Őszinte Ingatlanos

dibig 2016. július 14.

Veszélyes-e alkoholistától, drogostól, elmebetegtől lakást venni?

mental-health-300.jpg

Kedves Őszinte Ingatlanos!

 

Lakásvásárlás előtt állunk. Az egyik címnél, mielőtt felmentünk volna, az ingatlanosunk szólt, hogy az eladó hölgy gondnokság alatt áll, de ez nem okoz semmiféle problémát. Megmondom őszintén, én ezek után meg se akartam nézni, de az ingatlanos váltig győzködött, hogy nem lehet ezzel gond és a párom is azt mondta, hogy ha már ott vagyunk, legalább nézzük meg.

 

A lakás egyébként megfelelő lenne. Az eladó, egy középkorú nő is teljesen normálisan viselkedett, válaszolt a kérdéseinkre, mint bárki más. Annyi azért látszott rajta, hogy „megviselte az élet”.

 

Azt szeretném megtudni, hogy kockázatos-e egy ilyen lakást megvenni? Visszatáncolhat-e később az eladó, vagy valamelyik családtagja? Valamint, hogy az ügyvéd többet kér-e el, mert ez gondolom neki is többlet munka és, hogy meddig húzódik az engedélyezés egy normális lakásvásárláshoz képest.

 

Válaszát előre is köszönöm!

András

 

 

Kedves András,

 


Szerencsére nincs miért aggódnia. Egy nagykorú több okból is kerülhet cselekvőképességet kizáró, vagy korlátozó gondnokság alá. Pl. szenvedélybetegség (súlyos alkoholizmus, drogfüggőség, szerencsejáték-függőség), pszichés zavarok, gyengeelméjűség miatt.


Ez esetben a gyámhatóság által jóváhagyott gondnok (akár családtag, akár kirendelt hivatalnok-szakember) köti meg a szerződést a nevében.


A gondnoknak arra kell ügyelni, hogy a vételár ne legyen alacsonyabb, mint ami a piaci alkusávban elfogadható. Tehát ha például az adott ingatlan átlagára 20 millió forint, akkor egy 19 milliós végleges vételárat nyilván jóváhagynak, ellenben egy 12 millióst már nem.


Valamint, hogy az eladónak a lakhatása a jövőben is megoldott legyen és, hogy a vételár az eladó érdekeit védve, megbízható módon kerüljön felhasználásra. Akár másik lakást vásárol rajta, akár családtagnál, vagy otthonban helyezik el és ha a vételárat nem használják fel teljes egészében, az egy olyan számlára kerül, amiről csak ellenőrizetten, a mindenkori gondnok jóváhagyásával vehető fel pénz.

Mi több, egy hivatalosan, rendezett gondnokság alatt álló eladótól kisebb kockázat vásárolni, mint olyantól, akinek „nincs papírja” arról, hogy nem beszámítható és utóbb támadják meg a családtagok a szerződést.


Ügyvédje válogatja, de tudomásom szerint ezért többlet honoráriumot a legtöbb nem kér el. Mindenesetre előre tisztázni kell az ügyvéddel, hogy gondnokság alatt áll az eladó.

 
A gondnokkal pedig le kell egyeztetni az átfutási idejét annak, hogy a szerződéstervezet és a többi szükséges okirat-tervezet megkapását követően mennyi időn belül tudnak szerződést kötni. Szerencsére itt sem hónapokról, sőt hosszú hetekről, hanem általában csupán néhány napról van szó.


Minden egyéb pedig teljesen hasonló, mint ha az eladó cselekvőképes magyar, EU-s (momentán formailag még Nagy-Britannia is) vagy EGT-állampolgár (izlandi, norvég, liechtensteini), vagy svájci. (Persze ha az állampolgársága az illetőnek más, akkor az változtat a helyzeten, de amit írt, az alapján ennek vajmi kevés a valószínűsége.)

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

 

Eladó budapesti és környező ingatlanok (X)

Kép forrása: khn.org

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr838882930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ortó 2016.07.14. 16:49:32

Ha gondnokság alatt álló eladótól kívánna a vevő ingatlant vásárolni, tennék néhány pontosítást:
- előzetesen érdemes tájékozódni a gondnokság alatt álló személy lakóhelye szerint illetékes gyámhatóság azon ügyintézőjénél, aki a gondnokolt kapcsán a hatósági felügyeletet gyakorolja, ezt célszerű a gondnokkal együttesen odabattyogva megtenni;
- érdemes rákérdezni, hogy a gyámhatóság hogyan vélekedik az ingatlan értékesítésével kapcsolatosan. Ha az eladónak a lakhatása máshol megoldott, akkor a gyámhatóság jó eséllyel úgy fog vélekedni, hogy az ingatlan eladása a gondnokolt érdekében áll, azon oknál fogva, hogy jobb számára a likvid vagyon (befolyó vételár) mint egy ingatlan, amivel azért pl. törődni kell, vagy költségek merülnek fel;
- a vételárnak nem a piaci 'alkusávban' kell igazából lennie, hanem a gyámhatóság az önkori által a gondnok kérelmére ingyenesen értékbizonyítványt ad az ingatlanról, és ennél magasabbnak kell lennie (az értékbizonyítványban meghatározott érték tapasztalatom szerint alacsonyabb szokott lenni annál mint amit a piac megadna az ingatlanért, de persze lehetnek kivételek). A gyámhatóság elfogadhat erre vonatkozó jogosultsággal rendelkező szakértő által az értékről kiadott írásbeli véleményt is, persze ez pénzbe kerül.
- a megkötött szerződést a gyámhatóság bekéri annak véleményezése céljából;
- ha a szerződés rendben van, akkor a gyámhatóság meghozza a szerződéshez hozzájáruló határozatát, ekkor még nincs a vevő javára ingatlannyilvántartási bejegyzés, de vevő biztonsággal elkezdhet érdemben fizetni;
- amint a gondnokolt javára fenntartott gondnoksági számlára a gondnokoltat illető vételár(rész) teljes összege beérkezik, ennek tényéről a gyámhatóság a gondnokot nyilatkoztatja;
- majd ennek nyomán hozza meg a gyámhatóság azon határozatát amellyel a vevő javára a tulajdonjog bejegyezhető lesz (mivel a földhivatal is látja hogy gondnokság alatt álló eladó vesz részt az ügyletben)
- a hozzájárulásnak jogerőre is kell emelkednie (érdemes nem bevárni a postázgatást, ha van több ügyleti résztvevő, hanem kikérni a határozatokat a gyámhivataltól és elszaladni velük az ügyletben az összes érdekelthez, akik a fellebbezési jogukról lemondanak egy külön nyilatkozatban, amikkel meg vissza kell szaladgálni a gyámhivatalba);
- ha megvan a jogerő, akkor lehet kérni a földhivataltól az eladó/gondnokolt tul.joga törlése mellett vevő tulajdonjoga bejegyzését.

Nem, nem pár nappal tart tovább. Az elsőfokú gyámhatósági eljárás határideje nettó 21 nap, ez reálisan, erőltetett és olajozott együttműködés mellett is azért jó pár héttel megdobja az ügylet időtartamát.

Vevő oldaláról nézve pluszkockázat max annyi van, hogy a gyámhivatal "ráül" az ügyre, vagy "nem tetszik" valami, ekkor sürgetés, vagy az elkészült szerződés "újrahúzása" lehet szükséges.
Az ügylet jellemzően nem kerül az ügyvédnél többe mint a többi adásvétel, hanem inkább azt tudom elképzelni, hogy ilyenkor azért elkérik a jellemző piaci árat, és nincs "baráti" meg "diszkont" árképzés, mert ezzel érdemben több az időpazarló meló.

Tehát büró-büró-büró, de a poszttal egyetértve az teljesen igaz, hogy ettől még nem kell másik lakás után nézni, hanem csak bele kell kalkulálni az extra tökölődést, a vége úgyis rendben lesz.

dibig 2016.07.18. 02:37:00

A tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem nem feltétlenül az adásvételi szerződésben kell, hogy szerepeljen, hanem később is érkeztethető a földhivatalhoz, hasonlóan, mint a részben bankhiteles adásvételeknél. A gyámhatóság pedig abban partner szokott lenni, hogy a gondnok a tulajdonátruházó nyilatkozat nélkül megkösse a szerződést, ami már érkeztethető a földhivatalhoz, és a függő jogi helyzet széljegyen már feljegyzett, így értettem, hogy a gondnokkal az előzetes egyeztetés pusztán néhány nap. Egyébiránt akad, ahol a határozattal sem várják meg a végső határidőt, hanem jóval gyorsabban meghozzák.

ZöldszemM2 2016.07.18. 04:18:26

Egyszerű ! csak üres lakást érdemes venni !

Sandor Akarki 2016.08.25. 01:46:42

@ZöldszemM2: Ez így van. Nem lakottat és kiürítettet. Én szoptam már azzal is, hogy nem akartak kiköltözni meg azzal is, hogy otthagyták a húsz éves bútorokat, stb. amit egy kisebb vagyon elvitetni.
süti beállítások módosítása