Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. augusztus 28.

Hova lehet fordulni ha para van?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Egy nagyobb hírnevű ingatlanirodán keresztül találtunk magunknak ingatlant, eljutottunk odáig, hogy megírjuk az adásvételi szerződést, viszont az alábbi problémákkal találkoztunk:

- Korábban már tettünk egy vételi ajánlatot, amelyet visszautasítottak (07.13.), majd az új vételi ajánlatot szintén erre a dokumentumra tüntették fel (07.27.), igen ám de az Eladó már nemtetszését fejezte ki az adásvételi szerződés megkötéséhez szükséges 15 napon belüli időintervallum miatt, mivel a vételi ajánlat 07.13-ra szól, visszakövethetetlen.

- Eljutottunk az adásvételi szerződés megkötés napjáig (08.12.), viszont mint kiderült az Eladónak engedélye van a melléképületre, viszont a tulajdonlapon nem szerepel! A térképen ellenben szintén rajta van. Mikor megkértük az eladót, hogy tüntesse fel a tulajdonlapon a melléképületeket, az ingatlan tanácsadók, illetve az Eladó is az ügyvédünknek esett, miszerint erre felé ez nem szokás, ők ismernek olyan ügyvédet, aki ezt "elintézi". Hosszas veszekedést követően sikerült megegyezni.
- A szerződés így nem került megkötésre, arra a megállapodásra jutottunk, hogy amint a tulajdoni lapon szerepel, az adásvételi szerződést aláírjuk.

- Másnap (08.13.) a fülünkbe jutott, hogy az ingatlan tanácsadó egy idegen ügyfélnek szó szerint idézve, "hülyének" és "hozzá nem értőnek" nevezte az ügyvédünket, aki nem mellesleg több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik.

- Egy közeli ismerősünkkel történt, hogy ugyanez az ingatlaniroda és tanácsadói egy olyan házat adtak el összközműves címszóval, amelyben csatorna sem volt, az áramot külön helyiségből kell elvezetni, emellett a melléképületek nem szerepeltek a térképen, ezáltal a hirdetésben szereplő adatok a valóságnak nem voltak megfelelőek. Mikor számon kérték az ingatlanost, annyit tudott rá válaszolni, hogy ő ezeket nem tudta.

Kérdem én, van-e lehetőség az ilyen jellegű dolgokat jogi útra terelni? Immár nem az első ügyfelet próbálják hülyére venni/ hülyének nézni! Számukra a legfontosabb a minél gyorsabb profit, úgy gondolják az információ csak másodlagos.

Köszönettel,
CsL

Kedves CsL!

Sajnos a probléma jelenleg nem egyedi.  Az ingatlant, amikor megbízásba vesz egy iroda, természetesen a lehető legteljesebb módon információt kell, hogy gyűjtsön az adott ingatlanról (pl.: tulajdoni lap, térkép másolat, stb.), és erről az érdeklődőket is tájékoztatnia kell. Az már a Földhivatal hiányossága, hogy egy melléképület a térképmásolaton szerepel, de a tulajdoni lapon nem, ebben az esetben lehetséges, hogy maga a tulajdonos sem hibás.

Természetesen panasszal, jogorvoslattal lehet élni, az alábbi helyeken.

Általános felügyeleti szerv:

  • az üzletszerű ingatlanközvetítői, illetőleg ingatlanvagyon-értékelő és közvetítői tevékenység tekintetében ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóságként a Fővárosi Önkormányzat Főjegyzője (ha Budapesti a cég), egyébként a megyei Főjegyző az illetékes;
  • Bíróság

További jogorvoslati lehetőség:

  • az Ön lakóhelye szerint illetékes Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

 

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr457738122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clsdclsd 2015.08.28. 14:09:38

Nem világos, hogy a levélíró a dühének csillapításán kívül mit akar elérni jogorvoslattal. Nem vagyok se jogász se ingatlanos, nem tudom, hogy köteles-e az ingatlanos a tulajdonos által az ingatlanról adott információkat leellenőrizni, de nem hiszem.
Az adott ügyben jó eséllyel a földhivatal hibázott, és ezt tényleg a levélíró ügyvédje tudta volna legkönnyebben elintézni (idézőjel nélkül), amikor amúgy is intézkedik az adásvétel ügyében. Jó eséllyel inygen vagy maximum a 6600 forintos földhivatali eljárási díjért javítják a hibát.

Pilotax 2015.08.28. 14:09:49

Sajnos az alábbiak nem így vannak!
"Az már a Földhivatal hiányossága, hogy egy melléképület a térképmásolaton szerepel, de a tulajdoni lapon nem, ebben az esetben lehetséges, hogy maga a tulajdonos sem hibás."
Itt bizony a tulajdonos a hibás! Tudniillik a Földhivatal időközönként pl. légi fotózással felülvizsgálja, hogy a térképei mennyire pontosak. A fotók alapján helyesbítik a térképeiket de a tulajdoni lapokon, ezt nem vezetik át. Ez a tulajdonos kötelezettsége, mármint az átvezettetés. A józan ész szerint persze ez lenne a helyes eljárás, de akkor miből szednék be az ezért járó eljárási díjat.