Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2015. november 25.

Egy túl jól sikerült házibuli története

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Albérletben lakom három barátommal Budapesten. A múlt héten egy jól sikerült házibuli alkalmával véletlenül kitörött a gang felé néző üveg. Ilyen esetben kell szólni a lakástulajdonosnak vagy az is járható út, ha gyorsan kicseréltetjük és egy alkalmas időpontban osztjuk meg vele a hírt? 

Köszönjük a segítséget és várjuk a gyors választ!

Totó 

 

Kedves Totó!

Egy ilyen esetben nem valószínű, hogy van alkalmas időpont, célszerű azonnal értesíteni a Bérbeadót. A bérleti szerződésben biztosan szerepel az értesítési kötelezettség. Nem érdemes egy ilyen „baleset” miatt aláásni egy meglévő jó kapcsolatot, hiszen úgy is kiderül (a szomszédok nagy valószínűséggel értesítik majd Őt). Halmozottan megnövekszik a lehetősége ennek az esetnek, ha netán a szomszédokat zavarta a jól sikerült házibuli.

A legcélszerűbb szerintem egyenesen megmondani, hogy mi történt. A tulaj is ember, tuti érteni fogja, hogy a buli túl jól sikerült. Ha pedig jobban belegondolunk egy ablakot megcsináltatni manapság, nem egy horribilis összes, és gyorsan meg is van. 

Másrészről bérleményről lévén szó, remélhetőleg rendelkezi a Bérbeadó biztosítással, így Önök sem verik indokolatlan költségbe magukat. Ha nem abban az esetben a kaució összegéből lesz rendezve az okozott kár, melyet természetesen mielőbb fel kell tölteni a szerződésben foglaltak szerint.

Üdv

ŐI

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr528108180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2015.11.26. 14:10:35

A biztosítás is jópofa dolog, csak ott meg majd a tulajd saját zsebből csinálja a fedezetfeltöltést? :)

Ingatlanműhely (törölt) · https://www.facebook.com/ingatlanmuhely 2015.11.26. 14:10:42

A becsületes bérlő ilyenkor saját költség és minél előbb kell, hogy helyreállítsa az ablakot. Már csak azért is mert a leggyorsabb és bérbeadó számára is hatékony időben. Majd szól a tulajdonosnak és képpel igazolja, hogy az ablak rendben van. Ilyen hidegben ez a bérlő érdeke is. A trükkös bérlő lehet, hogy a tulajdonos lakásbiztosítására hivatkozva inkább megbonyolítja a megoldást, de úgy a fűtésszámlája fogja bánni és a bérbeadó sem lesz boldog, hogy még ezzel is neki kell foglalkoznia.

A kaució, vagyis a Ptk. szerint óvadék, ilyesmire nem használható, mert az a bérleti díj biztosítéka jogilag. Az óvadékot a bérlési időszak alatt csak drámai esetben használjuk fel (kizárólag elmaradt bérleti díjra), de leginkább elkerüljük minden esetben az óvadék "felélését". Nem "töltjük fel", mert nem is nyúlunk hozzá, azt hiánytalanul adjuk vissza a bérlőnek kiköltözéskor.

Az ilyen kavarodásokból tud lenni sok félreértés, ezért konzekvensen az óvadékot csak őrizzük, nem tekintjük egy "SOS alapnak", amire bármikor hivatkozhatunk. Rossz bérlői és bérbeadói beidegződés az óvadék ilyen fajta értelmezése és jogilag is aggályos minden szempontból. Tehát sem elmaradt rezsi díjak, sem pedig javítások/karbantartások alapja jogilag nem lehet az óvadék, azt a Ptk. csak és kizárólag bérleti díj előlegnek tekinti, egy fajta pénzügyi garanciát arra, hogy a bérlő a bérleti díjat megfizeti a bérleti jogviszony alatt. Semmi mást nem jelenet az óvadék, hiába más a piaci norma.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.11.26. 14:10:45

Nekem ez tuti az a kategória lenne, ahol nem szarzanék a biztosítással. Másnap kihívni az üvegest (nem tanácsot kérni, és azzal tökölni el az időt :-P), megcsináltatni, majd felhívni a tulajt, hogy bocs', ez történt, de már rendbe is tetettük. Persze ha termopán üveg, akkor jól jöhet a biztosítás, mert ott egy nagyságrendet ugrik az ár, de akkor is lehet a haver felelősségbiztosítására. (Lakásbiztosításhoz általában tartozik ilyen is, mi csináltattunk meg üveget így, amikor a lányunk kitörte egy ismerős nyaralójában az üveges ajtót a partvisnyéllel, meg akkor is fizetett, amikor a másik ded levert egy Zsolnay vázát vendégségben.)

xGéza 2015.12.04. 11:52:02

Az alap problémához: ha van biztosítás, akkor nem látom, hogy miért kellene saját zsebből megcsináltatni az üveget. A tulajnak persze illik azonnal szólni, még akkor is, ha az ügyintézés nélküle is működik (mert pl. társasházi biztosítás fedezi a költséget, vagy az "elkövető" felelősségbiztosítása. Ha már fizetünk biztosítást, akkor vegyülk is igénybe a szolgáltatást.

xGéza 2015.12.04. 11:52:15

@Ruzsik Dezső: egyáltalán nem felel meg a valóságnak, amit írsz. Az óvadék a ptk. szerint a bérlő kötelezettségeinek elmulasztása esetére szolgálhat biztosítékként. A bérlőnek pedig nem csak a bérleti díj fizetése lehet a kötelezettsége, hanem pl. a közművek fizetése, és a lakás állapotának megőrzése is. Így (hacsak a bérleti szerződés nem rendelkezik másként), akkor ezekre is felhasználható a kaució.
süti beállítások módosítása