Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. március 02.

Így védekezz a lakásmaffia ellen!

Még mindig aktívak a lakásokra utazó bűnözők, akik főleg a tájékozatlan, kiszolgáltatott tulajdonosokra csapnak le. Hasznos tippek jönnek.

A lakásmaffia kifejezés nem cseng ismeretlenül, de mit is értünk alatta? Mondhatjuk, hogy tisztességtelen vagy jogtalan eszközökkel véghezvitt ingatlanügyletekre szakosodott csoportokat jelöl a kifejezés, de azonnal képzeljük mögé a következményeket is: az eladó elveszíti az ingatlana tulajdonjogát anélkül, hogy a tényleges ellenértéket megkapná, vevők esetén pedig az derül ki, hogy bár kifizettük egy ingatlan vélt vagy valós árát, a tulajdonjogát mégsem szereztük meg.

Az esetek túlnyomó részében ehhez az vezet, hogy valamelyik fél hiszékeny, más esetekben vagy a kilátástalanság olyan lépésre készteti, ami több mint kockázatos.

analysis-680572_1280.jpg

Az úgynevezett lakásmaffiás ügyeknek több típusa van.

Első típus:

Ebben olyanok adják ki magukat eladónak, aki valójában nem is azok. Ehhez hamis iratokat használnak fel, szélsőséges esetben erre sincs szükség, mert a vevő nem jár utána kellő módon a tulajdonosok személyének. Az ingatlan adásvételi szerződést vagy ügyvéd jegyzi ellen, vagy közjegyző foglalja közokiratba.

A közreműködő személy feladata, hogy a tulajdoni lap friss adatait és a felek iratait ellenőrizve és összevetve biztonságot nyújtson az ügylethez mindkét fél számára. Sajnos nem egy esetben derült fény arra, hogy azt a társadalmi bizalmat aláásva, ami az ügyvédi és közjegyzői szerephez kötődik, ezek a személyek közreműködtek az eladók vagy a vevők megtévesztésénél. Emiatt fontos, hogy számunkra megbízható személyeket bízzunk meg ügyleteinknél, illetve a tulajdoni lap mellett az ingatlant egyéb szempontból is ellenőrizzük le.

Kérdezzük a szomszédokat, kérjünk az eladótól olyan iratokat, amelyek bizonyítják, hogy a lakás az ő tulajdona volt, hiszen gyanúra adhat okot, ha egy csekket vagy lakással kapcsolatos átutalást sem tud bemutatni, illetve a szomszédok sem hallottak soha róla.

Második típus:

Ebben az esetben valamilyen indokkal elérik a vevők, hogy azt megelőzően legyen bejegyezve a tulajdonjoguk az ingatlan-nyilvántartásba, mielőtt a vételárat kifizették volna. Mire jogi úton érvényt szereznénk az igazunknak, az ingatlan többszörösen tulajdonost cserélhet. Aki pedig az ingatlan-nyilvántartásban bízva jóhiszeműen és ellenérték fejében szerzi meg a tulajdonjogot, védelemben részesül. Mindig ügyeljünk tehát arra, hogy a tulajdonjog bejegyzése csak akkor történhessen meg, amikor eladóként is biztonságban vagyunk.

Sokan nem ismerik fel annak veszélyét, hogy kölcsönszerződés helyett ingatlan adásvételi szerződést írnak alá, például magánkölcsönök fedezetére. Ilyen esetekben fontos tudatosítani magunkban, hogy a pénzintézetek arra szakosodtak, hogy felmérjék a törlesztési képességünket, így ha nem nyújtanak kölcsönt, azt – bármilyen furcsa – de a mi védelmünkben is teszik a saját jól megfontolt gazdasági érdekük mellett. Nem látják ugyanis igazolhatónak azt, hogy a törlesztéseket rendben teljesíteni tudnánk.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy jó eséllyel a fedezetül felajánlott ingatlan esne áldozatul. Amennyiben egy kölcsönszerződést nem tudunk törleszteni, végső és legrosszabb esetben a végrehajtás mindenképpen igénybe vesz több-kevesebb időt. Aki azonban kölcsönszerződés helyett ingatlan adásvételi szerződést (pl. opciós adásvételi szerződést) ír alá, azonnal az utcán találhatja magát a (sok esetben uzsorás) kölcsönadó kénye-kedve szerint.

Veszélyben az idősek

Az idősek, betegek vagy szenvedélyfüggők vannak nagy veszélynek kitéve. Ők ugyanis könnyen megtéveszthetőek, vagy a belátási képességük pillanatnyi hiánya miatt (gyógyszer, alkohol, demencia) nem tudják, hogy amit aláírtak, az egy ingatlan adásvételi szerződés volt. A vételárat persze sosem kapják meg, de elveszítik a lakhatásukat és vagyonukat. Ilyen esetekben a környezetnek van lehetősége arra, hogy ezt megelőzze.

A magányos idősek fokozottan ki vannak szolgáltatva az őket behálózó, jószándékúnak mutatkozó idegeneknek. Amennyiben hozzátartozónk belátási képessége tartósan hiányzik, gondnokság alá helyezési eljárást kell indítani. Ha ennek feltételei hiányoznak, úgy beszélgetéssel és odafigyeléssel hívjuk fel figyelmét arra, hogy vagyoni helyzetébe ne avasson bele idegeneket és főként semmit ne írjon alá anélkül, hogy többszörösen megbizonyosodna annak tartalmáról és következményeiről.

Ha ápolásra vagy gondozásra szorul, adjuk meg elérhetőségeinket az intézménynél, tegyük nyilvánvalóvá, hogy rajta tartjuk szemünket az ügyein. Tudjunk róla, hogy a földhivatalnál évi pár ezer forintos díjért köthetünk olyan szerződést, amely alapján a hivatal azonnal sms-t vagy e-mailt küldd, ha a tulajdoni lapon változást eredményező eljárás indul. A földhivatalnak ugyan jogszabályi kötelessége a tulajdonost értesíteni az eljárásról, az sms-ben vagy e-mailben történő értesítés azonban egyfelől azonnali, másfelől idősek vagy betegek hozzátartozóik elérhetőségét is megadhatják.  

Amennyiben bajba kerülünk, azonnal kérjünk jogi segítséget! Sokan a szégyen miatt, sokan pedig azért, mert nem akarják elhinni, hogy átverés áldozatai lettek, nem lépnek azonnal. Az idő múlásával azonban egyre kevesebb esély van arra, hogy igazunknak érvényt szerezzünk.

A technológiai fejlődés ma már sokat segít abban, hogy ingatlanügyeinket felügyelet alatt tartsuk. Az Ügyfélkapunk keresztül otthonról és kényelmesen ellenőrizhetjük a tulajdoni lapot, sms-ben azonnali értesítést kérhetünk a változásokról, emellett a földhivatal is értesíti a tulajdonost. A blockchain technológia adta felmérhetetlen lehetőségek pedig már a kapuban vannak. Azt ígérik, minden korábbinál biztonságosabban zajlanak majd az ingatlanügyletek. Addig is óvatosan!

Szerzőnk dr. Gombolai Éva ügyvéd, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője

JOGI NYILATKOZAT

Felhívjuk Felhasználóink szíves figyelmét arra, hogy az olvasói kérdésfeltevések esetén az eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs lehetőség a személyes konzultációra, az iratok áttekintésére, a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, a tényállás alapos megismerésére és minden lényeges szempont figyelembe vételére. Ezért a kérdésre írt válasz nem minősül jogi tanácsadásnak, csupán tájékoztatásnak, nem hoz létre ügyvéd-ügyfél viszonyt a szerző és a kérdésfeltevő között és nem helyettesíti a személyes jogi vagy egyéb szakmai tanácsadást.

A jogi és egyéb esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tájékoztatások hasonló esetekre teljes biztonsággal nem irányadóak.

Terjedelmi, erőforrásbeli és egyéb szempontok figyelembe vételével nem áll módunkban minden kérdésre válaszolni és a válaszadásra, illetve annak határidejére semmiféle vállalást nem teszünk. Ezért amennyiben Önnek sürgős, válaszra van szüksége, avagy mindenképpen fontos, hogy választ kapjon, akkor javasoljuk, hogy ne ezen a honlapon, vagy ne csak ezen a honlapon tegye fel kérdését.

Fentiekre tekintettel az üzemeltető, illetve a tájékoztatások szerzői az Ön által megnyitott honlapon közzétett információk teljességéért, pontosságáért, ezek felhasználásából származó bármilyen kárért, elmaradt vagyoni előnyért felelősséget nem vállalnak, a honlap használatából eredő felelősséget kifejezetten kizárják.

Mindazonáltal a tájékoztatások megadásakor az üzemeltető és a szerzők a lehető leggondosabban járnak el annak érdekében, hogy a közzétett információk és tájékoztatók helytállóak legyenek.

Megértésüket köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr213700246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöff 2018.03.02. 20:34:15

Aki nem kéri ki a tulajdoni lapot az magára vessen...

Ügyvédből pedig mindig egy független-t (nem családi kapcsolatost) kell választani.

Csak készpénzben (ami hitesíthető..tehát ellenőrzött)
Tisztázott jog/tulajdon viszonnyal venni. Osztatlan közös tulajdonnál pedig mindenkit oda rendelni és ott kifizetni, aláíratni.

Minden közművet aznap (1-2 napon belül) átíratni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.02. 21:05:00

@Pöff: Alapvető dolgok ezek, mégis sokan kihagyják. Még a nagy ingatlanközvetítő cégek is a saját ügyvédet akarják a vevőre rátukmálni, aki tutira nem az ő érdekeit fogja képviselni...

Almandin 2018.08.08. 21:50:20

@Pöff: Nekem az a meglátásom a cikk kapcsán, hogy a bemutatott csekk sem igazolja a tulajdonjogot. Ugyanis sok lakástulajdonos átíratja a közműveket a bérlőjére. Nem egy esetben maga a bérlő akarja eladni a tulaj lakását. Emiatt szerintem is be kell menni a földhivatalba és ott leellenőrizni, ki a tulajdonos. Nem szabad elfogadni az ingatlanos által lekért fénymásolatot se, inkább sértődjön meg a bizalmatlanságon.
süti beállítások módosítása