Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. június 07.

Várható a banki ingatlanok tömeges megjelenése a piacon?

Tisztelt Ingatlanos!

Tegnap kihirdette a Kúria a deviza hitelekkel kapcsolatban hogy, a pontos devizaösszeg meghatározásának hiányától nem válik érvénytelenné, de még részben érvénytelenné sem egy hitelszerződés. Így sok adósnak nem maradt más lehetősége (szerintem), mint értékesíteni az ingatlant (hiszen most magasak az árak). Várható, hogy a piacon nagyobb számban fognak megjelenni ezek az ingatlanok, és hogy a mostani „magas” árakat esetleg lefelé fogja korrigálni?  Milyen portálon tudom megnézni a bedőlt ingatlanokat, ezeket az adott bank hirdeti meg? Miről ismerem fel, hogy bedőlt ingatlannal van dolgom?

Köszi

Csaba

Kedves Csaba!

Nekem nincsen számszerű információm arról, hogy ez a döntés hány olyan hátralékos ügyfelet érint, aki arra számított, hogy érvénytelen lesz a hitel szerződése. A tapasztalataim alapján a „rossz” ingatlan portfolió az ország teljes területén eloszlik, tehát ha nagyobb számban döntenek arról az érintettek, hogy értékesítik az ilyen hátérrel rendelkező ingatlanokat, ez arányosan eloszlik majd. Személy szerint nem hiszem, hogy a jelenlegi ingatlan árakra ez befolyással lesz. Az adott lokációban lévő ingatlanokat az adott piaci ár színvonalnak megfelelően fogják hirdetni. Pl.: ha a fővárosban egy belvárosi lakás tulajdonosa, aki a fenti állásfoglalásra várt, és eddig nem értékesítette, nem gondolnám, hogy most fél áron adná el (ez sem az adós, sem az adott pénzintézetnek nem érdeke). Sajnos, ha egy vidéki kis településen kell eladni egy „kocka” házat, ahol jelenleg is stagnálnak az árak, vagy akár még csökkenek is, ott hasonló módon nehéz lesz megoldást találni a problémára (és ebből van több). Én úgy látom, hogy mind a jól fizető, mind a nem jól fizető adósoknak a jelenlegi piaci környezetben megoldást nyújthat, ha értékesíti az adott hitellel terhelt ingatlant (vagy kiváltja egy kedvezőbb kamatozású hitelre). Fentiektől függetlenül, "bedőlt" ingatlanokat pl.: a http://mbvk.hu/ oldalon lehet elérni. Ez egy Elektronikus Árverési Rendszer, ahol sajnos garantáltan "bedőlt" ingatlanokat lehet találni. Ehhez természetesen regisztráció szükséges. Jellemzően a pénzintézetek nem szokták ezeket az ingatlanokat hirdetni,  jellemzően csak egy menü pont található, ahol feltüntetnek olyan partner céget, aki az adott portfoliót kezeli. Az ilyen tapasztalattal rendelkező cégek több banknak is szoktak dogozni. Általában a hirdetés szövegben találhatunk arra utaló információt, hogy túlhitelezett ingatlannal van dolgunk, ehhez sajnos végig kell olvasni a hirdetéseket. Ezeket az ingatlanokat az adóssal közösen hirdeti meg a bank, kis részük csak olyan ahol esetlegesen egy pénzintézet a tulajdonos. Ilyen módon az ára nem kedvezőbb, mint a piaci környezet ára, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy normál áron kelljen el az adott ingatlan. Laikus magánszemélyeknek, mindenképpen szakmai tapasztalattal rendelkező ügyvédi irodát vagy speciálisan erre szakosodott ingatlanirodát ajánlott választani.

Sok sikert a kereséshez!

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

 

Ingatlanhirdetések magánszemélyektől (x)

 

 A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr638785686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2016.06.07. 16:04:25

Annyit nem árt minden esetre tudni, hogy ha bedőlt egy ingatlan - tehát végrehajtás alatt áll, és árverezik, akkor a teljes összeget kézben kell tartani, mert a kalapács leütése után azt hiszem kb. két héten belül ki is kell fizetni.

Boka1 2016.06.07. 16:44:20

@kmera: a lakó meg tovább élősködik a társasház és a vevő nyakán, mert nem lehet utcára tenni.

Buchhalter 2016.06.08. 09:22:05

@Boka1: kurva sok empátia van benned kedves kis hiéna barátom. Te egyáltalán tisztában vagy vele ,hogy százezreket vertek át a banki hiénák?Remélem te is majd kapsz egy kis rosszindulatú daganatos betegséget ,annyira rosszindulatú vagy ,hogy egy dögkeselyű órákat vehetne tőled.Miért élősködik valaki aki az elszállt deviza hitelét nem tudja fizetni?Kezdte mondjuk max 30-40 ezerrel havonta aztán a bank döntött és ez felment 100 fölé.Átlag fizuból kisgyerek mellett fizesd te ész!Ja ,a gyerek halljon éhen ,de ezt fizesse mi?Különben nyílt titok,hogy a bankok igazi tulajai és volt ,hogy Amerikában és Olaszországba pár banknál ez ki is derűlt maffia tagok voltak,Akkor miről is beszélünk?
süti beállítások módosítása