Őszinte Ingatlanos

MeNa 2017. október 19.

Nem fizette a közműdíjakat a közös képviselő. Lekapcsolják a villanyt?

Mit lehet tenni, ha kiderül, hogy a társasházat üzemeltető cég nem fizette be vagy nagyon sokat késve fizeti a közüzemi számlákat?

A társasház tulajdonostársainak közössége az általuk viselt közös név alatt az épület fenntartása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat. Ezen ügyek intézése során a társasházat a különböző jogviszonyaival összefüggésben, harmadik személyekkel szemben a közös képviselő képviseli, akinek feladati közé tartozik a társasház üzemeltetésével összefüggésben felmerülő költségek beszedése a tulajdonostársaktól, valamint a beszedett összegek kifizetése a szolgáltatóknak.

wallet-cash-credit-card-pocket.jpg

Előfordul azonban, hogy a közös képviselő nem végzi megfelelően a munkáját és késve, vagy esetleg egyáltalán nem fizeti be a társasház számláit. Sajnos arra is van példa, hogy a tulajdonostársaktól beszedett pénz eltűnik. Felmerül a kérdés, hogy vajon milyen lehetőséget biztosít a jogi szabályozás a kötelezettségüket szándékosan, vagy gondatlanul elmulasztó közös képviselővel szemben?

A társasházi törvény alapján abban a társasházban, amelyben huszonöt lakásnál több lakás van, a közösség gazdálkodásának ellenőrzésére számvizsgáló bizottságot kell választani. A számvizsgáló bizottság jogkörében eljárva bármikor ellenőrizheti a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság ügyintézését, havonként ellenőrzi a közösség pénzforgalmát, valamint véleményezi a közgyűlés elé terjesztett éves elszámolást és a következő évi költségvetést.

A számvizsgáló bizottsággal nem rendelkező társasház közösségének ellenőrzési jogkörét és feladatait a szervezeti-működési szabályzatban kell megállapítani, mely előírhatja, hogy e feladatokat évente a közgyűlés határozatával felhatalmazott tulajdonostárs látja el.

Amennyiben a számvizsgáló bizottság, vagy a közgyűlés által kijelölt tulajdonostárs hiánya miatt nem biztosítható az ellenőrző funkció, könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosult szolgáltató vagy okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező személy vagy olyan gazdálkodó szervezet is megbízható e feladatok ellátásával, amelynek van ilyen tagja vagy alkalmazottja.

flood-24420_1280.png

A felsorolt személyek, szervek nagyon fontos ellenőrzési funkciót töltenek be. Eljárásuk során lehetőségük van arra, hogy amennyiben a közös képviselő tevékenységével, a társasház vagyonával való gazdálkodásával kapcsolatban visszaéléseket észlelnek, jelezzék azt a közgyűlésnek. Emellett természetesen, ha a tulajdonostársak közül bárki bármilyen gyanús körülményt lát, kezdeményezheti a közgyűlés összehívását.

A törvény alapján ugyanis kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kérés kézhezvételétől számított 30 napon belüli időpontra a közgyűlést nem hívja össze, azt a harmincadik napot követő 15 napon belüli időpontra a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk írásban megbízott bármely tulajdonostárs jogosult összehívni.  

Ezt követően a közgyűlésnek lesz lehetősége a közös képviselő tisztségéből való felmentéséről dönteni. Emellett amennyiben a közös képviselő nem tud elszámolni a részére átadott pénzeszközökkel, a közgyűlés jogosult ellene büntetőfeljelentést tenni, valamint a fizetési kötelezettségek késedelmes teljesítésével vagy nemteljesítésével összefüggésben okozott kár megtérítése érdekében pert indítani.

Szerzőnk dr. Fekete Klaudia, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője

Nyerjen Philips termékeket! (x)

A bejegyzés trackback címe:

https://oszinteingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr7913000790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.