Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. szeptember 28.

Kötelező vállalkozónak lenni, ha rövid távra adom ki a lakásomat?

Tisztelt Őszinte ingatlanos!

Elolvastam a NAV oldalán található 10. információs füzetet az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatban és felmerült bennem egy kérdés. Ha 90 napnál kevesebb időszakra szeretném bérbe adni a saját tulajdonomban levő ingatlanomat, akkor az már üzletszerű tevékenységnek, tehát "szálláshely-szolgáltatás"-nak minősül akkor is, ha nem nyújtok a bérbeadáson kívül más szolgáltatást (pl. nem adok reggelit a bérlőnek stb...) ? Tehát ahhoz, hogy rövidebb időszak(ok)ra bérbe tudjam adni a saját tulajdonomban levő lakásomat, ahhoz már vállalkozónak kell lennem?

Tisztelettel

B. Imre! 

Kedves B. Imre!

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 57/A. § (1) bekezdése szerint fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki - nem egyéni vállalkozóként - a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra.

zoldlomb_utcai_panel.jpg

A fentiek alapján Ön szálláshely-szolgáltatási tevékenységet adószámos magánszemélyként is jogszerűen folytathat, nem kell egyéni vállalkozóként bejelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhatósághoz.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy szálláshely-szolgáltatási tevékenység a jegyző egyéb szálláshely-üzemeltetési engedélye alapján végezhető.

Egyéb szálláshelynek – a szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely kivételével – a szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része minősül (tehát a magánszemély saját célra épített épülete is hasznosítható), ahol az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Bármely további kérdése, kérése esetén állunk szíves rendelkezésére. Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe. 

Szerzőnk dr. Karika Márton, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás névadó partnere.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1712886198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magentax 2017.09.28. 12:12:01

Tán nem véletlen, hogy a legtöbben feketén adják ki a lakásukat.
süti beállítások módosítása