Őszinte Ingatlanos

oszinteingatlanos 2016. február 19.

Most akkor mire is jár az a 10 millió?

 

Kedves Kérdezők!

A tetőtér beépítés, ráépítés kérdése többetek fantáziáját is megmozgatta a felvehető otthonteremtési támogatás szempontjából. Az FHB Bank szakértőinek segítségével igyekszünk kielégítő válaszokat szolgáltatni. Lássuk, a részleteket!

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Jelenleg édesanyám tulajdonában lévő családi házban lakunk a férjemmel és két gyermekünkkel az emeleten. Édesanyám lakik a földszinten. Három szoba, fürdő és WC van fent, lényegében csak a konyha közös. A nappaliból nyílik a feljárat. Szeretnénk majd még egy gyermeket, ezért elgondolkoztunk az új CSOK adta lehetőség igénybevételén. Ha külön bejáratot építünk a fenti részhez és egy konyhával megtoldjuk, igénybe tudjuk venni a 10 milliós támogatást? A tulajdoni viszonyokat, hogyan lehet rendezni? Azt olvastam, hogy családtagtól nem lehet vásárolni, de nyilván tulajdonosnak kell lennünk az emeleti részben, hogy megkaphassuk a támogatást. A férjem nevén van egy lakás, úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy azt el kell adni és annak az eladási ára levonásra kerül a támogatásból, ez valóban így van, vagy csak a plusz hitel felvétele esetén?

Válaszát előre is köszönjük!

Judit

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Gondolom mint oly sokan, én is a CSOK-os tetőtér beépítéssel kapcsolatban kérdeznék. 
Feleségemmel és 3 gyermekemmel jelenleg egy 108m2-es (9*11m) alapterületű családi házban lakunk. A házon sátortető van, a tetőtér semmilyen módon nincs hasznosítva (nincs szigetelés, fólia, normál ajzat.) A fenti beépíthető hasznos terület a minimális 1,9m magasság miatt kb 64m2. Elképzelésünk szerint a fölső szinten egy új lakóegységet létesítenénk 3 szobával (3x13mm2), fürdőszobával (5m2) és egy amerikai konyhával (20m2). Jelenleg belső lépcső van, ezt megszüntetnénk és egy külső lépcsőházat hoznánk létre, amely külön bejáratot biztosítana a felső szintre. Ezen kívül külön mérőórákat szerelnénk fel a közművekhez.
Érdeklődnék, hogy
1. erre a koncepcióra igénybe vehetjük-e a 10millió Ft CSOK támogatást?
2. szükséges-e mindannyiunknak az újonnan kialakított lakásba költöznünk?
3. megtarthatjuk-e az alsó szint tulajdonjogát?
Köszönettel: Gábor

Kedves Őszinte Ingatlanos!

A Csok- tetőtér beépítés kapcsán érdeklődnék:
Házunk tetőterét szeretnénk beépíteni, s a jövőre gondolva már előre úgy, hogy majd két generáció is lakhassa. (az épülő verandából nyíló bejárat, külön közművek, konyha , mosdó) . Azon információkat kaptuk banki forrásból (telefonos érdeklődés), hogy az új 10 milliós csok-ot nem erre szánták amit mi szeretnénk, az bővítés hisz csak a tetőteret építjük be. Magyarul mindegy hogy mi mindenképpen új lakóegység jellegűt szeretnénk- hisz a jövőben így legalább egy gyermekünk lakhatása megoldva- mégsem jár rá a 10 csak a 2,2 millió? Vagy talán minden attól függene, hogy cserébe fel kell költöznünk az emeletre? ez esetben az alsó szint attól még szabadon használható?

Előre is köszönöm válaszát!

Barbara

 

A 10 milliós CSOK kizárólag új építésű ingatlan építéséhez/vásárlásához igényelhető. A kapcsolódó jogszabály alapján új építésű ingatlannak minősül a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

Ez azt jelenti, hogy az új ingatlannak önállóan forgalomképesnek kell lennie, azaz a lakásnak önálló lakhatásra alkalmasnak kell lennie, külön bejárattal, és különálló mérőórákkal, az önálló lakhatás feltételeit szolgáló helyiségekkel (legalább 12 m2 alapterületű szoba, főzőhelyiség, fürdőszoba, WC), és a belső falsíkon mért falmagasságnak el kell érnie az 1,90 métert.

Ráépítés esetén a két ingatlan nem járható át egymásból. Építés esetén a ráépítéssel épülő ingatlannak a támogatott személy tulajdonába kell kerülnie. Amennyiben a támogatott személy nem a saját ingatlanára épít, az eredeti ingatlan tulajdonosaival ráépítési megállapodást, és használati megállapodást kell kötnie.

A vonatkozó jogszabály értelmében a családok otthonteremtési kedvezménye folyósítását (vagy építés esetén az utolsó részfolyósítást) követően a lakás a támogatott személy lakóhelyéül kell szolgáljon legalább 10 évig, és a folyósítást vagy utolsó részfolyósítást követő 30 napon belül köteles bemutatni a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

Új lakás vásárlása vagy építése esetén az egyéb ingatlantulajdon nem kizáró ok, azaz nem kell eladni a meglévő ingatlant. . Amennyiben a tulajdonos saját lakóházára tetőtér beépítéssel új lakást épít, a társasházat kell alapítania, azaz a két lakást albetétesítenie kell.

Bővítés esetén más szabályok érvényesek, de ez esetben nem jár a 10 milliós CSOK támogatás, a létrehozott új lakrésznek nem kell önállóan forgalom képesnek lenni, sem külön bejárattal rendelkeznie. Ebben az esetben a támogatás legfeljebb 2.2 millió forint lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr348404088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása