Őszinte Ingatlanos

dibig 2017. március 23.

Legalább egy vázrajzot töltsünk fel a hirdetéshez

Kedves Őszinte Ingatlanos

 

Önerőből, ingatlanközvetítő bevonása nélkül (bocsánat, remélem még ezért válaszol:-)) szeretnék egy kecskeméti panel lakást eladni. Beszélgettem erről barátokkal, kollégákkal, értelmesebb családtagokkal és megoszlanak a vélemények: akad aki azt mondja, hogy egy alaprajzot mindenképp töltsek fel a fényképek közé, amikor felrakom az aprókat, meg kirakom a Facebookra, míg mások szerint fölösleges: ott vannak a fényképek, akit érdekli, az úgy is megnézi.
Magának mi a tapasztalata? Ha így valószínűbb, hogy jobban, meg gyorsabban elmegy, mivel sajnos nincs alaprajzom a lakásról, akkor keressek egy építészt, esetleg egyetemistát, vagy akár egy szakközepes srác, vagy lány is elég, hogy csináljon egyet? Mivel maga az őszinte ingatlanos, hát így én is őszintén megmondom: nem nagyon költenék ilyesmire.

 
Üdv:
Kecsós Gerry

Kedves Kecsós Gerry,

 


Alaprajz, illetve maradjunk annyiban, hogy legalább egy korrekt vázrajz szerintem is többet ér, mint mondjuk egy tizedik fénykép, a meglévő kilenc mellé. Sőt, azt javasolnám, hogy még abban az esetben is legyen legalább egy vázrajz azon a hirdetési felületen, ahová Ön is szeretné feltölteni az apróhirdetését.

Sok potenciális vásárló időszűkében alapból megszűri azokat a hirdetéseket, amik számára nem egyértelműek, hogy egyáltalán megéri-e megnézni. Gondoljon arra, hogy egyre több külföldön vendégmunkáskodó hazánk fia is venne lakást, és ha az első körös bejárásra mondjuk csak fél napot tud szánni (hiszen ha csak egy hétvégére ugrik haza, akkor ezeregy más teendője is akad) akkor az Ön lakása már nem jutott át ezen a szűrőn.

Még egy panellakásról sem derül ki egyértelműen a beosztás a fotók és a leírás alapján (egyéb lakásokról, családi házakról, nyaralókról stb. nem is beszélve).

Miért beszélek vázrajzról? Nos: említette, hogy nem sokat, sőt, ha lehet, akkor semennyit sem költene ilyesmire és gondolom ezzel Ön nem áll egyedül. Egy méretarányos vázrajzot pedig a legtöbb átlagos képességű felnőtt, sőt a nagyobb kamaszok is önmaguk is el tudnak készíteni. Javaslom, hogy azért egy korrekt, méretarányos vázrajzot készítsen.

Ha számítógépes programmal nem bíbelődne, akkor elég egy A4-es lap, vonalzó, ceruza és mérőszalag (vagy akár távolságmérő mobiltelefonos alkalmazással, de azért biztos, ami biztos, a jó öreg mérőszalaggal vagy colostokkal is ellenőrizzük legalább egy-két próbatávon, hogy pontosan mér-e). A falvastagsággal egy vázrajznál nem kell törődni, elég csak simán vonalakat meghúzni. Ugyanúgy a nyílászárók (ajtók, ablakok) műszaki precizitású jelölésétől is eltekinthet.

 

 

vazrajz.jpg

Íme, csatoltam Önnek stílszerűen egy kecskeméti panellakásos apróhirdetéshez feltöltött vázrajzot. Szerintem a célnak megfelelő, akár vonalzóval-ceruzával is meg lehetett volna rajzolni, de hát persze sokunknak egy egyszerűbb rajzolóprogrammal még egyszerűbb. Talán csak annyit, hogy ha egy picit több időt tudunk rászánni, akkor érdemes méretarányosan megrajzolni (természetesen ennél sem kizárt, hogy így történt) és az egyes helyiségek méreteit is feltüntetni.

 

 

A szobák, egyéb helyiségek (pusztán így, hogy: konyha, háló, nappali, fürdőszoba, tároló stb.) megjelölését is érdemes beírni és az egyes helyiségek négyzetméterét is.

Ugyan a papír mindent elbír, de óva intem nem létező, többlet marketing négyzetméterek, méterek, vagy akár félméterek optikai tuning jellegű feltüntetésétől.

„Hopplá, egy kicsit csalok ennél a félszobánál, ami a hálóm, hogy úgy tűnjön, simán befér egy 160 centis franciaágy anélkül, hogy cirkuszi mutatványos gumiemberként kellene ki-be mászni és beágyazni, mi bajom lehet ebből?”

Hát ha hülyének nézzük a potenciális vevőt, akkor könnyen magunkból csinálunk hülyét, mert azért amikor valóban megnézi a lakást, könnyen fény derülhet a turpisságra, arról nem is beszélve, hogy a saját lelkiismeretünkkel is el kell számolnunk.

Végül készít a vázrajzról a mobiljával fényképet (ha azt nem rajzoló szoftverrel készítette) és leellenőrzi, hogy az megfelelően látszik-e a mobilján és a számítógépen. Ennyi az egész.

Őszinte Ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr1712359025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2017.03.23. 16:01:47

Na, hat pont az ilyen alaprajzokra gondoltam 2-3 napja. Hogy nez mar ki az a konyha es a furdo?? Hol van itt a meretarany, mihez kellett a meroszalag?
Tiszteljuk mar meg a vevot annyival, hogy raszanunk arra az alaprajza 10 percet.

FikkFakk 2017.03.24. 05:35:38

"Akit erdekel, ugyis felhiv" "Akit erdekel, ugyis megnezi" A legnagyobb okorsegek.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.03.24. 08:56:10

Rajzolóprogram nem annyira triviális, az excelt elég sokan tudják használni. Le kell kicsinyíteni egyenlő méretű négyzetekre az excel celláit és pl. 1 cella 10 cm-el számolva be kell állítani a cella kereteket. Nagyszerűen lehet ajtót, ablakot is így megrajzolni. (de csak akkor jó, ha nagyjából merőlegesek a helyiségek)
Az alaprajz nem csak a méretarányok miatt, hanem a helyiségek elhelyezkedése miatt is fontos. Nem feladványt hanem lakást/házat keres az ember.

GöTi 2017.03.24. 17:47:56

"Íme, csatoltam Önnek stílszerűen egy kecskeméti panellakásos apróhirdetéshez feltöltött vázrajzot. "
Ablakok nélkül, továbbá nem derül ki, hogy hol van szomszéd és külső fal - ez így használhatatlan.

A legtöbb lakáshirdetésben kitöltetlen a belmagasság mértéke, a falazat jellemző anyaga, vastagsága, közművek, épületgépek állapota...

Az ingatlanos szakma pedig meg van sértve, amikor ingyenélő semmirekellőnek titulálják őket.

dibig 2017.03.29. 10:45:42

@GöTi: Szerintem érdemes egy komment megírása előtt is csöppnyit alaposabban megnézni bírálatunk tárgyát. Például ebben a konkrét esetben a csatolt, egy szobás panellakás vázrajzát: Ott vannak az ablakok (illetve az üvegezett erkélyajtó): az erkély előtt. Az olvasói kérdés arra irányult, hogy érdemes-e alaprajzot, vázrajzot készíteni, lehetőleg ingyen egy ingatlanos nélkül hirdető magányszemélynek. Az "ingyenélő semmirekellőnek titulált, vérig sértett ingatlanos szakmától" természetesen ennél a: "legalább egy ilyet"-től komolyabbat illik csatolni:-)

DFK 2017.04.03. 07:20:55

Az alaprajz az első, amit egy komoly vásárló megnéz. Én meg se néztem a hi

DFK 2017.04.03. 07:22:01

@DFK: folyt. A hirdetést meg se néztem ha nem volt alaprajz.
süti beállítások módosítása