Őszinte Ingatlanos

TothGeza78 2017. augusztus 02.

Hogyan adjam el a lakást, ha rémes a lépcsőház!?

Az egyszerű válasz nyilván az lenne: sehogy. Köszi. Erre már én is rájöttem, hogy hiába tip-top a lakásom, ha a jóérzésű (értsd normális) vevők kifordulnak, amikor a házat és/vagy a kapualjat meglátják. Elképesztő árcsökkentő tényező, hiszen a lakóközösség „igényességéről” is sokat elmond ez, így a lakásvásárlók 90+ százaléka bizony menekül ilyenkor.

Azt nem tudom, hogy hányan fordulnak vissza, amikor a ház felújításra szorul mondatot olvassák, de azért az sem jó, ha elhallgatom, mert nyilván nagyon hamar kiderül és a magát már az első pillanatban becsapottnak érző vevőjelöltnek hiába mutogatok én szép és jó lakást, ha kívülről megette a fene az egészet.

Mi tehát a megoldás, ha van egy jó kis (vagy nagyobb) lakásunk egy málló vakolatú, vagy problémás lépcsőházú házban?

Nincs mese, először is őszintének kell lenni. Nem extrémen, de azért a hirdetésben legyen benne a tény: például így: a lépcsőház felújításra szorul, de tervben van a tatarozás. Vagy: a ház felújításra szorul, de tervezzük a pályázati pénzek bevonását. Vagy bármi olyat írjunk ami fény az alagút végén.

Az őszinteséghez tartozik, ha megfotózzuk a házat és a lépcsőházat kívülről, és ha nem is tesszük fel a hirdetéshez, azért a komoly érdeklődőknek elküldjük és megemlítjük, hogy ez bizony létező probléma, de dolgozunk (a házközösség dolgozik) a kijavításán.

A XIII. kerületi Kassák Lajos utcában – ami elég hosszú utca – többnyire felújítandó tégla házak állnak. A hirdetésben egy szó sem esik a lakóház és a lépcsőház állapotáról. Nagy valószínűséggel azért, mert ezek némi felújításra szorulnak. A lakás ugyanakkor szépen felújított, gyakorlatilag azonnal költözhető.

galerias_kassak_lajos_lakas.png

Ennél a XIV. kerületi (Nagy Lajos király útja és Szugló utca sarka) ingatlannál korrekten tettek fel fotót a ház homlokzatáról és a lépcsőházról is. Sajnos a környéken sok olyan lakóház található, amely már alapos felújításra szorul. A lakás is közepes állapotúnak mondható, igény szerint itt-ott felújítást igényel. Ugyanakkor ez a hirdetés – bár a fotók lehetnének jobbak is – korrektnek mondható, nem tünteti fel a lakást más állapotúnak, mint amilyen.

lepukkant_nagy_lajos_kiraly.png

Persze azért a fotózás idejére a kukák mellé dobált szemetet szedjük össze, a házat ne a leghátrányosabb szögből fotózzuk, és hangsúlyozzuk az érdeklődőknek, hogy tudjuk ezt a hiányosságot, ezért is szabtuk barátira az árat, de azért ez irányár. Eladóként sajnos tudnunk kell, hogy a rossz állapotú (kívülről) ház és/vagy lépcsőház 10-30 százalékkal csökkenti a nagyon hasonló méretű és adottságú, de makulátlan házban lévő lakáshoz képest a mi lakásunk árát.

Ezen túl reménykedhetünk abban is, hogy találunk olyan vevőt, aki a lakásba beleszeret és megköti ezt a kompromisszumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5212640309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hiroshige 2017.08.03. 11:54:12

Az őszinteséghez az is hozzátartozik, hogy csak akkor állítsa az eladó, hogy tervben van a lépcsőház felújítása, ha ez valóban igaz. Leendő vásárlóknak javaslom, hogy egy ilyen állítás valóságtartalmának az ellenőrzéséhez kérjék ki az eladótól a közgyűlési jegyzőkönyvet, ahol ezzel kapcsolatban javaslat és/vagy döntés, határozat született. Nagyon kellemetlen, ha megveszünk egy lakást abban a tudatban, hogy a problémás állapotú lépcsőház csak átmeneti, majd az első közgyűlésen rákérdezve derül ki, hogy szó sem volt itt felújításról, vagy esetleg volt róla szó, de elvetették. Mindezt tapasztalatból mondom.

Rittyentett Hőzönbőzön 2017.08.03. 15:56:00

egyszerű: fel kell tenni a képet a lépcsőházról és az épületről. A vásárlók úgyis megnézik előre street view-n, hogy hova mennek.
süti beállítások módosítása