Őszinte Ingatlanos

Őszinte Ingatlanos 2016. július 19.

Szocpol után CSOK-ot szeretnénk, lehet?

Kedves Őszinte Ingatlanos!

Korábban felvettük már 4 gyerek után a szocpolt - új lakás vásárlására, majd született egy 5. gyerekünk is, aki után még nem vettünk fel szocpolt.

2015 nov. elején vásároltunk egy 101 négyzetméteres földszintes házat. Ez után lépett életbe a CSOK, amit, ha van rá mód szeretnénk igénybe venni.

Amennyiben a tetőt kicserélve tetőteret építünk be, akkor van-e rá mód, hogy a 4 gyerek után már felvett szocpol (4.6M) és a CSOK közötti különbséget (5,4M) felvegyük? Mi ennek a feltétele?

Segítségét előre is köszönöm!

Tímea

Kedves Tímea!

16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló Kormányrendelet szerint emeletráépítésre, illetve tetőtér-beépítésre kizárólag abban az esetben lehet 10+10 CSOK-ot igényelni, ha ennek következében, a tetőtérben 2 új, önálló albetéttel, közművel és bejárattal rendelkező lakások jönnek létre.

Mind két lakásnak vonatkozásában meg kell felelnie a lakás fogalmának, ami az alábbi:

Ø  12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,

Ø  közműves villamos energiaszolgáltatással rendelkezik,

Ø  egyedi fűtési móddal rendelkezik,

Ø  közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és

Ø  közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Az így létrejövő lakások vonatkozásában tehát a fenti kitételeknek meg kell felelni, hasznos alapterületre vonatkozó elvárásnak (lakás esetében 60 nm) csak annak a lakásnak ami a célingatlan.

További részletekért és felvilágosításért bátran forduljon FHB CSOK Pont-hoz (x)!

Üdvözlettel:

Őszinte Ingatlanos

CSOK-os ingatlant keres? (x)

A címlapkép forrása: www.pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr728900650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.