Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. május 05.

Elzavarnám a közös képviselőt! Mik a lehetőségeim?

„Tisztelt Őszinte Ingatlanos! 

Évek óta nem vagyunk elégedettek a közös képviselőnkkel, viszont elég lusta a lakóközösség ahhoz, hogy ne foglalkozzon a leváltással érdemben. Én viszont most meguntam, mert semmi változás nem történik azokban, amit kérünk, de cserébe nekem gyanús, hogy folyamatosan pörgeti ki a pénzt valahogy. Még nem találtam meg a költségvetésben a kiskaput (azon kívül, hogy többszöri kérésünk ellenére is a haverjaival végeztet el mindent tripla áron és legalább háromszor ugyanazt), de rajta vagyok az ügyön. Igazán jó tapasztalatot még sehonnan sem hallottam, de nagyon szeretném megtalálni a tökéletes közös képviselőt, akikkel nem lennének ilyen problémáink (az se zavar, ha a haverjai végzik a felújításokat és esetleg valamennyivel drágábban, csak akkor legalább készüljön el és legyen jó). Ötlet?

Egy dühös lakó

 

Tisztelt dühös lakó!

Sajnos sok társasházban hasonló a helyzet, a közös képviselő (tisztelet persze a kivételeknek) nem ritkán a „haverokkal” végezteti el a munkát, nem számol el a ház bevételeivel és kiadásaival, adott esetben a közgyűlést sem hívja össze rendszeresen, ezáltal pedig sok lakó életét keserítik meg. Jó hír azonban, hogy nincs minden veszve, a közös képviselő eltávolításának ugyanis több módja is lehetséges.

hand-65688_1280.jpg

Kicsit hosszú lesz a háttér, de olvassa el alaposan, mert részletesen vázoljuk a lehetőségeket!

A közös képviselő a társasház szervezetének központi szereplője, aki a társasházi törvény (Tht.) szerint ellátja a „közösség ügyintézését”.A közösség legfőbb döntéshozó szerve a tulajdonostársakból álló közgyűlés, amelyen valamennyi tulajdonostárs részt vehet. A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határozhat a közös képviselő megválasztásáról, felmentéséről és díjazásáról. A közgyűlés tehát a közös képviselőt bármikor felmentheti tisztségéből. Fontos, hogy a képviselővel kötött megbízási szerződés lehetőség szerint ne tartalmazzon indokolatlan kiadásként jelentkező többletdíjakat (mint pl. „végkielégítés”, „lelépési díj”, kártalanítás vagy egyéb elnevezésű pénzösszeg) a felmentése esetére, sőt, amint az később látható lesz, akár még felmondási időt sem szükséges kikötni, hiszen a következő képviselő megválasztásáig, de legfeljebb a felmentéstől számított 90 napig a felmentett képviselő ügyvivőként köteles feladatát továbbra is ellátni.

Közgyűlési egyszeregy

A közgyűlést – legalább évente egyszer – főszabályként a közös képviselő hívja össze, ezért ne lepődjünk meg, ha a közös képviselő – érezve a lakóközösség „feszültségét” és a közeledő leváltását – megpróbálva időt nyerni vonakodik összehívni a közgyűlést. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis ha a képviselő ezt nem teszi meg, akkor is kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték.

Amennyiben a közös képviselő a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a harmincadik napot követő 15 napon belüli időpontra a számvizsgáló bizottság (feltéve, hogy van ilyen), ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs is jogosult összehívni. A közgyűlési meghívó fontos része a napirend, ezért mindenképpen érdemes a napirendi pontok közé egy „szervezeti és személyi kérdések”, esetleg „közös képviselő munkájának értékelése”, akár nyíltan „közös képviselő felmentése” vagy ezekhez hasonló pontot felvenni.

A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog, főszabályként pedig a közgyűlés a határozatát a jelen levő tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbségével hozza meg. Ez a szabály irányadó a közös képviselő felmentésénél is, ezért – tekintve, hogy a közgyűlés akkor határozatképes, ha azon az összes tulajdoni hányadnak több mint a felével rendelkező tulajdonostársak jelen vannak – adott esetben (minimális részvétel mellett) elegendő lehet a közös képviselő felmentéséhez a 25% tulajdoni hányaddal + 1 szavazattal rendelkező tulajdonostársak szavazata is. Fontos, hogy a tulajdonosoknak nem kell indokolniuk a képviselő felmentését!

Átmeneti időszak

Előfordulhat, hogy a közös képviselő felmentése és az új képviselő megválasztása között hosszabb-rövidebb idő telik el. Ez esetben a felmentett közös képviselő a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.

Amennyiben a közgyűlés a képviselőt felmenti tisztségéből és egyúttal az új közös képviselőt is – ugyancsak a jelenlévők egyszerű szavazattöbbségével – megválasztja, a felmentett közös képviselő köteles az új közös képviselő részére a megválasztásától számított harminc napon belül írásbeli jegyzőkönyv alapján, a társasházra vonatkozó összes iratot, az erről szóló teljességi nyilatkozattal együtt, átadni.

A Tht. külön szabályozza a közös képviselő közgyűlés általi azonnali hatállyal történő felmentését, amelyre akkor kerül sor, ha a közös képviselő:

  • a Tht-ban meghatározott határidőben nem igazolta, hogy büntetlen előéletű és ilyen tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt nem áll és nem bizonyítja, hogy a kötelezettség elmulasztása rajta kívül álló ok következménye; vagy
  • ha a kizáró ok fennállását a közgyűlés az igazolás céljából a bűnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági (erkölcsi) bizonyítvány tartalma alapján megállapítja.

A közös képviselő a tevékenységével (pl. pénzügyi és számviteli feladatok, képviselet ellátása, követelések és kintlévőségek behajtásának elmulasztása, stb.) a társasháznak okozott károkért a Ptk. szabályai szerint felel, ellene azonban kártérítési pert kizárólag a közgyűlés indíthat, az egyes tulajdonostársak tehát nem. A közös képviselő a károkozásáért a saját vagyonával felel, de nincs kizárva, hogy felelősségbiztosítási szerződést kössön.

Kártérítés

A kártérítési felelősség kapcsán kell megemlíteni, hogy a társasház éves elszámolásának elfogadása esetén a közgyűlés a közös képviselő tárgyévi ügykezelő tevékenységét jóváhagyja, azonban ez a jóváhagyás nem jelenti az esetleges kártérítési igényről való lemondást!

Nagyon fontos tehát, hogy a tulajdonosi közösség körültekintően válasszon közös képviselőt, hiszen az egy kifejezetten bizalmi pozíció, a képviselőknek igen nagy pénzösszegek felett van rendelkezési joguk. Érdemes lehet számvizsgáló bizottságot választani (25 lakásosnál nagyobb társasházban kötelező megválasztani), az ugyanis a saját jogkörében eljárva bármikor ellenőrizheti a közös képviselő ügyintézését és havonta ellenőrzi a közösség pénzforgalmát.

 

Üdvözlettel

Őszinte Ingatlanos

(A cikk elkészítéséhez a Dr. Olasz Balázs Ügyvédi Iroda szakértője nyújtott szakmai segítséget, www.drolasz.hu) 

(Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy cikkünk célja nem a közös képviselők elleni hangulatkeltés, hiszen többségük becsületesen és lelkiismeretesen végzi munkáját az adott közösség érdekében, azonban sajnos vannak olyan képviselők is, akik felelőtlenül, a jogszabályokat és a társasház belső szabályait figyelmen kívül hagyva járnak el, megkeserítve ezáltal sok ember életét.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr8212473331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.05. 07:52:44

A lakógyűlés összehívása még az egyszerűbb része a dolognak, de tisztességesen dolgozó közös képviselőt találni majdnem olyan nehéz, mint nem kókler ingatlanost...

Tünde Hlavács 2017.05.05. 09:30:36

@Online Távmunkás: Egy nagyon jó közös képviselői csapatot tudok ajánlani.

gabcigirl 2017.05.05. 13:36:09

Ismerős...Nálunk egy patacipős gáré meg a kidobóember külsejű hapsija a "közös képviselő." /Én nem szavaztam a megválasztására.../

Csak hathatós ellenszavazással sikerült elérni, hogy a .... ne több 10 milleres hitelt vágjon csak úgy a lakók nyakába és ne akarja " szigetelllésre" hivatkozva lenyúlni a társasház ritka fémbevonatát.

Elődje se különb. A csóka azért kötekedett némely lakókkal mert néha arra szállnak a madarak, ahol a lakók erkélye van. A manus olyan kövér , hogy járni is alig tud. De arra volt esze, hogy 600 ezer forintért akarjon bejárati lépcsőt csináltatni. Szerencsére a lakóknak több esze volt. Volt, akinek építőiparos rokona megmondta, 35 ezer forint az anyagköltség. Így a ház férfijai egy szép napos délután társadalmi munkában megcsinálták. A rozmárt meg záros határidővel kirúgtuk :D

Eldorádo 2019.04.03. 21:33:03

@Tünde Hlavács: NAGYON örülnék, hálás lennék, az ajánlatnak. Előre is köszönöm !
süti beállítások módosítása