Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. június 01.

Amikor a mosdókagylót is elviszi az eladó

Hiába a sok ezer korrekt tranzakció, ha pont velünk történik valami visszaélés a lakásvásárláskor, biztos rögtön rávágjuk, hogy "mind ilyen". Vagyis olyan az eladó, hogy az utolsó villanykörtét is elviszi, csontra kipakolja a lakást, pedig nem is kell neki sok dolog.

Mi van akkor, ha nem a megbeszélt állapotban kapjuk meg a lakást? - erre a helyzetre tért ki nem régen az OTP Ingatlanpont egyik szakembere. Azt írta például, hogy az a legsúlyosabb, ha az eladó és a vevő nem tisztázta időben, hogy pontosan mit is ért bútorozott és bútorozatlan, illetve a szerződésben is rögzített „megtekintett állapot” alatt.

divorce-real-estate.jpg

A vásárlók megdöbbenve tapasztalhatják, hogy a legutóbb még ott lévő klímaberendezésnek, exkluzív konyhabútornak, a beépített szekrényeknek vagy minőségi szanitereknek hűlt helye. Eggyel jobb, de még mindig elkeserítő állapot, ha az előző tulajdonos nem leszerelte, csak rosszabb minőségűre cserélte a mozdítható elemeket. 

"Ez tulajdonképpen a vásárlók becsapása: a minőségi, stílusos bútorzattal berendezett ingatlan megjelenése már önmagában milliókat emelhet a lakás értékén. A vonzó összkép komolyan hozzájárul magához a vásárlási döntéshez is" - véli Havas János, aki szerint a kellemetlen meglepetést elkerülendő nem árt szem előtt tartani az alábbi néhány fontos pontot:

1. A szerződéskötéskor szerepeljen a kontraktus elválaszthatatlan részét képező mellékletben, hogy mely ingóságok képezik a lakás részét.

2. A vásárlók számára a leginkább megnyugtató biztosíték, ha tételesen felsorolják az ingatlanban található bútorokat, beépített elektronikai gépeket.

3. Ha az eladó a felsorolt tárgyakat nem adja át adásvételkor, felelősségre vonható és akár polgári peres eljárás is indulhat. Ennek hiányában azonban a vásárló hoppon maradhat, lévén nincs nyoma a megállapodásnak, a négyszemközt megkötött szóbeli megállapodást pedig szinte lehetetlen bíróság előtt bizonyítani.

4. Elkerülendő a félreértéses helyzeteket, a biztonságos megoldásért érdemes ingatlanközvetítő szakembert bevonni a folyamatba – mind vevői, mind eladói oldalról –, aki formalizált dokumentumokkal és jogi segítség biztosításával szolgál a helyzet tisztán látásához, az adásvétel sikeres lebonyolításához.

5. Részben ide tartozik az újlakás vásárlás is, amikor a használatbavételi engedély feltétele önmagában bizonyos felszereltség megléte. Ilyenek a működő szaniterek, fűtőtestek, mosogató, de adott esetben akár a sütő, a tűzbiztos szellőző, vagy a bekötött szagelszívó is.

Az OTP Ingatlanpont szakembere szerint az ártárgyalás során, ahol a felek nem kerülnek egymáshoz közelebb, szintén jó alkualap lehet, ha a bútorok is bekerülnek az árba. Ami a berendezéssel kapcsolatos tapasztalatait illeti, Havas János elmondta: a bútorozott ingatlan elsősorban fiataloknak jó opció, hiszen az önálló élet kezdetén sokan nem rendelkeznek bútorzattal. De a kiadásra szánt ingatlanoknál is fontos szempont a teljes berendezés, így a befektetőnek nem kell bajlódnia a lakás kialakításával.

A fenti példáknak pedig pont ellentéte, amikor az eladó nem visz el minden bútort, ezért a gond az új tulajdonos nyakába hullik. Ezek elszállítása költséges, persze opció lehet – ha győzi az ember kivárni – a lomtalanítás. Nagyon ritkán azonban állítólag kincseket is kifoghat a vevő egy ott hagyott értékes antikvár, festmény vagy kézműves tárgy képében. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr5012539845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terrormaci 2017.06.02. 09:28:20

sajnos engem is átvertek, amikor vettem a lakást, mert csak a nagyobb tételeket soroltam fel a szerződésben és a végére odaírtam, hogy egyéb bútorok, amik a megtekintéskor a lakásban voltak. Igaz körbefényképeztem, hogy mik voltak ott, de akkora türhő volt az eladó, hogy nem akartam szarozni vele, hanem 20k-ért visszavásároltam a foteleket, stb-t.

Billgates 2017.06.02. 10:13:18

Normális ügyvéd tudja, hogy ezt így kell csinálni, és részletesen leírja, hogy mi milyen állapotban van az árban. Nekünk is így volt. Mondjuk nem volt gond, még több cucc is maradt, mint ami a szerződésben volt (kisebb lakásba költözött az eladó kertes házból, és sokmindennek nem volt hely)

Cnere 2017.06.02. 17:02:14

Nekem is le akarta pusztítani az eladó a lakást, de sok minden bele volt írva tételesen. A fürdőszobai tükör és a fali szekrény nem volt beleírva, el is vitte magával az új lakásába.

Dzsordzs Lukász 2017.06.02. 17:05:26

Lelemenyesnek kell lenni. Mi is felszedtuk a jarolapot, kivettuk az ablakokat, a falbol kihuztak az kabeleket, es persze hogy a futotesteket sem hagytuk ott.

GöTi 2017.06.02. 21:52:37

Ha a lakás, ingatlan árába beleveszi valaki az ingóságokat, akkor frankón adózik utánuk ingatlan tétel szerint, és az ügyvédi, ingatlanos jutalékot is ügyesen megemeli - saját érdekeivel szemben...

Külön szerződést kell kötni a megvásárolt ingóságokra, minél több dolgot ide sorolva - az élősködők meg elmennek ám a ...

anyadmajma 2017.06.03. 09:16:08

@GöTi: ja, csak a 600ezres határra is kell figyelni. Az után is adózni kell. Igaz, azt már az eladónak.

Amúgy Havas Jánosnak a beosztása is érdekelne, mert hát az adás-vételhez egy jó ügyvéd kell, nem egy hiéna ingatlanos, akinek fingja nincs egy szerződésről. Az nem egy jogi érv a magyar bíróságon, hogy mi így szoktuk megírni. Ja, meg képesítése sincs hozzá. Mondjuk a legtöbb ingatlanosnak máshoz sincs:)

Szzzz 2017.06.03. 10:30:06

Lerobbant az autója?! bízzon meg egy ingalanost!
Fáj a lába?! Adjon fémilliós megbízást egy ingatlanosnak!
Nyaralni szeretne? A megoldás, egy jó ingatlanos!

Mi nem rég vettünk egy házat, ingatlanos hirdette, kérdés nélkül rögtön azzal indított, hogy ebből a tulaj 5% azonnal engedne, és nem kellett sokat dumálni, hogy akkor győzködje még a tulajt kicsit, ha el is szeretnék adni. Tök jól jött, mert én utálok alkudni, úgyhogy nekünk kapóra jött, hogy presszionálja helyettünk azt, akinek az érdekét elvileg képviselnie kellene... Szóval a tulaj fizetett valkinek 1-2 millát, hogy az helyettünk lealkudjon még hatot... jó, meg persze ő mutogatta körbe a házat, és a tulajnak már csak az aláíráskor kellett felemelnie a valagát... hát, vannak, akik szeretik a luxust, na.
süti beállítások módosítása