Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. október 04.

Mikor szűnik meg ténylegesen a közös tulajdon?

Tisztelt Őszinte ingatlanos!

A tulajdonostársak (házaspár, illetve testvérek) egyhangú döntése alapján történt ingatlan értékesítéssel, amely a szerződésbe is bele van foglalva, megszűnik-e automatikusan a közös tulajdoni jogviszony? Ezen eljárásoknak milyen ütemezési elemei vannak, s azok végrehajtásához mikor kell igénybe venni az ügyvéd közreműködését?

Nagy József 

 

Kedves Nagy József!

Ha a tulajdonostársak a közös tulajdon értékesítéssel történő megszüntetésében állapodnak meg, akkor az ingatlan tulajdonjogának átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés és a tulajdonjog átruházásának ingatlan nyilvántartásba való bejegyzése szükséges. Tehát a közös tulajdon a vevő tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével szűnik meg.

divorce-for-self-employed-husbands-family-home.jpg

A tulajdonszerzés ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye, tehát a tulajdon átruházására irányuló szerződés előkészítéséhez ügyvéd közreműködését kell igénybe venni.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

Szerzőnk dr. Karika Márton, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás névadó partnere.

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr112886242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása