedig nem a budai hegyekben vagyunk).

Editor Bob 2017.07.29. 18:44:36

Nekünk volt többféle földszintes lakásunk is:
1. A kertkapcsolatos lakás nagy királyság, igaz lejtett kissé a talaj a ház felé, és az egyik monszun eső idején az előszobában 10 cm víz állt. De összességében nagyon tuti volt, igaz sosem laktam ott, bérbe volt adva, de a bérlők kedvelték.
2. Volt olyan is, ami az utcával egymagasságban volt, és oda is nézett (Hajnóczy utca Budán). A lámpát mindig égetni kellett, ha olvasott volna az ember. Igen ám, de így beláttak, és minden második járókelő be is bámult az ablakon. Az se volt kellemes, amikor a halszálkában parkolók ráálltak úgy a járdára, hogy szinte farkasszemet nézett velük az ember. Ilyen helyre tuti savmart üveget raknék 2 méteres magasságig.
3. És volt olyan földszinti is, ami alatt egy szuterén lakás volt. Ez teljesen jó volt.
4. És volt a legrosszabb, aminek az egyik oldala félszuterénszerűség volt, kicsit a hegybe volt vájva a ház. Na, ez penészedett erősen, a falak leszigetelése egy vagyon volt. Végül megvette felújítás után egy penészallergiás nő, kíváncsi lennék, meddig bírta benne.

Összességében én csak kertkapcsolatos földszinti lakást vennék, ott legalább van valami előny, ami a sok hátrányt kompenzálja.
süti beállítások módosítása