Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. március 06.

Micsoda? Szerződést a foglalóról?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

A vevőm az adásvétel előtt szeretne egy külön foglaló szerződést kötni? Ez normális bevett gyakorlat? Én úgy tudom, hogy a foglaló az adásvételi szerződés része. Tehát alá merjek írni egy ilyet?

Köszi a választ

Buta Eladó

 

Kedves eladó!

Foglalót valóban tipikusan az ingatlan adásvételi szerződés részeként szokták szabályozni a szerződő felek és megfizetése is általában a szerződés megkötésével egyidejűleg történik.

Nincs azonban akadálya annak sem, hogy még az adásvételi szerződés megkötése előtt kössenek a felek egy külön szerződést a foglalóról. Ebben a szerződésben azonban nyilvánvalóan szükséges szabályozniuk nemcsak a foglaló kérdését, hanem a később megkötendő adásvételi szerződés lényeges elemeit is (vételár, vételár részletek összege, fizetési határideje, birtokba adás, esetleges hitelfelvétel, tulajdonjog átszállása stb.). Az ilyen szerződés rendszerint előszerződésnek minősül, melyben kötelezik magukat a szerződők, hogy egy későbbi időpontban az előszerződésben rögzített feltételekkel végleges szerződést kötnek egymással.

why.jpg

Ha azonban ezen lényeges kérdésekben már meg tudnak állapodni, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem kötik meg a végleges adásvételi szerződést.

  • Amennyiben nincs akadálya a végleges szerződés megkötésének, javaslom azt megkötni.
  • Előszerződés megkötése akkor célszerű, ha a felek még várnak valamire (pl. vevő még nem választotta ki a finanszírozó bankot, vagy hagyatéki eljárás van folyamatban stb.). Fontos tudni azonban azt is, hogy az előszerződés nem alkalmas földhivatali bejegyzésre, tehát széljegyre sem kerül, az eladó adott esetben jogellenesen eladhatja másnak az előszerződéssel érintett ingatlant, az előszerződött vevő pedig pereskedhet évekig. Előszerződés alapján foglalót adni tehát elsősorban a vevő számára kockázatos.

Egyébként eladó és vevő magában a végleges adásvételi szerződésben is foglalóvá minősíthet a szerződéskötés előtt (vagy akár utána) kifizetett pénzösszeget is. A lényeg, hogy a foglaló rendeltetése kitűnjön abból a szerződésből, amelynek meghiúsulása esetére kikötötték. Kevesen tudják, hogy a foglaló kifizethető nemcsak készpénzben, hanem banki utalással is, sőt akár letétbe is helyezhető, ha a letét jogosultja az eladó.

A válasz tehát röviden az, hogy „foglaló szerződés” kötése nem bevett gyakorlat, de ha valamiért még nem köthető végleges adásvételi szerződés és a felek megfelelően szabályozzák benne a későbbi adásvételhez szükséges feltételeket, akkor köthető ilyen szerződés. A lényeg tehát nem az, hogy minek nevezzük a szerződést, hanem, hogy mit tartalmaz. Mivel a foglaló általában a vételár 10%-a, tehát magas összeg, javaslom ügyvéd segítségét kérni az okirat elkészítéséhez.

Szerzőnk dr. Nagy Barbara ügyvéd, a Pont Jó Ingatlan szakmai partnere

JOGI NYILATKOZAT

Felhívjuk Felhasználóink szíves figyelmét arra, hogy az olvasói kérdésfeltevések esetén az eset csak korlátozottan ismerhető meg, nincs lehetőség a személyes konzultációra, az iratok áttekintésére, a többi fél nyilatkozatának beszerzésére, a tényállás alapos megismerésére és minden lényeges szempont figyelembe vételére. Ezért a kérdésre írt válasz nem minősül jogi tanácsadásnak, csupán tájékoztatásnak, nem hoz létre ügyvéd-ügyfél viszonyt a szerző és a kérdésfeltevő között és nem helyettesíti a személyes jogi vagy egyéb szakmai tanácsadást.

A jogi és egyéb esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tájékoztatások hasonló esetekre teljes biztonsággal nem irányadóak.

Terjedelmi, erőforrásbeli és egyéb szempontok figyelembe vételével nem áll módunkban minden kérdésre válaszolni és a válaszadásra, illetve annak határidejére semmiféle vállalást nem teszünk. Ezért amennyiben Önnek sürgős, válaszra van szüksége, avagy mindenképpen fontos, hogy választ kapjon, akkor javasoljuk, hogy ne ezen a honlapon, vagy ne csak ezen a honlapon tegye fel kérdését.

Fentiekre tekintettel az üzemeltető, illetve a tájékoztatások szerzői az Ön által megnyitott honlapon közzétett információk teljességéért, pontosságáért, ezek felhasználásából származó bármilyen kárért, elmaradt vagyoni előnyért felelősséget nem vállalnak, a honlap használatából eredő felelősséget kifejezetten kizárják.

Mindazonáltal a tájékoztatások megadásakor az üzemeltető és a szerzők a lehető leggondosabban járnak el annak érdekében, hogy a közzétett információk és tájékoztatók helytállóak legyenek.

Megértésüket köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr3813708668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.06. 08:31:23

Az előszerződés ugyanazt tartalmazza, mint a szerződés, így az eladó szempontjából teljesen felesleges.
süti beállítások módosítása