Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. október 18.

Eltűnt a közös képviselő, mit tegyünk?

Tisztelt Ingatlanos!

A következő kérdésben kérnék tanácsot : 2 éve vettem egy társasházi lakást. A közös képviselőt "örököltem" , akkor pár éve gond nélkül intézte a ház ügyeit - egy magánszemély amennyire én tudom, bár lehet mögötte valamilyen kft.
Pár napja a tudomásomra jutott hogy a közös képviselő hónapok óta elérhetetlen és pár lakó elkezdett utánajárni mi lett a befizetett pénzekkel illetve hogyan állnak a ház számlái.
Mivel részleteket nem tudok - ezt is csak folyosói pletykákból - érdekelne hogy milyen lépéseket kell tennie a lakóknak ha a közös képviselő nem kerül elő.

Üdvözlettel
Miklós

 

 

Kedves Miklós!  

Nos, ez nem hangzik túl jól.

A közös képviseletet ellátó céget le lehet informálni, hogy működik e, viszont magát a személyt nehezebb levadászni. A befizetéseket illetően attól függ, hogy mi szerepel az SZMSZ-ben…A „HÁZ” bankszámlája felett nem csak Ő rendelkezik, készpénz felvételt csak 2 aláíróval lehet alkalmazni (pl.. számviteli bizottság tagja elnöke), azonban utalásokat lehet, hogy indított. Javaslom, hogy a társasházi alapító okiratban vagy az SZMSZ-ben rögzítettek szerint hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, ezekkel az okokkal, a közös képviseletre megválasztott személy vagy a cég képviseletet ellátó személy nélkül is.  (Javaslom, hogy jogi képviselőt bízzanak meg a közgyűlés levezetésével). 

Ezen a rendkívüli közgyűlésen új tisztségviselők mellett új közös képviselőt is lehet választani.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 Szuper eladó lakások Budapesten (x)

A címlapkép forrása: www.pexels.com

 

Őszinte Ingatlanos 2016. október 17.

Hitelből árveréses ingatlant

Kedves Ingatlanos!

Azt szeretném megkérdezni, hogy "banki ingatlanokat" csak készpénzben lehet vásárolni, vagy megoldható úgy, hogy vevő hitelfelvétellel kombinálva veszi meg a lakást?

Üdv Emese

 

Kedves Emese!

A kérdés, hogy mit értünk banki ingatlan alatt?
Több lehetséges kategória van, ettől függően lehet kp. megvenni vagy sem.
1. bank vagy más pénzintézet, hitelező által tulajdonolt és birtokolt ingatlan.
Ezeket gyakorlatilag az alku után, akár hitelből is meg lehet venni.
2. erősen túl terhelt (bedőlt) ingatlanok, ahol az adós a tulaj és birtokon belül is van.
Abban az esetben ha az adós/tulajdonossal megegyeztünk, és ehhez a hitelező is hozzá járul, úgy ezt is meg lehet vásárolni hitelből, már ha az a bank vagy hitelintézet, amelyiktől a hitelt szeretnénk igénybe venni, szintén hozzájárul.
3. Árverésen végrehajtó által kiírt pályázaton.
Itt nem lehet csak kp-vel.
4. Végrehajtás alatt álló ingatlan.
Bizonyos esetekben ha az adós együttműködő, akkor a végrehajtó a VHT 159 § alapján, VH hatálya alatt, de azon kívül értékesítheti az ingatlant, ebben a bonyolult jogi formában lehet hitelből vásárolni.
Üdv
Őszinte Ingatlanos
A címlapkép forrása: www.pexels.com
dobog 2016. október 13.

Kockázatosabb-e szövetkezeti lakást venni mint társasházit?


Tisztelt Őszinte Ingatlanos!

 

Budapesten, a VIII. kerületben kinéztem egy eladó lakást. Ismerősön keresztül sikerült közvetlenül az eladóval felvennem a kapcsolatot. Úgy tűnik, hogy a vételárban is meg tudnánk egyezni, egyedül az aggaszt, hogy megtudtam: ez nem társasházi lakás, hanem lakásszövetkezeti. Az eladó szerint ezzel nincs semmi gond, lényegében ugyanolyan, mint ha társasházban lenne. Persze ő el szeretné adni, nyilván ezt mondja, de ebben tényleg nincs semmiféle kockázat? Például arra is gondolok, hogy mi van, ha ezt a szövetkezeti formát nem sokára kötelező lesz átalakítani társasházzá, mint ahogy a GMK-knak is át kellett alakulnia? Ez is egy csomó költséggel járna, gondolom,de ez még a kisebb probléma, nem szólhat bele egy szövetkezet vezetősége jobban abba, hogy mit csinálok a lakásommal, ha netán kiadnám vagy eladnám, azt kinek adhatom ki, vagy éppen  el, mint egy társasháznál? Csak a jövő hónap közepén ütnénk nyélbe az ügyletet, de fölösleges ügyvédi költséget addig se szeretnék, ha valamiért egyáltalán nem érdemes belevágni.

 

Segítségét előre is köszönöm

Egy komoly vevőjelölt

 

Tovább
Őszinte Ingatlanos 2016. október 06.

Haszonélvezet, vagy CSOK, ez itt a kérdés!

Kedves Őszinte Ingatlanos!


Adott egy családi ház, mely édesanyám tulajdonában van, nekem holtigtartó haszonélvezeti jogom van rajta. 3 gyermek van a családunkban, házasok vagyunk. Tervbe vettük az ingatlan tetőterének beépitését, és ehhez igényelnénk CSOK-ot. (2,2mFt, azt hiszem) A kérdésem a következő: Hogyan kellene változnia a tulajdonosi szerkezetnek, hogy igényelni lehessen? Szükséges-e a feleségemnek tulajdoni hányadot biztositani?

Köszönettel: Béla

Kedves Béla!

A családi otthonteremtési kedvezményt házastársak kizárólag együttesen igényelhetik.           

A családi otthonteremtési kedvezménnyel bővített lakásban az igénylőnek (támogatott személynek) legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek (bármilyen arányban) az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

CSOK-os ingatlanok egy helyen (x)

Tehát Anyuka megmaradhat tulajdonosnak 50%-ban, azonban a másik 50%-ot el kell ajándékoznia Önnek és feleségének.

Fontos tudnivalók még:

Használt lakás bővítése esetén a munkálatok megkezdése előtt kell a CSOK igénylést elindítani.

Bővítés esetén a munkálatokra vonatkozó, pénzintézet által elfogadott költségvetés szerinti bekerülési költség legalább 70%-áról számlát kell bemutatni.

Lakás bővítésének minősül:

  1. a) a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is;
  1. b) emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtérbeépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.

(2) A meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása nem minősül a lakás bővítésének.

(3) Lakás bővítése esetén a bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményre jogosult, és a bővítést követően

  1. a) lakhatási körülményeiknek javulnia kell, valamint
  2. b) az igénylő más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezhet.

Mindenkinek javaslom, hogy keressen fel bankot, vagy hitelszakértőt, mielőtt belevág a CSOK-ba!

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 Ismerd meg az ingatlan környékét is! (X)

Kövess minket a facebookon is!

Kép forrása pexels.com

Őszinte Ingatlanos 2016. október 04.

Ne hagyd kivenni a pénzt a zsebedből!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Az lenne a kérdésem, hogy pontosan, hogy néz ki egy banki visszavett lakás értékesítése, ha nem árverezésről van szó?  Kinéztünk egy lakást. Áron alul árulják. Megnézni nem lehet, de a házat láttuk, és úgy gondoljuk, nem lehet rossz bármelyik lakás is az. Szóval megvennénk látatlanban is. Azt mondta az Úr, hogy felhívnak majd időpont egyeztetés miatt. 20% előleget kell adni kp-ben. Ők írják a szerződést, de nekünk kell fizetni az ügyvédi költséget.  Mit gondol, lehet, hogy ez átverés lesz? Azt ígérik, hogy tehermentes lakást kapunk a végén.

Várom mielőbbi válaszát

Eszter                  

Kedves Eszter!

Nagy általánosságban „banki visszavett ingatlan” nagyon ritkán van a piacon. Ha egy pénzintézet korábban finanszírozott ingatlan tulajdon jogát megszerzi, az esetek döntő többségét tekintve birtokot is szerez. Vagyis az ingatlant meg tudják mutatni, és egy sima adásvétellel megvásárolható.

pexels-photo-164522-large.jpeg

Ettől függetlenül a következő a menete egy ilyen ingatlan értékesítésének.

Az adott pénzintézet az adósság nagyságára való tekintettel közvetve vagy közvetlenül megkeresi az adóst, és közösen megpróbálják értékesíteni az adott ingatlant. Ezt általában szakosodott ügyvédi irodák, vagy ügynökségek végzik (bonyolult folyamatról van szó), vagyis kiadják megbízásba ezeket az ügyeket.  Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az esetek nagy többségében nem csak egy banknak, hanem egyéb más tartozásokat is felhalmoznak, melyek az ingatlan tulajdoni lapjára fel is kerülnek, teherként, végrehajtási eljárás keretén belül (pl.: közös költség, különböző közmű szolgáltatok, NAV tartozások, a sor végtelen lehet). Ha ilyen ingatlannal találkozunk a piacon, abban az esetben a „közvetítő” korrekten el fogja mondani, hogy miről, van szó.

A vételi ajánlatunkat elfogadja az adós/tulaj, az első ranghelyen jegyzett teher birtokosa. Pontos számítás készül, kinek mennyi jut a felajánlott vételárból, melyről a végrehajtók is készítenek jegyzőkönyvet. Ezután készül adásvételi szerződés, mely során a különböző összegeket, a különböző helyekre (nem az adós/tulajdonosnak!), utaljuk el, fizetjük be. Ezért cserébe megkapjuk a törlési engedélyeket, és végül per, teher, igénymentes ingatlan tulajdonosai leszünk.

A másik megoldás (rendkívül nagy tartozások esetén), hogy árverésen vásároljuk meg az ingatlant, de ez most nem volt kérdés Ennek is lehet több változata, ha az adós/tulajdonos együttműködő (azzá lehet tenni), akkor biztonsággal ezt is le lehet vezényelni.

Tehát, abban az esetben, ha egy ingatlant, ahogy Ön leírta, nem lehet megtekinteni természetben, nagy valószínűséggel valaki lakja.

Számomra rejtély, hogy mire fizetnek 20%-ot, és hogy kinek? Az adásvételi szerződést írják? Tudják, hogy ki a tulajdonos (a tényleges), és hogy mi a garancia arra, hogy kiköltözik, és mikorra? A megadott információkalapján, én nem fizetnék egy árva petákot sem, még ügyvédi letétbe sem…

wallet-cash-credit-card-pocket.jpg

A fenitek alapján, olyan „nepper céggel” van dolgunk (ilyeneket mindig kitermel a rendszer, egyszerűen szükséges rossz), amelyik megszerez egy-egy követelést, próbál egyezséget kötni az adóssal, vagy árverésen átvenni az ingatlant. Persze, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy lehúzás lesz a vége, de sokkal nagyobb óvatosság szükséges ebben az esetben.

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

Kép forrása pexels.com

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 27.

Melyik évszakban adjam vagy vegyem a lakásom?

Szezonalitas az ingatlanpiacon

Kedves ŐI!
Létezik az ingatlanpiacon merheto szezonalitas lakastranzatciok szmaat es arak kepzeset illetoen amire egy vasarlast tervezo embernek erdmes lehet tekintettel lennie? Gyakorlatiasabban megfogalmazva van-e potencialis haszna off-cycle negyedevre utemezni a vasarlast a Budapesti piacon es ugyanigy az eladasokban van e az arra gyakorolt hatasa annak hogy melyik evszakban valosul meg. Kosoznettel egy eladast es vasarlast tervezo olvasojs!

Tamas

Szia Tamás!

Természetesen létezik, mint annyi más terméknél, itt is vannak ciklusok, amivel érdemes foglalkozni. Évente két nagy szezon van a budapesti lakás piacon: a tavaszi és az őszi. Mindkét alkalommal növekszik a kereslet és alaphelyzetben a keresett ingatlanok ára is. A tavaszi nagyjából márciustól május vagy inkább június közepéig, az őszi pedig augusztus végétől december közepéig szokott tartani.

Ez a két fő időszak azonban alá van rendelve a mindenkori ár trendnek. Jelenleg egy felfelé ívelő ágban vagyunk, hiszen 2013-14 óta emelkednek a lakásárak, és ebben visszaesést vagy stagnálást nem tudunk mérni. Tehát, a jelenlegi időszakban az árak 6 havonta emelkednek. Ebben az esetben, ebben a két időszakban nem az árakra van hatása az éppen növekvő keresletnek, hanem a gyorsaságra, vagyis a keresettebb időszakban gyorsabban lehet pl. eladni, míg a „pangó” időszakban, gyorsabban lehet vásárolni. A válság évei alatt viszont, a fentiekkel ellentétben, félévente csökkentek az árak és az eladások sebessége is, venni viszont nagyon gyorsan lehetett.

Már lelki szemeim előtt vannak azok, akik károgó üzenetekkel látnak majd el a kommentekben, de a számok makacs dolgok, nem látszik a csökkenés. Személyes véleményem, hogy amíg jelentősebb mennyiségű új lakás nem kerül a piacra, addig stagnálás sem lesz.

De ajánlhatom ezt a linket is, meg lehet tekinteni, hogy alakultak az árak.

Összefoglalva mindenképpen érdemes a szezonalitást figyelembe venni, jelenleg a gyorsaság miatt leginkább.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

 Ismerd meg az ingatlan környékét is! (X)

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 21.

Befektetés Sexi panelbe!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Befektetési céllal szeretnék egy kisebb lakást vásárolni. Az anyagi lehetőségeim korlátozottak, hitelt nem vennék fel. Mivel az utóbbi időben az árak az általam kedvelt kerületekben nagyon megemelkedtek, így külsőbb helyeken nézegetek ingatlanokat. Mi az Ön véleménye a XV. kerület újpalotai részéről? Úgy láttam, hogy sok házat szépen felújítottak - panelprogram keretében. Arra a részre gondoltam, ahol jó a közlekedés. Milyen kereslet van ezek bérletére?

Válaszát köszönöm.

Üdvözlettel

Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Az elgondolás mindenképpen díjazandó. A 15. kerületben rendkívül kevés kiadó lakást találni, pedig több mint 50 000 otthon van az Újpalotai részen. Tehát kereslet itt is van!

Kiadó lakások Újpalotán (x)

Érdemes az Otthontérképen megtalálható FHB Családbarát-környék-index és a Bűnözési térkép szerint is vizsgálódni, de a kerület e részén minden megtalálható, jól ellátott körzet, talán egyedül a sportolási lehetőség az, ami korlátozottabb. A kerület parkjai megújultak, a közelben található „kiserdő” is vonzó. Újpalota bátran mondhatom, kutya barát, ne csodálkozzon, ha a bérlő is szeretne tartani.

13423758_231538330564343_2978782178241474166_n.jpg

A kerületben mindenhol jó a közlekedés, hiszen a 107-es vonaltól (vagy villamos, vagy egyéb BKK közlekedési eszközök) mindenhonnan 5 perc sétával elérhetőek az egyes körzetek. Ami kedveltebb lokáció a Pólus és Ázsia Center környéke. Ingatlan típusból az erkélyes illetve a négyemeletes házakban lévő lakásokat keresik leginkább. A 10 emeletesben a 35 nm-es 1+ félszobás lakás a sláger.  A házak többsége felújított, vagyis a panel programon átesett, azonban magasabb közös költséggel kell számolnia. A kiadási árak 1500-2500 Ft között mozognak állapottól, felszereltségtől függően. Viszont a lakások árait is megkérik, de talán még nem késő itt vásárolni lakást!

Eladó lakások Újpalotán (x)

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 Kiadó lakások 100 ezer Ft alatt (x)

Kép forrása SexiPanel

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 15.

Allergia és ingatlan választás, nem egyszerű a megoldás

Kedves Őszinte!


Egy szokatlan kérdéssel fordulok hozzád. Parlagfű-allergia miatt szeretnénk 400 méter fölötti szintmagasságra költözni (ott már nem él meg a növény), a munkánk viszont Bp-hez köt, egyikünknek a budai központhoz tömegközlekedéssel, másikunknak a VII. kerülethez autóval. Tudna javaslatot adni, hogyan szelektáljunk a hirdetések között, akár agglomeráció, akár főváros? 40-45 millió között keresünk nem nagy kertes házat - 3 szoba elég garázzsal- , vagy esetleg lakást nagyobb terasszal. Harmadik megoldásként akár az építkezést is meggondolnánk. Jelenleg egy jó környéken lévő, jó adottságú pomázi lakásunk van, szeretjük is, csak a pollenek ne jönnének. Egy galgamácsai, szintén jó állapotú, nagy ház (ez már messze lenne az elképzeléseinkhez képest) és megtakarítások beszámításával lépnénk tovább. 

Köszi, Boróka

Kedves Boróka,

Őszintén átérzem a problémát, jó magam és gyermekem is ebben szenvedünk. De mit tehet az ember fia, ha nem költözhet sem a munkája, sem anyagi helyzete folytán az Andokba, vagy csak ide a szomszédba a magas Tátrába?! (szerintem ott is van parlagfű...)
pexels-photo-111205-large.jpeg
A helyi lehetőségek elég szűkösek, már a fővárosban vagy a környéken.
A  Hármashatárhegy, a Jánoshegy, Széchenyi-hegy felső része alkalmas mint terület, de ebben a lokációban valami normális árat találni pláne élhető ingatlant, ez nem egyszerű feladat.
Egy olyan helyszínt ismerek, ahol előfordulhat ingatlan a megjelölt árban, Csillebérc.
Budapesthez közel, az agglomerációban található még 400 m feletti magasságú terület, ahol nézelődni lehet, a Pilisi hegyek. Itt 50 M Ft ár alatt is van az elképzelésnek megfelelő ingatlan.  Azonban erről a területről főleg iskola szezonban, lehetetlen bejárni a fővárosba.
Saját véleményem szerint, vagy a tapasztalatom az, hogy 4-500 m környékén simán van parlagfű pollen, ennél magasabb helyet kellene megcélozni.
Vagyis ebből következően, célszerűbb épület gépészeti megoldásokkal (levegő szűrő, klíma berendezés, stb), optimálisabbá tenni az allergiások életét ebben az időszakban.
Üdv
Őszinte Ingatlanos

Eladó házak 400 méter felett (x)

Kép forrása pexels.com

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 13.

Lakást az agglomerációban

Kedves Őszinte,

Budapest környékén nézelődünk, elsősorban inkább az Észak budai agglomerációban, előnyben Budakeszi és környéke.  Van jó pár hirdetés, ami felkeltette az érdeklődést, de igazából új lakást szeretnénk. Viszonylag kevesebbet találtunk, van ennek valami oka, vagy csak egyszerűen nem építenek? Érdemes várni?

Bandi

Kedves Bandi!

Nos az agglomerációban, ezen belül az észak budai környezetben, vannak felkapottabb és kevésbé felkapott helyek, lokációk. Ez attól is függ, hogy adott település mennyire befogadó, illetve van e még hely, amit az elmúlt évtizedekben nem építettek be, vagy nem használtak ki.  Jellemzően a főváros környékét túlépítették db számban és a környezethez sem illő módon. Nem volt ritka, hogy 700 nm körüli telkekre, akár 4 -6 lakásos épületeket húztak fel, gyakorlatilag családi házas övezetbe...

100_9834_jo.jpg

Említhetném, Dunakeszit, Budakalászt, Szigetszentmiklóst vagy Kerepest, Szilasligetet, de ma már Budaörs sem az a kedves kis nyugalmas település, mint volt.  Ezek a települések nem voltak felkészülve, hogy tömegesen jelennek meg a „városi élethez szokott kivándorlók”, minden naposak lesznek a dugók, nincsen elég intézmény, stb. Mint ahogy arra sem, hogy bizony a kiköltözők egy jelentős többsége,  a gyermekek felsőfokú oktatásba (inkább már a középfokú iskola kezdéskor) kerülésekor, visszavándorol a városba. Tömegesen jelentek meg az eladó ingatlanok, leverve a helyiek által megszokott ingatlan forgalom árait. Persze mindig voltak, akik szívesen költöztek ki, ki ezért ki azért, és kialakult egyfajta körforgás.  Már a rendszerváltás előtt meglehetett figyelni pl.: Érden, vagy Budaörsön. Persze ezzel együtt a megépült ingatlanok, megmaradtak, és a válság évei alatt, bizony nehéz volt a megmaradt új ingatlanokat vagy éppen bedőlt ingatlanokat értékesíteni.

Persze egy egy kisebb lakásszámú ház, vagy iker, sorház jellegű épület együttes előfordulhat, de inkább azokon a részeken ahol bontandó épület áll.

Budakeszinél maradva, nem sok ilyen ingatlan található, jellemzőbb a családi ház építése. Nem is nagyon várható hogy nagyobb db számban, vagy nagyobb lakó park építésbe kezdenek a környéken.  

Pátyon pl. az Újtelepen még mindig százával állnak az üres telkek. 

Budaörs gyakorlatilag megtelt… Ha nekem kellene választani, inkább egy felújítandó, vagy átalakítható lakásban gondolkodnék, és bele alkudnám az árba a várható költségeket. Lehet ilyet találni például ezt.

Összegezve, a lokációban szereplő településeken nem várható számosabb vagy nagyobb lakó ingatlan fejlesztés, inkább a kis létszámú, vagy egyedi beruházások jellemzőek, mint az iker- vagy családi házak, érdemesebb tehát a jelenlegi kínálatból választani, ha ezeken a helyeken szeretnénk lakni.

Érdemes a most hétvégén rendezésre kerülő Lakás 2016 kiállításra is kinézni, mindig vannak agglomerációban is építők, kiállítók.

Üdv

Őszinte Ingatlanos

Eladó ingatlanok Budakeszin (x)

Kép saját forrás

Őszinte Ingatlanos 2016. szeptember 08.

Makkoshotykáról a Balatonra! Bérlet helyett sajátot.

Szia Őszinte Ingatlanos!

Őszi költözéssel, a barátaimmal balatoni albérlet után vadászunk. Ha bérlünk, akkor ugye lesz kaució (amitől azért tartunk, hogy lenyúlják), egyéb költségek, és kidobott pénznek érezzük. Ezért szóba jött, hogy vennénk, most hogy vége a szezonnak egy bármilyen ingatlant (úgy hallottam, hogy ilyenkor kedvezőbb az ára). Ahogy néztem a hirdetéseket, van minden kategória, és nekünk az sem baj, ha felújítandó. Igaz hogy 3-4-en vennénk közösen, de arra gondoltunk, hogy nyáron, amikor a szezon van, kiadnánk akár napokra is, vagy hétvégékre. Ha vennénk, akkor ahhoz hitel is kellene, de nem tudjuk mi a módja vagy buktatója. Egyébként meg a forrás, egy nagymamai örökség lenne sajnos Makkoshotykán, ezt viszont be kellene árazni, de nem tudjuk, merre induljunk ezen az úton, mennyit ér egy ilyen „kádár kocka” a 70-es évekből?

Köszi

BIG4

Szevasztok BIG4!

Lássuk be, ősszel a „szezon” befejeztével nagyobb eséllyel lehet kiadó „BÉRLETEKET” (nem albérlet, még egyszer nem albérlet! már facebook csoport is alakult rá…link), ebben biztosan sikeresek lesztek. Kétség kívül, lehet jó megoldás az is, hogy vesztek egyet, de akkor nyáron hova mentek nyaralni?

Amire készülhettek, hogy a kiemelt városokban, nem olcsóbb az ingatlan, annak ellenére, sem hogy vége a nyárnak. A nyári árak az hideg beálltával fagynak be a Balaton körül, hogy tavasszal ismét szárba szökkenve kirügyezzenek, magasabb árakon, mint idén. Tehát ha választanom kellene helyettetek, akkor nagyobb város közelében vagy azzal összenőtt településen nézelődnék. Érdemes lehet átgondolni az újjá éledő Balaton környéki projekteket is. Korszerűbb, szebb, jobban hasznosítható, csak hát bazi drága lesz. Ha hitelt akartok és 4 vennétek a leendő ingatlant, minden szereplőnek benne kell lennie a hitelügyletben (már ha mindenki tulajdonos lesz), és ez attól független, hogy milyen tulajdoni hányad szerepel kinek, kinek a neve mellett (gondolom, akinek az örökölt „kádár kockája” benne lesz, annak az új „párizsi kockából” nagyobb rész fog jutni).

De, nézzük a matek vagy árazás részét is a kérdésnek.

A Balcsi körül nincsen sok hirdetett kiadó BÉRLEMÉNY, és ha 4 fővel számolunk, akkor az látszik, hogy 1500-2000 Ft/nm körül szerepelnek, vagyis 120 000 Ft/hó alatt nem nagyon lehet megúszni. 

Bérletek a Balaton környékén (x)

Viszont ha venni akartok valami normálisabbat, nagyobb a választék meg lehet tekinteni itt. De ha felújítandó is, a város közeli helyen lévő házikó, 10 M Ft-tól indul. Lokáció szempontjából jó lehet a Balaton keleti oldala. Közel van Siófok, de nem túl messze az északi part kedvelt helyei, és akár a fővárosba is fel lehet érni, vonattal, autóval is könnyen, Fehérvárról nem is beszélve. Persze ezek azért felújítandó házikók, de Balatonvilágostól, Keneséig lehet találni. 

Makkoshotykán bátran mondhatom, kihívás lesz bármit is eladni, bár ahogy néztem a hirdetéseket, csak egy 1 db versenytárs lesz, érdemesebb megnézni a környéket. A valós piaci ár meghatározására a piaci összehasonlító módszert használható. Ebben az esetben a már ismerté vált megtörtént adásvételek során kialakult piaci árakat, és a hirdetett ingatlanok árait hasonlítsátok össze az árazni kívánt ingatlannal. Tehát, olyan ingatlanokat keresünk, melyek típusban, lokációban, méretben, állapotban, jogi helyzetében is megegyezik a miénkkel.  Az összehasonlítás során minél több adattal rendelkezünk, annál pontosabb lesz az ár meghatározása. Sárospatak vonzó lehet (ha valakinek biztos megélhetése van) és a környék is nagyon szép, kedves emberekkel. Ennek ellenére egy (nem írtad, de gondolom), felújítandó örökség, 4 M Ft körül cserél gazdát. Ha ennyi önerővel bele csaptok egy jó hitellel, akár 12 M Ft-ig is tudtok választani. A hitel törlesztője, ha megfelelő jövedelemmel bírtok, akkor 60-65 000 Ft havi törlesztőre tudtok számítani, ami lássuk be, kedvezőbb, mint egy bérleti díj. Viszont kalkulálnotok kell ügyvédi díjjal, illetékkel, és a felújítással is.

Én drukkolok!

Üdv

Őszinte Ingatlanos

Eladó szabolcsi ingatlanok - Otthontérkép (x)

Kövess minket a facebookon is!