Őszinte Ingatlanos

MeNa 2018. április 01.

Kell építési engedély a mobil házhoz vagy a készházhoz?

Napjainkra hazánkban is egyre népszerűbbé válnak a készházak és mobilházak. Ellenben az ezekkel kapcsolatos építésügyi kötelezettségek, követelmények korántsem egyértelműen szabályozottak. A tájékozódást tovább nehezíti a jogi háttér többszintűsége.

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk a mobilház és a készház közötti különbséget. Míg az előbbi esetén a ház minden egyes darabját a gyártó helyén készítik el, és az összerakott házat egészében szállítják rendeltetési helyére, addig utóbbi esetén az elemeket, előregyártott falakat a kiszállítást követően rakják az alapra.

felujitando_2.jpg

Az elhatárolás előrevetít egy rendkívül fontos különbséget. Tekintettel arra, hogy a fentiek alapján készház esetén beszélhetünk érdemben építési tevékenységről, az építési engedély kérdése sem vet fel annyi nyitott kérdést, mint mobilházak esetén.

Ehhez képest a mobilház egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció, jellemzően kamionnal szállítják ki a címzettnek, korábbi helyéről utóbb áthelyezhető, mely jellemzők alapvetően ellentmondanak az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. A probléma gyökere valószínűleg éppen ebben keresendő. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel fogalmilag nem zárható ki egyértelműen, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt követeljen meg, ami az építési-kivitelezési tervdokumentáció megkövetelését is eredményezheti.

Lényeges továbbá, hogy az egyes önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól az ilyen jellegű épületek elhelyezését illetően. Tehát minden esetben tanácsos előzetesen tájékozódni a konkrét szabályozásról.

A jogalkalmazással kapcsolatos nehézségek és ellentmondások nagyrészt abból erednek, hogy a jogalkotás mindeddig nem követte teljes mértékben azokat a valós társadalmi folyamatokat, melyek az elmúlt években az ingatlanok tágan értelmezett piacát érintették. Mindaddig, amíg a szabályozás nem ad egyértelmű meghatározásokat a kérdés szempontjából alapvető fogalmaknak, a jogalkalmazás egységessége és kiszámíthatósága nehézségekbe ütközik, ami nem kis fejtörést okoz a leendő tulajdonosoknak.

Szerzőnk dr. Heinrich Renáta, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7613774292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2018.04.01. 19:26:23

A magyar szabályozás ostoba és valóban képtelen követni a mai kor igényeit és lehetőségeit. Ausztriában Németországban és sorolhatnám, sok cég készít pl. konténerházakat, amelyek szigetelés, megjelenés és minden más tekintetben is megállják a helyüket, rendkívül modulárisak, könnyen lehet formában és méretben is igény szerintit rendelni, ráadásul kedvezőbb áron a hagyományos építésnél. A megrendelőnek legyártják, a helyszinen napok alatt telepítík. Ami ott megfelel és kedvelt, az nálunk még konkrét szabályozást sem érdemel. Nyilván akinek pl. ótvar nagy és ma divatos bazári mediterrán az igénye, annak ez nem megoldás, de nagyon sokaknak az lenne.

kolapu 2018.04.01. 21:26:25

@Parajpuding: Úgy látom, az ítélete a hazai helyzet nem kellő ismeretén alapul. A magyar építési jog teljesen nyitott az ilyen épületekre, és ezek az épületek is tudják teljesíteni a magyar követelményeket. Nem egy hazai cég készít ilyeneket, arányuk egyre nő. Ismerem a német építési jogot, ott is csak a jogszabályoknak és helyi előírásoknak mindenben megfelelő mobilház telepíthető, és van nem egy terület, ahonnét ki vannak tiltva. Tehát itthon is lehet ilyen épületet telepíteni, használni.

Parajpuding 2018.04.02. 12:55:06

@kolapu: Nem azt írtam, hogy ne tudná teljesíteni az itthoni követelményeket. A konténerházaknak az lenne a lényege egyrészt, hogy gyorsabban és könnyebben telepíthetők legyenek (akár készen odaszállítva, akár a helyszínen készre építve), másrészt olcsóbban, mint a hagyományos építkezési módok. Ezeknek itthon egyszerre nem tudnak eleget tenni. Van néhány cég, amelyik próbálkozik, de nem túl sikeresen. Ezeknek a épületeknek lenne létjogosultsága és kereslet is rá, de valójában alig-alig készülnek ilyenek. Na vajon miért? Mert nem egyszerűbb és olcsóbb egy ilyen lakótér létrehozása, mint egy hagyományosé. Akkor ki fog ilyet venni, építtetni? Senki.

Parajpuding 2018.04.02. 13:24:10

@kolapu: nyilván van különbség egy kerekeken guruló és/vagy készen szállított és letámasztható mobilház (lakókocsiszerű, de nagyobb), meg pl. egy konténerház között, és itt nem azokra az egyszerű és igénytelennek tekinthető egyszerű dobozokra gondolok, amiből óvodákat, irodákat stb. látni.
De lehetne hozni olyan példát is, hogy egy külföldi gyártó készházának telepítése milyen akadályokba ütközne itthon, ami egyébként még ideszállítással is sokkal olcsóbb lenne, mint itthoni gyártótól megrendelni.
Amúgy az egész "építési engedély nélküli" új szabályozás valójában is csak egy nagy lózung, semmivel sem egyszerűbb építeni ma, mint 10 évvel ezelőtt.

kolapu 2018.04.02. 15:14:54

@Parajpuding: Mivel elég mélyen ismerem a területet, és nem jogalkotói, hanem tervezői, műszaki ellenőri, vezetői oldalról, azon nem vitatkozom, hogy az engedély nélküli lakóépület építés/bővítés ellentmondásos, bár úgy vélem, alapvetően inkább a felelősség kérdését ékelte át, de ez nem baj. A mobilházra visszatérve, nem értem, mi a valós akadálya a terjedésnek, őszintén érdekelne, mi miatt nem megy, hol ütközik akadályba. Szívesen vennék egy konkrét esetet, lehet tanulnék belőle, vagy felül kellene vizsgálnom a jelen építési jogról alkotott véleményem, ami ugyan nem pozitív, de konkrétan ennél a témánál nem látok problémát.

SzAdam 2018.04.02. 19:19:05

@Parajpuding: "Mert nem egyszerűbb és olcsóbb egy ilyen lakótér létrehozása" - Ne viccelj már! Egy szendvicspanelt rácsavarozni egy tartószerkezetre már hogyne lenne egyszerűbb, mint falazni/szigetelni/vakolni/festeni. Ahogy nőnek a kivitelezési díjak és órabérek, úgy lesz egyre drágább a "hagyományos" építkezés.

fbal02 2018.04.02. 22:17:11

Nem tudom külföldön milyen áron mennek a konténerházak illetve egyáltalán van e árban különbség ahhoz képest, ami nálunk van. Megnéztem az árakat néhány forgalmazónál és sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy még mindig nagyon drágák. Nekem baromira tetszik ez az egész technológia, de árban egy nagyjából 100 nm-res kontérnerház simán versenyzik egy könnyűszerkezetes házzal árban. Ennek az egésznek akkor lenne értelme ha mindennel együtt egy 80-100 nm konténerház nem kerülne többe mint 10M ft ehelyett telepítéssel engedélyekkel kutya...val simán üti a 30M ft-ot és akkor még nem vettem meg a telket ahová épülne.

Andrea Boros 2019.04.25. 10:15:12

Kedves Kommentelők!Hosszú hetek óta próbálok olyan megoldást találni a problémámra ami célra vezető lenne számomra,és mondhatni okos megoldás.Ez nem több mint egy nm-es ház megépítése, már mondhatni mindegy miből, minden verziót megnéztem ,a minimál stílusú házak tetszenek, ugye spóroltam a tetőn,mert az sem kell hozzá,a szendvicspaneles megoldáson is gondolkodtam, a konténerházakat is megnéztem de odáig jutottam, még a szabályozásokat meg sem néztem, hogy 55nm-t 13 millió alatt sehogyan sem tudom kihozni (belső burkolat sem kell)és még nincsenek közművek,telek stb.stb. Katasztrófa ami ittmegy nálunk,és pontos árat senki sem mond, vagy egyáltalán nem válaszol, valószínű, mert nem egy 300nm-es házat építtetnék :-(így senkinek sem kellek,és házikóm se lesz:-( ennyit a magyar viszonylatokról :-(
süti beállítások módosítása